Haberler

Prostat Kanseri İçin Bu Yaşlar Dikkat

Güncelleme:

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Aydın Mungan, ileri yaş hastalığı gibi görülen prostat kanserine, son yıllarda 40 ve 50'li yaşlarda da artan bir sıklıkla rastlanmaya başlandığını söyledi.

Prof. Dr. Mungan, prostat kanserinin dünyada ortalama görülme sıklığının 100 bin erkekte 163, Türkiye'de ise 100 bin erkekde 35 olduğunu söyledi. Buna göre Türkiye'de yaklaşık 27 bin 534 prostat kanseri hastası olduğunu düşündüklerini ifade eden Prof.Dr. Mungan, hastalığa bağlı ölümlerin yüzde 90'dan fazlasının 65 yaş ve üzeri erkeklerde meydana geldiğini kaydetti. Prostat kanserinin öldürücü bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Mungan, hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili de bilgi verdi. Mungan, şöyle dedi:

YENİ İLAÇLAR UMUT OLDU

"Kanser prostat dışına çıkıp diğer organlara metastaz yaptıktan sonra ilk tercih hormon tedavisidir. Hormon tedavisi için hastalığın ilerlemesine neden olan erkeklik hormonlarının etkinliği ortadan kaldırmaya çalışılır. Böylece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurup geriletmek mümkün olabilir. Hormon ilaçları, hastalığın ilk basamak tedavisidir. Ancak 2.5 yıl içinde prostat kanseri hastaları bu ilaçlara dirençli hale gelmekte. Bu nokta, yani hormon ilaçlarına direnç gelişmesi son yıllara kadar sözün bittiği yer olarak kabul ediliyordu. Ancak 2010-2014 yılları arasında prostat kanseri için altın çağ olarak adlandırılmaya başlandı. Çünkü bu kısa dönemde 6 yeni ilaç onay aldı. Artık daha önceki mevcut ilaçlarla ulaştığımız noktayı daha ileri taşımamız mümkün oluyor."

Yeni ilaçların hormona dirençli hale gelmiş hastaların yaşam sürelerini anlamlı olarak uzattığı gibi komplikasyonları geciktirdiğini ve yaşam kalitesini arttırdığını ifade eden Prof.Dr. Mungan, "Bu yeni ilaçlar ilerlemiş prostat kanseri hastalarında bir umut olmuştur. Hasta hormona direçli hale geçtikten sonra bu ilaçları uygun bir sıralama ile kullanarak hastalarda daha fazla başarı elde etmek mümkün. Artık prostat kanserinde bu ilaçlarla beraber yeni umutlar yeşermeye başlamıştır" diye konuştu. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Prostat Kanseri Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title