Haberler

Prof. Dr. Kara: Güzün Ekilen Ayçiçeği Daha Verimli

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Kara, daha verimli olması için ayçiçeğinin güzün ekilmesi gerektiğini söyledi.

Çerezlik ve yağlık ay çiceği ekimiyle ilgili deneme tarlasında çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Kemalettin Kara, deneme ekiminde 4 çeşit ayçiçeği çekirdeği kullandıklarını kaydetti. Atatürk Üniversitesi Ziraat  Fakültesi'nde 1983 yılından beri 4 nolu deneme tarlasında çalışma yapıldığını anımsatan Prof. Dr. Kara, yağlık ve çerezlik ayçiçeğinin dış alım yoluyla karşılandığını belirtti. Her yıl yaklaşık 5 milyon dolar harcanarak 10-12 bin ton ayçiçeği alındığına işaret eden Prof. Dr. Kemalettin Kara, bu konuda şunları söyledi:

"Doğu Anadolu'da sulanan alan 800 bin hektardır. 200 bin hektar da ayçiçeği ekimi yapılsa, dekardan ortalama 250 kilo ürün aldığımızda 500 bin ton dolayınca ayçiçeği üretilir. Güzlük ekim yapılırsa, en az yüzde 15 artış olur üretilen ayçiçeği miktarı 575 bin tona çıkar. Ülkemiz de dış alımdan büyük ölçüde kurtulur. Atatürk Üniversitesi olarak güzlük ekimi geçen yıl 22 Kasım'da ilkbaharlık ekimleri ise bu yılın 6 Nisan ve 6 Mayıs günlerinde yaptık. Yapılan araştırma ve denemelere göre, güzlük ayçiçeği ekimi diğerlerine göre yüzde 15- 25 daha verimli. Nisan ve Mayıs'ta ektiğimiz ay çiçekleri henüz çiçek safhasında. Güzlük ekim yaptığımız ayçiçeği ise çok büyük fark atmış durumda. Bir aya kalmaz hasat yapılır. Kurutma için zaman kalıyor. En geç 2 yıl içinde hangi tohumdan daha iyi ürün alınabileceğini çiftçiye bildireceğiz." - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title