Haberler

Prof. Dr. Demir: Savunma Sanayiinde Devletler Sahada

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayinde devletlerin devrede olması gerektiğini belirterek, "O ürünlerin ihracatı sadece ve sadece sanayiciye bırakılacak bir şey değil. Kesinlikle o alanda devletler sahada.

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayinde devletlerin devrede olması gerektiğini belirterek, "O ürünlerin ihracatı sadece ve sadece sanayiciye bırakılacak bir şey değil. Kesinlikle o alanda devletler sahada. Savunma sanayi ihracatı ile ilgili önemli projeler Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan'daki gerilimden dolayı askıda kaldı" dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) 2014 - 2015 akademik yılı açılışı düzenlenen törene katılan Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye'de Savunma Sanayi konulu ilk dersi verdi. Savunma sanayinin dışa bağımlı şeklinde geçmiş yıllarda ilerlerken, Kıbrıs Harekatı'ndan sonra bu konuda farklı girişimler başlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Demir, sonrasında açılan 'Kendi uçağını kendin yap' kampanyası, daha sonra da vakıf ve şirketlerin oluştuğunu hatırlattı. Ar-Ge harcamalarının önemine de değinen Prof. Dr. İsmail Demir, şunları söyledi:

"Müsteşarlığımız bünyesinde, 1 yıl içinde 350 milyon TL olduğunu vurgulamak isterim. Bu önemli bir kaynak ve Türkiye yavaş yavaş Ar- Ge alanında harcanan paraların sonucu almayı da öğreniyor. Ancak yeterli noktada olmadığımız gerçeğini unutmayalım. Bu faaliyetlerle artık milli tüfeğimizi, topumuzu, tankımızı, helikopterimizi uçağımızı, insansız savaş araçlarını, uyduları tasarlayan üreten bir ülke ihraç eden ülke konusunda yol alıyoruz. Bunların safha safha olduğunu unutmamak gerekiyor. Belli ürünlerde yüzde 20 - 30 yerlilik ürünleri ile başlar 40'a çıkarsanız ama bu sürekli bir yolculuktur. Asla olmaması gereken yüzde 40'ları yeterli görüp, onu kabullenmektir. Biz bunu kabullenmeden yolculuğumuza devam edeceğimizi belirtmek istiyorum."

"İHRACATI 15 KATINA ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Savunma sanayinde olabildiğince yerli ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, ülkelerin kendini emniyete alması için bunun önemine işaret etti. Prof. Dr. İsmail Demir, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda iki ülke arasında sorun olmamasına rağmen Fransa'nın, savunma ürünlerinde ABD menşeli olmamasına dikkat ettiklerini açıkladığını dile getirdi. Türkiye'nin hedeflerinin gerçekleşebileceğini de söyleyen Prof. Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin 2023 hedeflerimizde 5 milyar dolarlık bakım, 25 milyar dolarlık ihracat derken, bugün ihracatımızın 1.5 milyar dolar olduğunun altını çiziyorum. 2023 dediğimiz 9 sene sonra. İhracatı 15 katına katlamayı düşünüyoruz. Bugün geldiğimiz yerle kıyasladığımızda önümüzde çok mesafe var. Umutsuz olmak adına değil. Savunma sanayi değişik bir kalem. O ürünlerin ihracatı sadece ve sadece sanayiciye bırakılacak bir şer değil. Kesinlikle o alanda devletler sahada. Savunma sanayi ihracatı ile ilgili önemli projeler Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan'daki gerilimden dolayı askıda kaldı. İkincisi ise ürünlerinin kendisini ispatlaması lazım. Helikopter, eğitim uçağı, insansız hava aracından bahsettik. Şimdi bu ürünlerden birisini almak isteyen ülke piyasaya çıktığında herhalde akla son gelecek yer Türkiye'dir. Onun için piyasaya sunmak, farkındalık oluşturmak, kullanılıyor olduğunu göstermek gerekiyor. Piyasada görenler daha dikkatli bakmaya başlıyorlar. Daha önceki ülkelerin baskısını kırmak kolay değil. Ancak 2023 hedefleri imkansız görünmesin." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Demir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title