Haberler

Prof. Dr. Koşar Tuz ve Böbrek İlişkisini Anlattı

Döşemealtı Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi ile Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nin ortaklaşa düzenlediği “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası”, “Tuza Dikkat Haftası” ve “Dünya Böbrek Günü” etkinliği yoğun ilgili gördü.

Döşemealtı Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi ile Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nin ortaklaşa düzenlediği "Pulmoner Rehabilitasyon Haftası", "Tuza Dikkat Haftası" ve "Dünya Böbrek Günü" etkinliği yoğun ilgili gördü.

Toplantıya, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Koşar, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İlk Yardım Eğitim Hemşiresi İlker Ayten ve Medical Park Antalya Hastane Kompleksi fizyoterapisti Zuhal Zeydan konuşmacı olarak yer aldı.

"SODYUMSUZ BİR YAŞAM DÜŞÜNÜLEMEZ"

Kepez Belediyesi Halk Sağlığı hekimlerinin de katıldığı toplantıya, bölgedeki yerel yönetimler ile bölge halkı ve sağlık meslek lisesi öğrencileri katıldı. Prof. Dr. Alim Koşar; tuzun zararları, böbrek ile tuz ilişkisi, aşırı tuz tüketimi, böbrek taşı hastalıkları tuz ilişkisi ve korunma yolları hakkında sunum yaptı. Yetişkin bir insan vücudunda 90 ila130 gram sodyum bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Koşar, "Kan basıncının ve sıvı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması için sodyum gerekir. Sodyumsuz bir yaşam düşünülemez" şeklinde konuştu.

6 GRAM VE ALTI TÜKETİM

İhtiyacımız olan sodyumun doğal gıdalarda mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Koşar, "Kişide bir hastalık durumu yoksa doğal gıdalarla alınan sodyum, yaşamın sürmesi için yeterlidir. İzin verilen tuz miktarı günde 6 gram ve altıdır. 6 gram tuz da, 2.4 gram sodyum yani 2400 mg sodyum içerir. Batı toplumlarında günlük tuz alımı ortalama 9 ila 12 gramdır. Hipertansiyon diyetinde izin verilen miktarsa 5 ila 6 gram. Türkiye'de günlük tuz alımıysa ortalama 18 gramdır. Ülkemizde başlıca tuz alım gıdalarıysa; beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça, ekmek ve hamur işleridir" ifadelerini kullandı.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İlk Yardım Eğitim Hemşiresi İlker Ayten ile Fizyoterapisti Zuhal Zeydan ise yaptığı sunumda, pulmoner rehabilitasyon, pulmoner rehabilitasyon kimlere uygulanır, kronik bronşit ve astım hastalarına yaklaşımlar, pulmoner rehabilitasyon amaçları ve yararları, multi-disipliner ekip, solunum eğitimi ve solunum-kas egzersizleri ve egzersiz eğitimi başlıklarının yer aldığı bir sunum yaptı.

Toplantı sonrasında sunum yapan katılımcılara Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül tarafından teşekkür belgesi ve hediyeler takdim edildi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Medical Park Alim Koşar Döşemealtı Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title