Haberler

Erhan Afyoncu: Türk Varsa, Devlet Vardır

Güncelleme:

Osmanlı'da Kardeş Katli ve Şehzade Mustafa olayını anlatan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "Türkler devletsiz yaşayamaz, 20 senede yok olup gider." dedi.

Beykoz Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte Osmanlı'da Kardeş Katli ve Şehzade Mustafa Olayı'nı anlatan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türklerin devlete bağlılığını kaydederek, "Türkler devletsiz yaşayamaz, 20 senede yok olup gider" dedi.

Beykoz Belediyesi, Prof. Dr. Erhan Afyoncu'yu Tarih Sohbetleri programına konuk etti. Afyoncu, Kanuni ve Hürrem Sultan hakkında çeşitli bilgiler verdi. Şehzade Mustafa Olayı çerçevesinde Osmanlı'da kardeş katlini belgelerle anlatan Kalyoncu, Osmanlı'da şehzadelerin çok iyi eğitim aldıklarını ve çeşitli sancaklara gönderildiklerini belirtti. Prof. Afyoncu, kardeş katlinin Osmanlı'nın cihan devleti olmasını sağladığını ifade etti.

Şehzade Mustafa'nın çok iyi eğitim almış, kendini geliştirmiş cevval bir şahsiyet olduğuna dikkat çeken Prof. Afyoncu, "Babası Kanuni, Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa tarafından düzenlenen bir tezgahla İran ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle oğlu Mustafa'yı boğdurtmuştur. Cenazesi de çadırdan İran halısı üzerinde çıkartılarak mesaj verilmiştir. Şehzade Mustafa'nın katli ve acısı 461 yıldır unutulmayan bir olaydır. Bu olay piyes haline getirilerek, Avrupa'da yıllarca oynatılmıştır. Oyuna ilgi o kadar fazla olmuştur ki, kapalı gişe oynamıştır" dedi.

Sadece Osmanlı döneminde değil, Türk tarihinin genelinde lider seçimlerinin her zaman sorunlu olduğunu kaydeden Afyoncu, "Osmanlı'dan önceki Türk devletlerinin yıkılışlarına dikkat edin hep içten ve ağabey, kardeş veya baba oğul arasında olan sorunlarla başlamış ve ülke doğu batı diye ikiye ayrılmıştır" şeklinde konuştu.

Osmanlı'nın kardeş katli ile devletin bölünmesinin önüne geçmeye çalıştığını anlatan Afyoncu, devletin 600 yıl ayakta kalmasının sebebinin de bu olduğunu kaydetti. Hürrem Sultan'ın Osmanlı tarihinde yönetime karışan ilk padişah eşi olduğunu söyleyen Afyoncu, "Saray içinde olanlar ilk kez Hürrem'in Kanuni'ye yazdığı mektuplarda anlattıklarıyla gün yüzüne çıktığını görüyoruz. Hürrem'in İstanbul'a nereden, ne şekilde geldiğini ve Kanuni'yle nasıl bir araya gelip eş olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Kanuni'ye eş olduktan sonra 1520'li yıllardan sonra etkin rol alınca görüyoruz" diye konuştu.

"TÜRKLER DEVLETSİZ YAŞAYAMAZ"

Tarih boyunca Türklerin devletleriyle var olduğunu vurgulayan Afyoncu, "16 defa devleti yıkılıp tekrar kurulan başka bir milletten söz etmemiz mümkün değil. Çünkü Türkler devleti kutsal saymış ve onu yönetme gücünü de Tanrı'dan aldıklarına inanmışlardır. Biz millet olarak devletimizi her şeyin üstünde tutarız. Türkler devletsiz yaşayamaz, 20 senede yok olup gider" dedi.

Programda soruları da yanıtlayan Afyoncu, izleyicilerle gecenin sonunda hatıra fotoğrafı çektirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title