Haberler

Psikolojik ve Ruhsal Sorunlar

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Afyonkarahisar’da 2009 yılında 15 bin 83 kişi psikolojik rahatsızlıklardan dolayı hastaneye başvururken, 2013 yılında ise bu oran 83 bin 570 kişi ile yaklaşık yüzde 350’lik bir artış gösterdi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Afyonkarahisar'da 2009 yılında 15 bin 83 kişi psikolojik rahatsızlıklardan dolayı hastaneye başvururken, 2013 yılında ise bu oran 83 bin 570 kişi ile yaklaşık yüzde 350'lik bir artış gösterdi.

Nüfusu yaklaşık 710 bin olan Afyonkarahisar'da psikolojik ve ruhsal sorunların artışında uzmanlar ekonomik yoksullaşma, gençler arasındaki işsizliğin büyük boyutlara varması, politik polarizasyon güvensizlik duygusunun çoğalması, gibi etkenleri gösterirken, kırsaldan kente göçünde bu sorunların artmasında çok büyük payı olduğunu belirttiler.

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün ise, bu tabloya olumlu yönde bakıldığı zaman insanların eskiden olduğu gibi psikolojik sorunlarını kendi kendine değil de, bir uzman yardımıyla çözmeye çalıştığının da bir göstergesi olduğunu ifade etti. Dr. Akgün açıklamasında şunları söyledi:

"Eskiden ruhsal sorunları olduğunda destek almıyor, kendi başına kalıyor, bunların bir kısmı intihar ediyor ve belli bir süre sorunlarını kendi başına çözmek için uğraşıyorlardı. Ama şimdi insanlar daha bilinçli, sorunlarında uzmanlardan yani Psikolog ve Psikiyatristler den destek alıyor anlamına gelir. Bizde zaten onu istiyoruz, insanların ruhsal psikolojik sorunları olduğunda destek alsınlar. Çünkü destek alan insanların kendisine ve ya çevresine zarar verme ihtimali daha azdır. Eskiden kentimizde intiharlar ya da olumsuz şeyler fazla oluyordu, şuanda Afyonkarahisar'da bu tür vakalar azaldı, çünkü insanlar destek alıyor. Destek almayanları da teşvik etmek lazım. Sorunlar paylaşıldıkça hafifler, olaya bu açıdan da bakmak lazım. Bir diğer yönü ile de bu sağlık hizmetlerinin başarının da bir göstergesi bence." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title