Haberler

Pta, Petkim'de Açıldı

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Petkim, 50 milyon dolar yatırımla kapasite artışı tamamlanan Tekstil ve PET ambalaj üretimine hammadde sağlayan PTA fabrikasını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı törenle açtı.

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Petkim, 50 milyon dolar yatırımla kapasite artışı tamamlanan Tekstil ve PET ambalaj üretimine hammadde sağlayan PTA fabrikasını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı törenle açtı.

İzmir Aliağa'daki petrokimya sektöründe Türkiye'nin tek yerli hammadde üreticisi Petkim tesislerinde gerçekleşen törene, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, ilçe protokolü, ilçe siyasi parti temsilcileri, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile Petkim Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Türkiye'nin dış ticarette ve dış ticaret dengesinde destanlar yazdığının altını çizen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İhracatın İthalatı karşılama oranı Petkim'in de, PTA'nın da katkıları ile yüzde seksen oranlarına varıyor. Hizmet gelirlerini de üzerine eklediğimiz zaman Türkiye dış ticarette dengeye gidiyor" dedi.

Bir ülkede birçok yeraltı ve yer üstü kaynağının olabileceğini ancak bu ham maddeleri sadece üretip işlenmesini başka ülkelere bırakmanın ekonomik anlamda maksimum kazanım sağlayamayacağını vurgulayana Bakan Zeybekci şunları söyledi:

"Bir ülkede sahip olunan ham maddeler bir sonraki adımlar hesaplanarak üretilip üzerindeki katma değeri elde edebilirseniz, ham maddeler üzerinde tam fayda kazanımı sağlamış olursunuz. Bir millet, iki devletin birinde olan kaynakları diğerinde olan imkanlar ile birleştirirseniz, iki ülke de bundan karlı çıkacaktır. Bu büyük proje adına Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkürlerimi sunuyorum."

Yeni yatırım hakkında bilgi veren Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise, açılış yapılan fabrika ile PET şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, elektriksel yalıtım malzemeleri ve kimyasal yapıştırıcılar gibi birçok ürün grubunda vazgeçilmez bir hammadde üreticisi konumunda olduklarını söyledi. Fabrikada gerçekleştirilen yüzde 50'lik kapasite artışının yıllık üretimi 70 bin tondan 105 bin tona yükselttiğini belirten Korkut, "50 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan kapasite artışımız sonrası PTA ürünümüzde yurt içindeki pazar payımız yükselecek, ithalata giden dövizimiz ülkemizde kalacak" dedi.

Tekstilin uluslararası rekabette Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Sadettin Korkut, "2014 yılı itibari ile ülkemizin PTA ithalatı yılda 500 bin tona yaklaştı. Türkiye'nin, Petkim PTA fabrikası gibi en az 5 fabrikaya daha ihtiyacı var. PTA ürünü en çok cari açık verdiğimiz ürünlerden biri. Artık daha büyük yeni PTA kapasitelerini konuşmamız gerekiyor" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Bakan Zeybekci'ye günün anlam ve önemine binaen plaket takdim etti. Ardından PTA fabrikasının açılış kurdelesini kesen Bakan Zeybekci, hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Petkim Aliağa İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title