Haberler

Prof. Dr. Sevgili: Kuşlar İçin Sulak Alanlar Mutlaka Korunmalı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Sevgili, kentte iki yıldır yaptıkları bilimsel çalışmada dört omurgalı sınıfına ait 90 tür canlı tespit ettiklerini, kuşlar için büyük önem taşıyan sulak alanların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Sevgili, kentte iki yıldır yaptıkları bilimsel çalışmada dört omurgalı sınıfına ait 90 tür canlı tespit ettiklerini, kuşlar için büyük önem taşıyan sulak alanların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

ODÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Sevgili, kent merkezinde kuşların en fazla yaşam alanı olarak bilinen Melet Irmağı ve Turnasuyu çevresinde karasal omurgalı faunasının tespiti amacıyla 2 yıldır yaptıkları çalışmalarda önemli veriler elde ettiklerini dile getirdi. 'Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi Karasal Omurgalı Faunasının İncelenmesi' projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memelilerden oluşan dört omurgalı sınıfına ait yaklaşık 90 tür tespit edildiğini belirten Prof.Dr. Sevgili, kuşlar için büyük önem taşıyan sulak alanların mutlaka korunması gerektiğine dikkat çekti.

Kentte tespit edilen benekli kaplumbağa ile kuş türlerinden çamur çulluğu türlerinin dünya ölçeğinde nesli tehlike sınırında olan canlılar olması bakımından önem taşıdığını belirten Prof.Dr. Sevgili, "Şehirle iç içe, insanların daha çok türleri etkilediği alanlarda bilimsel çalışma yaptık. İnsan baskısı olmasına rağmen şehir ve civarında oldukça yüksek sayıda tür çeşitliliği var. İki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memelilerden oluşan dört omurgalı sınıfına ait 90 tür tespit edildi. Çift yaşarlar grubuna dahil olan kurbağa ve semenderlerden 4 tür, sürüngenler sınıfına dahil olan kaplumbağa, kertenkele ve yılanlardan 5 tür, kuşlar sınıfından çamur çulluğu, uzun bacak, sumru gibi 70'in üzerinde tür, memeliler sınıfından ikisi cins düzeyinde karaca, altın çakal gibi 9 türün varlığı gözlemlendi. Yapılaşmanın tarımsal alanların artması bu canlıların yaşam alanını daralttığı için onlar üzerinde baskı oluşturuyor. Yapılaşma çevresinde boşluk sulak alanlarda olması lazım. Örneğin sarı benekli su kaplumbağası küçük su birikintilerinde var. Bataklıkların kurutulması nedeniyle bunlar zamanla yok olma tehlikesi içinde. Bunların korunması lazım, sulak alanların kurutulması türlerin sonunu getiriyor. Ev, bina, yol gibi yapılırken diğer canlıların varlığını da düşünmeliyiz" dedi.

Ordu'da kuş türünün yoğun olarak yaşadığı Melet ve Turnasuyu civarında 70'in üzerinde kuş türünün tespit edildiğini, mevcut sulak alanların korunması ve yapay sulak alanlarının oluşturulmasıyla kuş ziyaretinin yoğunlaşacağına da dikkat çeken Prof.Dr. Sevgili şunları söyledi:

"Kuğularında ziyaret ettiği Turnasuyu ve Melet üzerinde 70'in üzerinde kuş türü tespit edildi. Bu alan kuşlar açısından çok önemli. Mevcut sulak alanlarının korunması ve yapay sulak alanların oluşturulması ile özellikle su kuşlarının ziyaret yoğunluğunu arttıracağı düşünülmektedir. Kuşlar daha çok burada üremiyor mevsimine göre kalıyor. Üreme alanları büyük oranda tahrip olmuş. Sürekli kalıcı olan türlerde var ama az. Belli bir süre kalıyorlar mevsimine göre Kuzey ve Güney'e gidiyorlar. Daha çok üreme alanları Kuzey ve Güney bölgelerinde veya Samsun Kızılırmak Deltası gibi daha büyük yerleri ve korunmuş alanları tercih ediyorlar." - Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Melet Irmağı Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title