Haberler

Putin'e Çok Kötü Haber, Moody's Rusya'nın Kredi Notunu Yerle Bir Etti

Güncelleme:

Moody's Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin en alt düzeyine indirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, düşen petrol fiyatlarının ve 1998'den bu yana yaşanan en ciddi kur krizinin büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini gerekçe göstererek, Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesinin en alt düzeyine indirdi.

NOTU EN ALTA İNDİ

Moody's Rusya'nın kredi notunu Baa2'den, çöp seviyesinin bir üstü olan Baa3'e indirdi. Rusya'nın notu böylece Standard & Poor's ve Fitch ile aynı seviyeye gelmiş oldu. Moody's'den yapılan açıklamada, Türkiye ve Hindistan ile aynı seviyedeki notun, aşağı yönlü izlemeye alındığını ifade etti.

YATIRIM YAPILAMAZ SEVİYEDE

New York merkezli Firebird Management'ın kurucu üyelerinden Ian Hague ''Yatırım yapılamaz seviyesi Rusya'nın şirket tahvillerinin üzerinde çok ciddi bir etki yaratabilir. İronik olan durum ise, kamu şirketlerinin hali hazırda yaptırım listesinde olmaları ve yabancı piyasaları kullanarak tahvilleri için refinansman sağlayamamaları'' diye konuştu.

RUSYA RESESYONA GİRMEYE HAZIRLANIYOR

Rusya, en büyük ihracat kalemi olan petrol fiyatlarının Haziran'dan bu yana yüzde 50 düşmesinin ardından resesyona girmeye hazırlanıyor. Ruble son 6 ayda yüzde 47 değer kaybetti. Bu gerilemenin sebepleri arasında ise Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ı ilhakının ardından ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan ihracat yasakları ile finansman kısıtlamaları gibi yatırımcının kaçışına yol açan yaptırımlar yer alıyor. Rusya Merkez Bankası Mart'tan bu yana politika faizini altı kez artırırken, kuru desteklemek için de 88 milyar dolarlık müdahalede bulundu.

SERMAYA RUSYA'DAN KAÇIYOR

Rusya Merkez Bankası, 2014 yılında ülkeden çıkan sermaye miktarını 151 milyar dolar olarak açıkladı. Üstelik Rusya'dan sermaye kaçıranların liste başını yabancı yatırımcılar değil, Rus bankalarıyla özel şirketler oluşturuyor.

TAHMİNLER YANILDI

2014 yılında Rusya'dan kaçan sermayenin 151 milyar dolar olarak duyurulması önceden yapılan tüm tahminleri gölgede bıraktı. Özellikle Ekim , Kasım ve Aralık aylarında sermaye kaçışı panik hali alırken, 2013 yılıyla kıyaslandığında Rusya'dan para çıkışı 2,5 kat artmış oldu. 2013 yılında Rusya'dan sermaye çıkışı 61 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

PARANIN KAÇIŞ GEREKÇESİ

Rusya Merkez Bankasının sermaye çıkışı raporunda paranın kaçışına gerekçe olarak siyasi faktörler yanı sıra Rus banka ve şirketlerin biriken dış borç ödemeleri gösterildi. Yine aynı raporda 2015 yılı için yapılan sermaye çıkışı beklentisi ise 118 milyar dolar olacağı tahmin edildi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Türkiye Kobi Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (24)

HPG:

PUTİN ARKANDAYIZ KIRIMDAN SONRA İSTANBUL KARADENİZ HALKLARI ÖZGÜRLEŞTİR MOGOLLARI GOBİ ÇÖLÜNE GERİ GÖNDER BİJİ RUSYA

5
44
yanıtYanıtla
adiniz yazin:

gercekten lider, putin bunlarin ustesinden gelir, böyle lider ins. bizim basimiza

13
13
yanıtYanıtla
tan hamdiMobil-ANDROID:

türkiyeyle anlaşma yaptığı için sıkıştırıyorlar ama boşuna uğraşıyorlar

17
9
yanıtYanıtla
dost arkadaşmobilWeb@haberler.com:

3.dunya savaşı çiksa keske. Turkiyemde katilsa.of of of.okullarda tatil olur.allahim insallah ya.

7
17
yanıtYanıtla
Türkiyem:

dik duran Lider dünyada ecnebide olsa avrubaya amerikaya bi putin Bi de müslüman Lider olarakda recep Tayyip Erdogan yalaka adam istiyor haçlılar

14
10
yanıtYanıtla
KADDAFI:

RUSYAYI DIZE BENCE GETIREMEZLER EKONOMISI DARMADAGIN OLSABILE GETIREMEZLER DIYE DÜSÜNÜYORUM NAPOLYON GIRDIGINDE KOCA KENTLERI YAKIP GERI CEKILEN RUSLAR GENE BIRSEYLERI YAKARLAR AMA DIZE GELMEZLER BU ISIN PUTINLE ALAKASI VARDIR ANCAK MILLET OLARAK DEVLETIN ARDINDA DURURLAR BIZIMGIBI DAHA HOLYOK KEN YUMURTLAYIP BIRBIRLERINI KIRMAZLAR

18
5
yanıtYanıtla
intes:

bu da Putin''in çok umrundaydı :))))

19
2
yanıtYanıtla
herseyi bilen adam Mobil-ANDROID:

ak parti yikilsinda ülkeye ne olursa olsun zihniyetindeki cahil ler önce ülke için ne eseriniz var bunu soyleyin siz bu ülkenin değil başka ülkelerin partisi olmaktan çıktıktan sonra halk size döner

12
6
yanıtYanıtla
sıradan:

bu tilki kesin bişey planlıyodur ruble mi alalım ne yapalım. . . . . .

15
3
yanıtYanıtla
FIRSATLAR DÜNYASI:

BEN Mİ GARA CAHİLEM YOKSA . . . . . . . . . . . bir ülkenin kredi notu NE KADAR DÜŞÜKSE , o ülke o kadar yatırım cenneti demektir. . . . . . . . . . . . . . . . ÇÜNKÜ , faizler , dolar artsa da. . . . . senin cebinde , zaten nakit dolar varsa . . . işçiliğin , kiraların , hatta mülkün en dibe vurduğu ülkede çok ucuza kolayca yatırım yapıp , ihracat yaparsın. . . . . iç tüketim daralmış olsa bile . . . . . bu sonsuza dek sürmez. . . . . . çok kısa süreli psikolojik şoktur. . . . . . . . . yani , yatırımcılar için süper karlı çıkmanın formülü. . . . kredi notu dipte olan ülkeye yatırım yap. . . . . çinde kredi notu mu var da bütün ülkeler çinde yatırım yapıyor. . . yani kredi notu düştükce , YATIRIM YAPILABİLİRLİK ARTIYOR. . . .

14
3
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title