Haberler

Prof. Dr. Ortaylı: 1982 Anayasası Referandumuna Hükümet Içinde Bile 'Evet' Veren Oldu

Türkiye'nin en ünlü tarihçi ve akademisyenlerinden Prof. Dr. İlbey Ortaylı, Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu'nun davetlisi olarak İzmir'e geldi.

Türkiye'nin en ünlü tarihçi ve akademisyenlerinden Prof. Dr. İlbey Ortaylı, Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu'nun davetlisi olarak İzmir'e geldi. Burada gençlerle buluştu, onlara yakın tarihi anlattı. Referandumların ciddi olaylar olduğunu ifade eden İlber Ortaylı, '1982 Anayasası referandumuna 'hayır' verenlerden birisi benim. Ama o zamanın hükümeti içinde bile 'evet' veren oldu. Bunu ben biliyorum" dedi.

Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu'nun davetlisi olarak geldiği İzmir'de, gençlerle buluştu. Üniversiteli gençlerin tamamen doldurduğu salonda, çok sayıda öğrenci de salon dışında kaldı. Burada gençlerin büyük ilgisiyle karşılanan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'de tarihin bilinmediğini anlattı. Televizyonlarda ya da gazetelerde özellikle yakın tarihle ilgili yapılan konuşmaları eleştiren Ortaylı, 'Tarih okumamış, tarih terminolojisiyle alakası yok bu insanların. Televizyon kanallarında da bunlar için ciddi denetimler yapılması lazım. Denetim sadece televizyonların pornografi yapıp yapmadıklarıyla ilgili değil, dille de ilgili olmalı. Bunlar cahil insanlardır. Zeki insanlar değiller. Dillerini nasıl konuşulur bilmiyorlar. Telaffuz etmekten haberdar değiller. Şive her memlekette vardır. Televizyonlarda insanlar ya hakikaten cahil oldukları için ya da bilinçli şiveli konuşuyorlar" dedi.

"BİLGİSİZ İNSANLARA LOZANLA İLGİLİ UYDURUYORLAR"

Bazı kişilerin ya da tarihçilerin bilgisiz oldukları halde uydurduklarını da ifade eden Ortaylı, Lozan Anlaşması'na yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Lozan Anlaşması'nın Türkiye'nin kurucu anlaşması olduğunu söyleyen Ortaylı, şöyle konuştu:

'Lozan eskimiş eskirse tamir edilir. Bir tarafta kalır. Ebedi bir vesika olamaz hiçbir anlaşma olamaz. Türkiye'yi tayin eden anlaşmalar, Karlofça Anlaşması, Paris Anlaşması, Sevr bu arada tatbik edilmedi. Lozan Anlaşması. Bu anlaşmalar bizleri tayin eden anlaşmalar, hayatımızı kültürümüzü tayin etti. Ancak bu anlaşmalardan hiçbiri müstakil araştırma konusu olmadı. Lozan'a taktılar. Eskiyor çok açık. Bir takım maddelerin tamir edilmesi lazım. Mesele boğazların iki tarafında 16 milyon insan yaşıyor. Bunlar gidiyor geliyor. Bu kadar yoğun trafiğin hakim olduğu boğazdan bütün dünyanın tankerlerini nasıl geçirirsiniz' Bunun değiştirilmesi lazım. Oradan o gemiler adamlar, geçemez. İlla kazaları mı bekliyorsunuz. 16 milyon insan yaşıyor orada" dedi. Lozan Anlaşması'na yönelik değerlendirmesini sürdüren İlbey Ortaylı, şöyle konuştu.

'Mesele '100 sene sonra sona erecekmiş' diyorlar, öyle bir şey de söz konusu değil. Lozan'ın aksayan maddeleri biter. 'Hezimete uğramışız' diyorlar, öyle bir şey yok. Ama sana kim dedi zafer olduğunu. Süngümüzün girmediği yerden bize toprak vermediler. Onu Yunanistan'a yaptılar. Ne aldıysak ordu nereye girdiyse o bizim oldu. Burada zafer yok. Diplomasiyle zafer kazanılmaz ama Lozan'da hezimet falan da olmadı. Petrol yataklarını vermişiz güya. Yalan Musul'da değildik o zaman biz. Lozan'da gizli maddeler varmış, yok yani bu kadar açık maddeleri. Gizli maddesini kim yapacak. Sen memnun değilsen bunu açıkça söyle."

"REFERANDUM CİDDİ İŞTİR"

Referandum tartışmalarına da tarihten örnekle katılan İlber Ortaylı, 1982 Anayasası'na kendisinin 'hayır' oyu kullandığını açıkladıktan sonra önemli bir de iddiayı da paylaştı. İlbey Ortaylı, 'Referandum ciddi bir şeydir. İstanbul'daki gudubet binalar için referandum yapılması lazım. 1982 Anayasası'na yüzde 92 'evet' demiş, yüzde 8'i 'hayır' demiş. 'Hayır& diyenlerden biri benim, çok açıktır. Ama o zaman hükümette olanların bile 'evet' dediğine eminim" dedi.

"MUHAFAZARLIKTA SAPLA SAMANI KARIŞTIRMAMAK LAZIM"

Dünyada bir muhafazakarlaşma eğiliminin olduğuna yönelik öğrencilerden gelen soruyu yanıtlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, şunları söyledi:

'Bazı şeyleri sapla samanı karıştırmayalım. Sap ayrı saman ayrı şey. İslam dünyasında dindarlaşmanın hiçte öyle ileri yapılması mümkün değil. Paris'te o büyük gece kulübü suikastinde ne tipler çıktı. Birisinin barmenlik yaptığı çıktı. Birisinin kafası bozuluyor kamyonu insanların arasına sürüyor. Belli ki batı proleteryası da içerisinde müslümanlar da var, bunlar artık hızlı hareketlerin içerine giriyorlar. DAEŞ'te bir sürü Hıristiyan doğa sonradan Müslüman olan insanlar var. Bir türlü fanatizm gelişiyor. Bütün dünyada da var, batıda da var. Vatikan'ı, Katolik Kilisesi'ni asıl tehdit eden ataistler değil, komünistler değil, yeni dini hareketlerdir. Meksikalı köylü, Müslüman oluyor. Artık Avrupa'ya insanlar tek rahipli liberal mahalle kiliselerine gidiyorlar, Vatikan'ı asıl korkutan o. Batıda din artıyor. Bu din bildiğiniz gibi bir fonksiyonel kurum gibi gitmiyor. Kitleler fakirleşiyor. Ümitsizleşiyor bunlardan ileri geliyon" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi İlber Ortaylı Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title