Haberler

Prusias Ad Hypium Antik Kenti Turizme Kazandırılıyor

Düzce Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansınca desteklenen "Doğu Marmara Antik Kent Projesi" ile "Prusias ad Hypium Antik Kenti'nin turizme kazandırılması hedefleniyor.

Konuralp Mahallesi'nde, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları ve kemerli geçitleriyle varlığını koruyan antik tiyatro, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların da yer aldığı antik kent bölgesinde "Arkeopark" kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl sürecek "Doğu Marmara Antik Kent Projesi"nin yaklaşık 1 milyon 215 bin liralık bütçeye sahip olduğunu, proje kapsamında antik tiyatro ve çevresinde düzenleme yapılacağını söyledi.

Bölgede "Açık Hava Kent Müzesi" oluşturulacağını ve ev pansiyonculuğunun yaygınlaştırılacağını anlatan Keleş, "Arkeopark çalışmasıyla turistlere görsel bir seyir alanı oluşturmayı hedeflemekteyiz. Turizm Enformasyon Ofisi de kurulacak. Tanıtım toplantıları düzenlenerek, afiş, broşür ve tabelalar hazırlanacak. Bu kapsamda tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanarak, Konuralp'in turizm ayağı ön plana çıkartılacak" diye konuştu.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin ise antik kentte kazı çalışmalarına 3 yıl önce başladıklarını, bu yılki çalışmaların da eylül ayında tamamlandığını belirtti.

Geçen sürede çok önemli bulgular elde edildiğini vurgulayan Ayengin, buradaki kazı alanının arkeologlar için büyük şans olduğunu, ortaya çıkarılan yapıların restorasyonlarının yapılacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Keleş Konuralp Marmara Roma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title