Haberler

Pyd Kobani ve Haseke Arasında Etnik Temizlik Yapıyor

Son istihbarat raporlarına göre, PYD’nin Ayn El Arab olarak bilinen Kobani ile Haseke arasında kalan bölgede sistemli bir etnik temizlik yaptığı ve bölgedeki Türkmen ve Arap nüfusu tehcire zorluyor.

Son istihbarat raporlarına göre, PYD'nin Ayn El Arab olarak bilinen Kobani ile Haseke arasında kalan bölgede sistemli bir etnik temizlik yaptığı ve bölgedeki Türkmen ve Arap nüfusu tehcire zorluyor.

Suriye sınırındaki PYD ve IŞİD tehdidine ilişkin Ankara'da gerçekleşen zirvelerde, güvenlik birimlerinin sunduğu istihbarat raporları üzerinden analizler yapılıyor. Raporlarda yer alan PYD'nin 15 Haziran'dan bu yana eline geçen bölgelerde uluslararası koalisyonun desteğiyle yürüttüğü faaliyetlerle ilgili detaylar şöyle:

"15 Haziran'da ABD'nin bombardımanı nedeniyle Tel Abyad'da tutunamayan DEAŞ, Tel Abyad'ı boşalttı. PYD elini kolunu sallayarak girdiği Tel Abyad'ı işgal etti, bunu da basına bir zafer gibi sundu. İlerleyen günlerde Suriye'deki diğer unsurlar kendilerine PYD'nin etnik temizlik yaptığını belirtti ancak PYD bunu yalanladı. Her ne kadar PYD yalanlasa da bölgeden gelen haberler PYD'nin Ayn El Arap ile Haseke arasında kalan bölgede sistemli bir etnik temizlik yaptığını ortaya koyuyor. PYK, Kürt olmayan unsurları kendi kontrolündeki bölgelerden çıkarmak için baskı yapıyor. Uluslararası kamuoyunun ilgisinin azalmasıyla bölgeden PYD baskısının arttığı haberleri daha sık gelmeye başladı.

"BÖLGEYİ TERK EDİN YOKSA..."

Bölgede PYD'nin baskıları ile ilgili gelen haberler sırasıyla 22 Haziran'da PYD, Tel Abyad'ın 20 kilometre güneyinde yer alan Hammam Turkuman Köyü'nde ikamet eden Türkmenlere, "bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarının köye hava saldırısı düzenleyeceği" şeklinde tehdit etti ve köy halkından 300 Türkmen baskı nedeniyle köyden ayrılarak, 1 gün sonra Şanlıurfa Akçakale sınırına geldi. Türkmenlerin Türk yetkililerce Türkiye'ye girişleri sağlandı.

8 Temmuz'da, PYD militanları tarafından, Haseke batısında yer alan Abdulaziz Dağı bölgesinde bulunan Al Meşrafa Köyü'nde, çoğunluğu Arap yaklaşık 500 kişiye göç etmeleri yönünde baskı uygulanarak göç ettirildi. Ardından Tel Abyad güneyinde bulunan Al Habbal Köyü'nde çoğunluğu Arap halka göç etmeleri amacıyla, baskı uygulamaya başladı.

"BURASI TAMPON BÖLGE OLACAK"

Söz konusu olaylardan 4 gün sonra PYD baskısı sonucu, Akçakale'nin 20 kilometre güneyinde yer alan Hammam Turkuman köyünden 450 Türkmen Türkiye'ye iltica etti. İltica eden Türkmenler PYD mensuplarının kendilerine "Burası tampon bölge olacak, burayı terk edin" dediklerini ifade etti.

Son olarak Türkmen ve Arap ailelerin yaşadığı Al Iveyyid Köyü'ne gelen PYD mensupları, Türkmen ve Arapları köyden uzaklaştırmak maksadıyla silah kullanarak baskı uygulamaya başladı."

Bölgeden gelen istihbarat raporları PYD ve ona her konuda destek veren ABD'nin her ne kadar inkar etseler de bölgede sistematik bir etnik temizliğin devam ettiği yönünde. Sadece Kürt nüfusun yaşadığı bir bölge oluşturmayı hedefleyen PYD'ye en büyük engel ise bölgede yaşayan Türkmen ve Arap nüfus. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Demokratik Birlik Partisi Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title