Haberler

Prof. Dr. Kuşoğlu Açıklaması

Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, sanatın bayramlarda çocuklara resim yaptırmaktan ibaret olamayacağını belirterek, "Sanat çocuklarımızı medeniyet dairesi içinde yetiştirmektir" dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden (İKÇÜ) yapılan açıklamaya göre, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nce düzenlenen Akademik Düşünce Konferansları kapsamında, Prof. Dr. Kuşoğlu, "Osmanlı'dan Günümüze Türk İslam Sanatları" konulu konferansında İKÇÜ'lülerle buluştu.

Sanatın hayatın her alanında olduğunu ve sanat için birçok tarifinin yapılabileceğini aktaran Kuşoğlu, hayal olmadan hiçbir şeyin geliştirilemeyeceğini söyledi.

Sanat eğitiminin küçük yaşlarda başlamanın gerekliliğine dikkati çeken Kuşoğlu, "Eğer benim mimar ve mühendislerim sanatı ilkokuldan itibaren öğrenmeye başlasalardı çok daha farklı eserler vücuda getireceklerdi" dedi.

-"Çocuklara bayramlarda resim yaptırmakla sanat öğretilmez"

Kuşoğlu, İlkokullarda çocukları sanata yönlendirmenin, resim ve heykel yapmaktan ibaret olmadığını işaret ederek, "Cumhuriyet Bayramı'nda bir resim veya ortaya bir vazo koyup onun resmini yaptırmak sanat değildir. Sanat çocuklarımızı medeniyet dairesi içinde yetiştirmektir" ifadelerini kullandı.

Kuşoğlu, yurt dışında sanata verilen değerin üst seviyede olduğunu ve yabancıların sanatıyla, sanatçısıyla daima övündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yurt dışına gittiğiniz zaman ilk önce müzelerini gezdirirler. Evlerinde sahip oldukları eserleri ile övünürler. Ama benim üniversitelim üç tane hat sanatçısı ismini, iki minyatür sanatçısı ismini, iki çini üstadı ismini söyleyemez. Mozart, Bach, Beethoven'ın eserleri bilinir, dinlenilir. Bu güzel bir şeydir. Ancak bizim Mehmet Siyah Kalem'den Itri'den, yüzlerce makamımızdan kimsenin haberi yok."

Konferansın sonunda Prof. Dr. Kuşoğlu'na Rektör Prof.Dr. Akhan tarafından Katip Çelebi'nin 400. doğum yılı anısına bastırılan hatıra parası takdim edildi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe, Prof. Dr. Kuşoğlu'na katılımları nedeniyle teşekkür plaketi sundu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Zeki Kuşoğlu Katip Çelebi İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title