Haberler

Putin, Ermenistan'da "Soykırım" Demedi

Güncelleme:

Ermenistan'ın Erivan kentine giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, buradaki konuşmasında 'soykırım' ifadesini kullanmadı.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 1915 olaylarının 100. yıl dönümü anma törenleri düzenlendi. Erivan'daki sözde soykırım anıtının önünde düzenlenen anma törenine; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın de aralarında bulunduğu yabancı konuklar ve bu ülkede görev yapan misyon şefleri de katıldı.

Putin de, anma törenleri kapsamında olaylarda hayatını kaybedenler için kurulan anıt mezarı ziyaret ederken, Rus lidere sarı çiçek verildi. Dün yaptığı açıklamada 1915 olayları ile ilgili 'soykırım' ifadesini kullanan Putin, Erivan'a gerçekleştirdiği ziyarette çark etti.

PUTİN BU KEZ "SOYKIRIM" DEMEDİ

Törende bir konuşma yapan Rus lider Putin, "Dünyanın bir dizi ülkesinde itibar gören neo-faşizm, aşırı milliyetçilik, anti-semitizm ve Rusofobi gibi akımların sonuçlarını enine boyuna düşünmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Putin konuşmasında, 'kitlesel katliamların bir gerekçesi olmadığını ve olamayacağını' belirtirken, 'uluslararası toplumun geçmişteki trajik olayların bir daha tekrarlanmaması, tüm halkların barış ve uzlaşı içinde yaşaması için her türlü çabayı sarf etmesi gerektiğinin' de altını çizdi.


(Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikolic de, Erivan'daki anma törenine katılan isimlerden.)

"RUSYA, YAŞANANLARI KENDİ ACISI OLARAK GÖRDÜ"

Putin, Rusya'nın insanlık tarihindeki en korku verici trajedilerden birini yaşayan Ermenistan halkının acısını paylaştıklarını da kaydedip şunları söyledi: "1915 olayları, tüm dünyayı sarstı. Rusya, yaşananları kendi acısı olarak gördü. Milyonlarca Ermeni vatandaşı Rusya'ya sığınarak hayatta kalmayı başardı."

"ERMENİ HALKI İLE BİRLİKTE YAS TUTUYORUZ"

Rusya ile Ermenistan halkları arasındaki kardeşlik ilişkilerinin her zaman manevi yakınlık ve karşılıklı destek ile ön plana çıktığını söyleyen Putin, "100 yıl önceki dramatik olaylarda, 2. Dünya Savaşı'nda ve Spitak depreminde de iki ülke halkları birbiriyle dayanıştı. Bugün de Ermeni halkı ile birlikte yas tutuyoruz" vurgusunu yaptı.


(Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erivan'da katıldığı anma töreni öncesi, Tsitsernakaberd Soykırım Anıtı'nı ziyaret etti.)


(Putin, gezi sonunda ziyaretçi defterini de imzaladı.)

ANKARA ÇANAKKALE'YE DAVET ETMİŞTİ, O ERİVAN'I SEÇTİ

Rusya Devlet Başkanı Putin de sözde "soykırım" anıtını ziyaret eden liderler arasında yer aldı. Ankara, Rusya Devlet Başkanı Putin'i 24 Nisan'da Çanakkale'de yapılacak anma programlarına davet etmişti. Çanakkale'de Rusya'yı parlamento alt kanadı Duma başkanı Sergey Narışkin temsil ediyor.

DÜN YAPTIĞI AÇIKLAMADA "SOYKIRIM" İFADESİNİ KULLANMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün yaptığı açıklamada 1915 olayları ile ilgili "soykırım" ifadesini kullanmıştı.

DAVUTOĞLU: GEREKEN GİRİŞİMLER YAPILACAK

Putin'in "soykırım" ifadesini kullanması ve Ermenistan'a gitmesine tepki gösteren Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Rusya ile ilgili olarak bugün Dışişleri Bakanımızla da görüştük. Gereken girişimler yapılacak. Rusya ve Fransa'nın Erivan'da olmaları Minsk grubunun tarafsızlığına da gölge düşürüyor. Onlarla da gerekli diplomatik girişimler yapılıyor." eleştirisi getirdi.

RUSYA PARLAMENTOSU DA "SOYKIRIM" DEDİ

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 1915 olayları ile ilgili "soykırım" ifadesinin de yer aldığı açıklamayı kabul etti.

BDT ülkeleri ve Avrasya ile ilgili ilişkilerden sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Tatyana Moskalkova'nın sunduğu teklife, Duma'da gerçekleşen oylamada 427 milletvekili destek oyu verirken, 5 milletvekili çekimser kaldı.

Moskalkova, Duma'da yaptığı konuşmada, "Bugün 1,5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği soykırımı anma günüdür. Bu olayda yarım milyondan fazla insan da kendi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bugün Ermeni halkı ile bu üzüntüyü paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Duma'da kabul edilen açıklamada, "Kardeş Ermeni halkına 'soykırımın' yüzüncü yılı vesilesi ile, ayrıca Birinci Dünya Savaşı döneminde trajik olaylar sırasında zarar gören diğer halklara da derin üzüntülerini iletiyor. Duma, tarihin zor konuları ve uluslar arası tartışmaların diplomatik çabalar dahil, barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyor…" ifadelerini kullandı.

Avrasya kıtasının iyi komşuluk, eşit haklara dayalı işbirliği ve barış coğrafyasına örnek olabileceğini belirten Duma milletvekilleri, "Avrasya Ekonomik Birliği, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslar arası örgütler çerçevesinde çok yönlü faaliyetler buna ulaşmaya katkı sağlıyor. Kararlı gelişme, haklarımızın refahı ve insancıl düşüncelerin kazancı olacak." dedi.

Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski yaptığı konuşmada kabul edilen metinde "soykırım" ifadesinin baş harfinin büyük harfle yazıldığını, bunun da doğru olmadığını söyledi.

Komünist Parti milletvekili Vasili Lihaçov yaptığı değerlendirmede bu belgenin kabul edilmesinin Ermenistan ve Türkiye'nin siyasi pencereden bakacağını, bunun bedelinin jeopolitik olacağını ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Ermenistan Erivan Dünya Haberler

500

Yorumlar (269)

SevkoMobil-IOS:

Soykirim yapilmamistir.o donemde katliam yapildi mi evet ermeni katliami oldu.keser doner sap doner.ne ekersen onu bicersin.ama bu yapilan soykirim degildi.cunku bu bir devlet politikasi degildi ve yapilanlar devlet plan ve programiyla yapilmamistir.zamaninda ermeni mezalimine ugrayan halk bi sekilde intikam almistir olay bundan ibaret..

72
3
yanıtYanıtla
dürüst bir mhpli olarakmobilWeb@haberler.com:

Ermenilerin yanindayim

9
53
yanıtYanıtla
ŞAFAKmobilWeb@haberler.com:

Ermeni soykirimini kabul etmeyin tamam hadi onlar kalleslik yapti.KURT VE ALEVI KATLIAMLARINA ne diyeceksiniz Faşistler.

15
37
yanıtYanıtla
mardinlimobilWeb@haberler.com:

Bugun midyata toplnmislardi bir kac ermeni konusma yapyorlardi yeminle 24 yildir midyata yasyom boyle dolu yagdigini gormedim hepsi kacti.konusma yapmadan dagildilar.

35
4
yanıtYanıtla
KÜRT GENCI:

sizin yerinize ermenilerle yasasaydik daha mutlu olurduk bari kimse kimseye karismazdi

6
31
yanıtYanıtla
BURSALI:

sanki tüm Avrupalı birleşmiş Türkiyeye karşı cephe almış. Ellerinde ne bir belge ne somut birşey olmadan soykırım diyorlar. Vay benim yalnız bir o kadarda güzel ülkem .

36
0
yanıtYanıtla
Adil Serdar:

Ermenilerin Bosna da soykırım yapan Sırplar, Kafkasya soykırım yapan Ruslar Cezayir, Afrika da soykırım yapan Fransızlardan medet umması ne kadar garip değil mi ama başka destekçileri yok. Ayrıca Ermeniler acılarına yanmıyor Türklerden ve Kürtlerden intikam almak istiyor. Ama başaramayacaklar çünkü onlar ihanetlerinin bedelini ödediler. O dönemde yaşananlar asla soykırım değil ihanetin bedelidir.

33
0
yanıtYanıtla
ısparta lı:

ermenistanı haritadan kaldırmak şerefini türkler yapacak

33
0
yanıtYanıtla
ermenistan türk yurdudur...revan hanlığı:

o devirde tüm ermeni nüfusu 1 milyonun biraz üstünde , nasıl oluyorda bugün dünyada 8 milyona yakın ermeni var. . . Soykırım olduysa hiç ermeni olmaması lazım. . . . bi de 1, 5 milyon öldürülmüş vah vah bu kadar yalan olur mu ya. . . . gerçekten ölen kişi sayısı 200 binin biraz üstünde, o da o devirde ölen türklerin yarısı bile değil. . . Tabi türk ölünce kimsenin umrunda değil. . .

10
20
yanıtYanıtla
gsmobilWeb@haberler.com:

Cok merak ediyorum ermeni olayina soykirim diyen putin esad in yaptigi ne acaba neden arkaasinda duruyorsun

28
0
yanıtYanıtla
Tüm 269 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title