Haberler

Profesörün 20 Yıllık Hayali Gerçekleşti

Mürdümük bitkisi üzerine 20 yıldır çalışma yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ'ın, "Karadağ, İptaş ve Eren" ismini verdiği çeşitler tescil edildi.

Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mürdümüğün, kuraklığa en dayanıklı yem bitkilerinden biri olduğunu belirterek, "Mürdümükle ilgili çalışmalarımıza üniversitemizde 1993 yılında başladık. Bu çalışmalar neticesinde doktora tezi, yüksek lisans tezleri ve 2010 yılında tamamlanan TÜBİTAK projemiz oldu" dedi.

Çalışmalar sonucunda 5 çeşit mürdümük bitkisi belirlediklerini ifade eden Karadağ, bu çeşitlerin tescili için 2009 yılında Ankara'daki Tohumluk Sertifika Merkezi'ne başvurduklarını söyledi.

Bu çeşitlerden 3'ünün yaklaşık 1,5 ay önce tescillendiğini belirten Karadağ, "Karadağ, İptaş ve Eren çeşidini tescil ettirdik. Bunlardan birine benim soyadımı verdik. Diğerine, trafik kazasında hayatını kaybeden Selahattin İptaş hocamızın adını verdik. Üçüncü tohumumuza da Eren ismini verdik" diye konuştu.

Çeşitlerin tescil edilmesiyle 20 yıllık hayalinin gerçekleştiğini dile getiren Karadağ, " Türkiye'de mürdümükte tek çeşit vardı, o da Gürbüz 2001. Üniversitemiz, 3 çeşidi tescil ettirdi. Bu neye yarayacak? Bu bitki, süt ve et sığırcılığında kaba yem açığını kapatmada en önemli bitkilerden bir tanesidir. Kurağa çok dayanıklı, yüksek ot verimi sağlıyor. Bu bitkinin hem ot verimi hem de tane verimi yüksek. Tokat gibi iklim geçiş kuşağında olan illerde yapmış olduğumuz araştırmalarda, mürdümükten dekar başına 200 kilo tohum verimi aldık. Ot verimi de 1,5 ton ile 3 ton arasında" ifadesini kullandı.

Hayvancılıkla uğraşanların, mürdümüğü kaba yem bitkisi olarak rahatlıkla kullanabileceğini belirten Karadağ, şunları kaydetti:

" Türkiye'de 30 milyon ton civarında kuru ot açığı var. Bu açığı kapatmamız gerekiyor. Bu açığı nereden kapatacağız? Kurak alanlarda yem bitki tarımını çoğaltmamız gerekiyor. Mürdümük, bu bağlamda kaba yem açığını kapatma adına en önemli bitkilerden bir tanesidir. Amacımız, Türkiye'deki kaba yem açığını aza indirmek. İşte bunun için mürdümüğü piyasaya çıkarttık."

Mürdümük bitkisinin, Hindistan, Bangladeş, Etiyopya başta olmak üzere bazı ülkelerde gıda olarak da tüketildiğini ifade eden Karadağ, "O bölgedeki insanlar, nohut, fasulye gibi tüketiyorlar. Bu bitkide ODAP maddesi tespit edilmiş. ODAP maddesi, mürdümüğün tanesinin fazla miktarda tüketilmesinde, sinir sistemlerini felç ediyor, dolayısıyla o bölgelerde engelli insanlar görürsünüz. Hayvanlarda herhangi bir etki söz konusu değil" diye konuştu.

Mürdümük bitkisine Türkiye'de talebin fazla olduğunu kaydeden Karadağ, "Tohumları çoğaltma aşamasındayız, talepleri karşılayamıyoruz. Bu ülke, mürdümük bitkisini iyice tanıyacak" dedi. - Tokat

Kaynak: AA / Yerel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Yaşar Karadağ Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title