Haberler

Prof. Dr. Akün Son Yolculuğuna Uğurlandı

Edebiyat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Ömer Faruk Akün'ün (90) cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

Edebiyat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Ömer Faruk Akün'ün (90) cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

Akün için İstanbul Üniversitesinde (İÜ) tören düzenlendi.

Törende konuşan Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Akün'ün kendisi için sadece üniversitenin bir mensubu ve emekli öğretim görevlisi anlamına gelmediğini belirterek, "Şahsen hayatımızda iz bırakan, her zaman kendisini hayırla yad edeceğimiz büyük bir hocamız. Benim açımdan özel tarafı rahmetli hocam Prof. Dr. Bekir Kütüpoğlu'nun da yakın arkadaşıydı. Öğrencilik dönemimde ikisini hep aynı odada bir arada gördüm." dedi.

Akün'ü "sürekli akan bir çeşme, kendisine yaklaşan herkesi kana kana doyuran bir bilgi ve bilim deryası" olarak tanımlayan Ak, duygularını şöyle dile getirdi:

"Ne mutlu ki üniversitemiz böyle bir hocaya sahip oldu. Takdiri ilahi, herkesin bir takvimi var ve bu takvimi maalesef biz belirlemiyoruz. Herkes takdir edildiği kadar bu dünyada kalabiliyor. Önemli olan bu dünyada güzel yaşamak, iz bırakmak ve vefatından sonra da amel defterini kapatmayacak şekilde hayırlı bir ilim sahibi olmak. Ömer Faruk Akün hocamızın gerçekten faydalı bir ilme, hayırlı bir evlada ve salih bir amele sahip olduğunun tanıklarıyız. Tüm sevenlerine sabırlar, hocamıza da Cenabı Hakkın engin deryasından mağfiretler diliyorum."

İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Mustafa Özkan, Akün'ün sevenlerine başsağlığı diledi.

Akün'ün, Türkoloji sahasının en kıdemli hocalarından olduğunu belirten Özkan, "Hocamız 1990'dan itibaren yürüttüğü Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevinden 1993'te emekli oldu. Emekli olduktan sonraki çalışmalarını daha yoğun tempo ile sürdürdü. İslam ansiklopedilerine yazdığı her madde fevkalade derinlikli bir kitap işlevi görmektedir." ifadelerini kullandı.

Hocanın hayatının kitaplar arasında geçtiğine dikkati çeken Özkan, Akün'ün, ilime ve kültüre vakıf bir kişi olduğunu söyledi.

Ömer Faruk Akün'ün kızı Neslihan Verda Akün, "Özellikle Edebiyat Fakültesi Dekanı Mustafa hocama, Rektörümüz Mahmut Ak'a, Erol Ülgen'e, Musa Aksoy'a, Birol Emil'e, Prof. Dr. Kemal Eraslan'a, yaşlarına ve sağlık durumlarına bakmaksızın son altı ayda babamın yanına koşup gelenlere teşekkür ederim." diye konuştu.

"Gayesi Türk edebiyatına hizmette bulunmaktı"

Öğrencisi Prof. Dr. Kemal Eraslan, Akün'ün insani yönünün çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, "İlgilenmiyor göründüğü herkes hakkında bilgi alan, durumunu takip eden bir insandı. Türk edebiyatına hizmette bulunmak onun başlıca gayesiydi. Bütün hayatı bu yolda geçti, az ama çok özlü eserler bıraktı. Her makalesi bir kitap değerinde ve derinliğindedir. Allah'tan nurlar diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Abdullah Uçman, Akün'ün vefatından derin üzüntü duyduğunu dile getirerek, "Şahsen 1970'li yıllardan itibaren fakültede talebesi, daha sonra aynı kürsüye asistan oldum. O tarihten sonra hastalığına kadar sürekli beraberdik. Diyanet Vakfı tarafından kurulan İslam Ansiklopedisi Yazı Heyeti'nde hocam ile beraber uzun süre bulunduk. Türkoloji denildiğinde Fuat Köprülü akla gelir. Ömer Faruk Akün hoca da Köprülü'nün yolunda, izinde giden yegane isimdi. Türkiye'de ilmi hassasiyet, ciddiyet denildiği zaman akla gelen isimdi." yorumunu yaptı.

"Köprülü'den sonra dünya çapındaki alimimizdi"

Prof. Dr. Birol Emil, Akün'ün vefatıyla Türkoloji camiasının çok büyük kayba uğradığını vurgulayarak, "Türk edebiyatı tarihi araştırmalarını düşününce, Akün, dünya çapında ilim adamı Fuat Köprülü'den sonra dünya çapında Türk ilmini ve Türkiye Türkolojisi'ni haysiyetle ve büyük bir alim sıfatı ile temsil edecek tek kişidir." dedi.

Yard. Doç. Dr. Erol Ülgen, Akün'ün 90 yaşında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Türk edebiyatının büyük hocalarından biriydi, aramızdan ayrılması bizi çok üzdü, ancak şunu söyleyebilirim ki çok kıymetli bir bilim adamı olarak Türkiye'deki bütün üniversitelere 'Yeni Türkiye Edebiyatı' alanında ufuk açan insanlardan birisidir. Titiz ve çalışkan bir ilim adamıydı, yazdıkları gelecek kuşaklara öncü eserler olarak kalacaktır. Hem yüksek lisans hem doktora öğrencisi oldum, uzun süre mesai arkadaşlığı yaptık, emekliliğinden sonra da hocamı hiç yalnız bırakmadım, daima birlikte olduk ve onun bilgilerinden hep istifade ettim. Başımız sağ olsun."

Törene, Prof. Dr. Ömer Faruk Akün'ün ailesi ve yakınlarının yanı sıra öğretim üyeleri, yurt içi ve dışından öğrenciler ve sevenleri katıldı.

Prof. Dr. Akün'ün cenazesi, Üsküdar Şakirin Camisi'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Özkan Mahmut Ak İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title