Haberler

Profesör Hablemitoğlu: Evde Para Yönetiminde Kadın Karar Verici Olmalı

Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için önce erkeklerin bunu istemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, "Evde para yönetiminde kadının karar verici olması gerekir. Kadınların yoksulluğunu, boşanmış mı, yalnız mı yaşıyor bunlarla tanımlıyoruz" dedi.

Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için önce erkeklerin bunu istemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, "Evde para yönetiminde kadının karar verici olması gerekir. Kadınların yoksulluğunu, boşanmış mı, yalnız mı yaşıyor bunlarla tanımlıyoruz" dedi.

14 yıl önce evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürülen Necip Hablemitoğlu'nun eşi Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Muratpaşa Belediyesi Konferans Salonu'nda ' Türkiye'de yoksulluğun kadın yüzü' konulu söyleşiye konuk oldu.

Türkiye'de dünyayla birlikte giderek artan kadın yoksulluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Hablemitoğlu, dünyadaki 1 milyar 200 bin yoksul nüfusun yüzde 70'ini kadınların, Türkiye'de de nüfusun yüzde 30'unu oluşturan yoksulluk oranının yarısından fazlasını kadınların oluşturduğunu söyledi.

Kadın olmanın çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye'de de dezavantaj olduğunu savunan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, şöyle konuştu:

"Cinsiyet eşitliğine ilişkin projeler görmezden gelinerek yönetiliyor. Kadına yönelik şiddet müthiş bir artış gösterdi. Yoksul kadın, şiddet gören kadın ailesine de çocuklarında yararlı olamıyor. Kadın yoksulluğu hane halkının dışlanmasına, çocuk yoksulluğuna yol açıyor. Başka sorunların zincirleme biçiminde oluşmasında anahtar bir sorun. Biz cinsiyet eşitsizliğini aşmadıkça kadını istihdama alamıyoruz. Kadını esnek işgücü olarak görüyoruz. Önce kadın çalışanların işlerine son veriyoruz. Aman hamile kalmayın, izin almayın gibi kısıtlamalarla istihdama katılmasını zorlaştırıyoruz. Engelli ya da yaşlı aile bireyi varsa hanenin içinde onun bakımı da kadına yüklüyorsunuz. Böylece kadının çalışma yaşamından uzaklaşmasını sağlıyorsunuz."

Kadınların tüm dünyadaki gelirin yüzde 75'ini üretip bütün mülkiyetin sadece 10'da 1'ine sahip olduklarına değinen Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Evde para yönetiminde kadının karar verici olması gerekir. Biz kadınların yoksulluğunu, boşanmış mı, yalnız mı yaşıyor bunlarla tanımlıyoruz. Yalnız yaşayan kadınlar yoksuldur. Çünkü sosyal özelliklerini evli olup olmamalarıyla tanımlıyoruz. Ben eşimi kaybettiğimizde 37 yaşındaydım. Evet gelirim vardı ama o gün sıfır oldum" dedi.

EVDE GELİR NASIL DAĞILIYOR?

Bir ailenin hem kadın hem de erkek tarafından kazanılan gelirinin nasıl dağıtıldığının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hablemitoğlu, para yönetimine kadının katılabilmesi gerektiğini, gelirin dağılımıyla ilgili karar verici olması gerektiğini söyledi. Evlendiği ilk yıllarda eşinden habersiz para biriktiren bir yakınını ayıpladığını anlatan Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Ama gerekiyormuş. Ben kendi yaşadıklarımdan sonra bunun çok önemli olduğunu gördüm. Kadının kendi kazandığı paradan riskli günler için her zaman bir şeyi olmalı. Güven altında olmak, kırılganlığı azaltmak, kadın yoksulluğu, paranın kullanımıyla ilişkili bir şey. Kadın yoksulluğunu önlemek erkeğin cinsiyet eşitliğini sağlamaya gönüllü olması, kadının da üzerine düşenleri yapmasıyla ilişkili. Kaç kadın kaymakamımız var, kaç kadın valimiz var?" diye konuştu.

Kadıların ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi uygulamalarla istihdamdan uzaklaştırılması, dolayısıyla geliri olmadığı için karar verici statüsünden çıkarılmasının sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Tecavüze de uğrasan doğuracaksın çünkü vatani görevin. Sonra ne olacak peki?" dedi.

Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, katılımından dolayı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu'na çiçek ve plaket verdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şengül Hablemitoğlu Necip Hablemitoğlu Muratpaşa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title