Haberler

Prof.dr. İsmail Çelik: ??cilt Kanseri Tedavisinde Şimdiye Kadar Direkten Dönen Topumuz Bile Yokken...

Güneş kremi sadece plajlarda kullanılmamalı? Kanser tanı ve tedavilerindeki son gelişme ve çalışmaların tartışıldığı 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi'ne katılan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr.İsmail Çelik, cilt kanserinin dünyada en hızlı artış gösteren kanser türü olarak dikkat çektiğini belirtti.

Güneş kremi sadece plajlarda kullanılmamalı?

Kanser tanı ve tedavilerindeki son gelişme ve çalışmaların tartışıldığı 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi'ne katılan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Çelik, cilt kanserinin dünyada en hızlı artış gösteren kanser türü olarak dikkat çektiğini belirtti. Melanom tipi cilt kanserinin öldürücü bir kanser olduğunu söyleyen Çelik, hastalığa sebep olan bir numaralı etkenin güneş ışınları olduğu konusunda uyardı: " İnsanlarımız güneşe sadece plajda karşılaştığını düşünüyor ama, asıl risk fark etmeden maruz kaldığımız güneş ışınları. Otomobil sürerken çıkardığımız kolumuz bile cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Bu yüzden Nisan ayından itibaren herkes işe giderken bile plaja gider gibi en az 40 faktör koruyucu güneş kremi kullanmalılar. Kış tatillerinde kayak yaparken 4000 metre yukarıda güneşe daha yakın iken kaldıkları güneş maruzluğu ise en tehlikelisi?? şeklinde konuştu.

Akıllı Bomba benzeri yeni ilaçlar Malin Melanom'da umut oluyor ?

Tüm bu olumsuzluklara rağmen cilt kansei tedavisinde son beş yılda alınan yolu çok önemli bulduğunu belirten Çelik, yeni nesil hedefe yönelik tedavilerin hastalıkla mücadelesindeki önemine dikkat çekti. Malin tipi cilt kanserlerinde kemoterapinin yeterli olmadığını söyleyen Çelik, kanser hücresini freni patlamış bir otomobile benzetti: " Malin Melanom'u otoyolda freni patlamış bir aracın hızla savrulması gibi düşünebiliriz. Şimdiye kadar tedavide kemoterapi ile tüm trafiği durdurup yolu kapatarak çare arıyorduk. ve tabi trafik tekrar açıldığında freni patlamış araç hala yolda olduğu için hastalığın tekrar etmesi sorunları ile karşılaşıyorduk. Yeni tip tedavide akıllı bomba olarak tabir edilen ilaç ile direkt bu tümöre yönelik müdahalede bulunabiliyoruz. Yani trafiği kapatmadan freni patlamış aracı tamir ederek hayatımıza devam edebiliyoruz.?? RÖPORTAJIN TAMAMI SORU : Halkımız bu yaz güneşlenme konusunda nasıl davranmalı? Nelere dikkat etmeli?

CEVAP: Güneş içimizi ısıtıyor ama net bir kanserojen olduğunu söylememiz gerekiyor.Mikrodalga ışınlarından, cep telefonu dalgalarından kanser yapar diye korkan halkımızın bilmesi gerekiyor ki; güneş ışınları direkt olarak kansere sebebiyet verir ve ondan korunmamız gerekir. Muhakkak şapka takılacak, uzun kollu giyecekler giyilecek, maruz kalınması kaçınılmaz ise koruyucu kremler sürülecek gibi herkesin bildiği ama uygulamadığı önerileri tekrar hatırlatmak gerekli. Güneş ışınlarına maruz kalmayı sadece yaza indirgememek gerekiyor. Uludağ gibi mekanlarda gerçekleştirilen kış tatilleri de çok önemli sorunlar doğurabiliyor. 4000 metre yukarıda maruz kaldığınız güneşin kanserojen etkisi daha fazla. Çünkü orada ozon tabakası incelmiş oluyor. Ozon tabakası inceldikçe kanser riski artıyor. Melanom bir cilt kanseri türü ve dünyada en çok artış gösteren kanser türü olarak dikkat çekiyor. Melanom'un temel sebeplerinden biri. Bronz bir tene sahip olmak güzel gibi görünse de özellikle solaryum birinci derece kanser sebeplerinden birini oluşturuyor. Suni bronzlaşma dünyada da yasaklanmak üzere. Artık halkımız melanomu biliyor ve bu tip cilt kanserinden hepimizin korkması gerekiyor. SORU: Özellikle melanom tipi cilt kanseri tedavisinde ülke olarak ne durumdayız?

CEVAP: Çok değil daha 2008 yılında gen tedavileri tarzı alternatif tedaviler Türkiye'de bulunmuyordu. Şu an dünyada uygulanan bu yeni tip ilaçlar ve tedaviler Türkiye'de de ruhsatlandırıldı ve tedavi ülkemizde de başladı. Bu ilaç dünyada hastalığın konseptini değiştirdi. Yeni tedavi seçenekleri ile melanomda bu güne kadar elimizde kullandığımız tek koz olan ve aslında tam olarak tedavi seçeneği olamayan kemoterapi dışında güçlü bir alternatifimiz oldu. Melanomu otoyolda freni patlamış bir aracın hızla savrulması olarak görebiliriz. Şimdiye kadar tedavide kemoterapi ile tüm trafiği durdurup yolu kapatarak çare arıyorduk. ve tabi trafik tekrar açıldığında freni patlamış araç hala yolda olduğu için hastalığın tekrar etmesi sorunları ile karşılaşıyorduk. Yeni tip tedavide akıllı bomba denilen ilaçlar ile direkt bu tümöre yönelik müdahalede bulunabiliyoruz. Yani trafiği kapatmadan frei patlamış aracın frenini tamir ederek hayatımıza devam ediyoruz. SORU: Hali hazırda melanom hastası olanlar için bu yeni tedavi bir umut olabilir mi? CEVAP: Bu tedavi gen mutasyonu pozitif olan insanlar için uygulanabiliyor. Yani yüzde 50 sinde var yüzde 50 sinde yok olabilir. Ancak bu yazı tura gibi şans ya da şanssızlık gibi değil, mutasyon pozitif olan melanom başka bir tür melanom ve onun için ilacımız artık var diyebiliriz. Kemoterapi vermeye gerek olmadan artık gen tedavisi ile ( hedefe yönelik tedavi ) bu hastalığa karşı daha güçlü olduğumuzu söyleyebiliriz.

SORU: Cilt kanserine sebep olmada güneş tek faktör müdür?

CEVAP: Sigara ve obezite her kanser için bir etken konumunda. Ama halkımız bilmeli ki Melanom tipi cilt kanserinde güneş ışığı açık ara önde bir etken olarak dikkat çekiyor. Hele beyaz tenli iseniz iki kat fazla risk altındasınız. Güneşe maruz kalma anlarınızı belirlemeli ve önlem almalısınız.

SORU : İnsanlar güneşlenmek dışında güneşe ne şekilde maruz kalırlar ' ve güneşe karşı alınması gereken önlemler nelerdir'

CEVAP: Sadece yaz tatilinde deniz kenarında ki güneşten etkilendiğimizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Gün içerisinde her şekilde güneşe maruz kalabiliyoruz. Nisan ayından itibaren güneşe maruz kalma oranımız artıyor. Sabah işe giderken plaja gidiyor gibi en az 40 faktörlük güneş kremimizi sürmemiz gerekiyor. Denize girenler ise güneş kremi etkisini gün içerisinde birden çok kullanmalılar. Farkında olmadan maruz kaldığınız güneş bizi daha çok korkutur. Otomobilin sol camından sürücülerin dışarı çıkardıkları elleri bile güneş sebepli cilt kanseri

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi İsmail Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title