Haberler

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan Kandilliye 'Adalarda Deprem Olacak' Tepkisi

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği açıklamaları üzerine Kandilli Rasathanesi’ne tepki göstererek, "7 ve 7’nin üstünde deprem olamaz. Yanlış bir bakış açısından ’büyük bir deprem bekleniyor’ söylemi çok yanlıştır.

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği açıklamaları üzerine Kandilli Rasathanesi'ne tepki göstererek, "7 ve 7'nin üstünde deprem olamaz. Yanlış bir bakış açısından 'büyük bir deprem bekleniyor' söylemi çok yanlıştır. Fay teknosunu bilmeden spekülatif açıklamalar yapılmaz" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Nurcan Meral Özel'in açıkladığı verilerde, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği açıklanmıştı. Kandilli'den gelen bu açıklamaya ise İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan bir tepki geldi.

"ADALAR FAYI DÜŞEY BİR FAY OLUP AKTİF DEĞİLDİR"

Adalar fayında 7 büyüklüğünde bir depremin olamayacağını ifade eden Üşümezsoy, "Kandilliden yapılan bir açıklamanın Adalar fayında 7 büyüklüğünde deprem riskinin olduğunu 17 Ağustos'taki deprem stresine yakın stres biriktiği söylenmiştir. Oysa Adalar fayı düşey bir fay olup aktif bir fay değildir ve bu büyüklükteki bir depremi yaratmaz. Bu bölge 1894 yılında kırılmış olan Çınarcık çukuru 7'lik bir deprem üretecek olamaz. Marmara denizinde doğu kesiminde 1894 yılında kırılmış, batı kesimi 1912'de kırılmıştır. Ortada kırılmayan Kumburgaz çukuru ve Çekmece çukurundaki fay vardır. Gerçekten yanal atımlı olup olmadığı belirgin değildir. Marmara'da Kuzey kenarda yegane deprem üretecek bu faydır. Burada 7 ve 7'nin üstünde deprem olamaz" dedi.

"DEPREM BEKLENİYOR SÖYLEMİ YANLIŞTIR"

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 'deprem bekleniyor' şeklinde söylemlerin yanlış olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Kuzey güney yönlü normal fayların oluşturduğu depremlerdir. 17 Ağustos'ta kırılan fayın Yalova Çınarcık fayını 2. kolları olarak giden faylardır. Yanlış bir bakış açısından 'büyük bir deprem bekleniyor' söylemi çok yanlıştır. 20 yıldır onlarca İstanbul'da deprem olacak yıkılacağı söylenmiştir. Fay teknosunu bilmeden spekülatif açıklamalar yapılmaz" dedi

Deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen MARsite Projesinin sonuçları, Boğaziçi Üniversitesi Kandili Kampüsünde düzenlenen değerlendirme toplantısıyla açıklanmıştı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Nurcan Meral Özel'in açıkladığı verilerde, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği ve Kuzey Anadolu Fayı Kuzey kolunun Marmara içinde farklı özellikler içeren parçalardan oluştuğu ve her bir parçanın ayrı enerji birikimi içinde olması nedeniyle de kırılmanın tek bir noktada gerçekleşmeyeceği dile getirildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Şener Üşümezsoy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title