Haberler

Prof. Dr. Arıkan: Türkiye Işid ile Mücadele Planı İçerisinde Aktif Rol Almalı

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik açıkladığı mücadele planında Türkiye'nin kontrolü kaybetmemesi için aktif rol almasını istedi.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik açıkladığı mücadele planında Türkiye'nin kontrolü kaybetmemesi için aktif rol almasını istedi.

Planı yorumlayan Prof. Dr. Harun Arıkan, 3 yıllık bir sürece yayılan plana göre ABD'nin hava saldırısı kurguladığını ve kara savaşı istemediğini belirtti. ABD'nin bölgesel güçleri devreye sokmak istediğine dikkat çeken Prof. Dr. Arıkan, "ABD, IŞİD'in finansal kaynağını kurutmak ve bölge ülkelerinden terör örgütüne katılımı engellemek istiyor. Ama IŞİD gibi radikal terör örgütlerinin silahla yok edilmesi tamamen mümkün değil. Bunun algı yönetimi ve eğitimle ilgili boyutları var. Silahlı mücadele sonucu bu terör örgütleri yer altına çekilebilir ve eylem biçimi olarak tehdit oluşturulabilir" dedi.

'TÜRKİYE'YE TEHDİT OLUŞTURUR'

IŞİD'e karşı oluşturulacak uluslararası koalisyonda Türkiye'nin de bulunmasının rehin tutulan 49 Türk vatandaşına etkisini de değerlediren Prof. Dr. Arıkan, şöyle konuştu:

"Diplomatik misyonda çalışan 49 Türk vatandaşının rehin tutulması kuşkusuz Türkiye'nin bölgedeki, özellikle ABD önderliğinde oluşturulacak bir koalisyon gücüne katılımı noktasındaki en önemli sorunlarından birisidir. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor; hem Suriye hem Irak sınırına bakıldığında Türkiye belki de IŞİD tehditini en yakın hisseden ülkelerden birisi. Bu koalisyon gücünün içinde Türkiye aktif anlamıyla yer almadığında, orada ABD'nin uygulamaya koyacağı, bölgedeki IŞİD'e karşı mücadele eden grupların hem eğitim hem de silah olarak desteklenmesi noktasında Türkiye kontrolü elinden kaçırabilir. Oradaki gruplar daha sonra Türkiye'ye bir tehdit unsuru haline gelebilir. Bu yüzden Türkiye bir yol ayrımında. Çok dikkatli davranması gerekir. Ne bu çemberin dışında kalabilir, ne de içerisinde, ama etkin olmalı. Türkiye mutlak suretle IŞİD ile eylem planı içerisinde hem planlama, hem eylem, hem de uygulama boyutunda çok aktif rol almalı. Çünkü IŞİD'ten Türkiye'ye yönelecek tehdit ABD'ye yönelecek tehditten çok çok daha fazladır. O yüzden Türkiye bu sürecin içerisinde mutlak yer almalı. Ama ABD nasıl kara ordusuyla değil hava ordusuyla plan yapıyorsa, Türkiye'de IŞİD'e karşı bir askeri müdahalenin değil daha çok sınırların kontrolünden tutun lojistik desteğe kadar bu eylem planının uygulanmasında mutlaka aktif rol almalı. Aksi takdirde çok daha ileriki dönemde o silahlı gruplar Türkiye'ye tehdit unsuru olabilir." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Üniversitesi Türkiye Işid Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title