Haberler

Prof. Dr. Güzer: Sinan'dan Bugüne 500 Yıllık Bir Boşluk Var

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Kayseri'de düzenlenen 'Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri'nde konferans verdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Kayseri'de düzenlenen 'Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri'nde konferans verdi. Prof. Dr. Güzer, "Sinan'dan günümüze 500 yıllık bir boşluk var. Sinan'ın ağırlığında ve öneminde, onun gibi markalaşacak bir isim çıkaramadık" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri', Kayseri TED Koleji'nde 'Sinan'dan Bugüne Kültürel Temsiliyet Ortamı Olarak Mimarlık' konulu konferansla başladı. Konferansı veren  ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, şöyle konuştu:

"Mimar Sinan'dan sonra, yani 500 yıl aradan sonra bırakın Sinan'ın ağırlığında ve öneminde olmayı, onun gibi markalaşacak bir isim çıkaramadık. Bu durum Sinan'ın gücünden ve eserlerin değerinden kaynaklanıyor. Belki iyi yapılar, mimarlar var ama, kültürü olduğu gibi temsil eden ve yaygın bir yapı yapma anlayışı olarak geriye döndüğümüz zaman, bugünü o anlamda tez veren alternatiften söz etmek mümkün değil."

ATAŞEHİR'DE YAPILAN CAMİYİ ELEŞTİRDİ

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, İstanbul Ataşehir'de yaptırılan ve Mimar Sinan'ın adı verilen camiyi de eleştirerek şunları söyledi:

"Sinan'ın eserini birebir kopyalayarak yapıyorlar. Fransızların kafası çalışmıyor mu? Her şehirlerine bir Eyfel'i dikemiyorlar mı? Taklit edip çoğalttıkça aslının da değerini düşürüyorsunuz. Sahip çıkılması gereken şey değersizleştirilip, tüketim nesnesi haline getiriliyor."

Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Serdar Altuntuğ, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer'e teşekkür belgesi, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu da plaket verdi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Abdullah Gül Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title