Haberler

Prof. Dedeoğlu: Türkiye, AB İçin Bir Risk Gibi Görülüyor

Güncelleme:

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Batman Üniversitesi'ndeki konferansta Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirdi.

Batman Üniversitesi, AB süreci ile ilgili bir konferans verdi.

Batman Üniversitesi konferans salonunda yoğun katılımla gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu "Almanya ve Fransa Türkiye'nin temsil gücünden çekiniyor" dedi.

Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Star gazetesi köşe yazarlarından Prof. Dr. Beril Dedeoğlu Batman Üniversitesi'nde 'Türkiye-AB İlişkilerinin Dünü Bugünü Yarını' adlı konferans verdi.

Batman Üniversitesi Avrupa Birliği Topluluğu'nun Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas'ın davetlisi olarak Batman'a gelen Prof. Dr. Dedeoğlu, Üniversitenin Merkez Kampüsü'nde Üniversite öğrencileriyle buluştu.

Açılış konuşmasını yapan Topluluk Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İlyas, Avrupa Birliği üyeliğinin Türkiye için her zaman stratejik bir hedef olduğunu belirttikten sonra Prof. Dr. Dedeoğlu'nu konferansa davet etti.

Konferans öncesi Hasankeyf ve Mardin'i gezerek hayran kaldığını ifade eden Prof.Dr. Dedeoğlu, Türkiye ile AB arasında 'şiddetli geçimsizlik' yaşandığını söyledi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi yükü ağır bir trene benzettiğine değinen Prof. Dr. Dedeoğlu, Almanya ve Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye girmesini istememesindeki en büyük kaygının 'temsil gücü' paradigması olduğunu vurguladı.

'AB'NİN PUTİN KORKUSU TÜRKİYE LEHİNEDİR'

Prof. Dr. Dedeoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Türkiye'nin AB ile olan ilişkisinde iyileşmenin olması AB'de yaşanacak konjonktürel değişimlere bağlıdır. AB'de olası bir değişim ve Türkiye'nin yapacağı önemli çalışmalar ve yerine getirmesi gereken kriterler Türkiye'yi bu konuda öne çıkaracaktır. Ayrıca Rusya'nın durumu Avrupa'yı korkutmaktadır. Putin rüzgarı Avrupa'yı korkutmakla birlikte AB'nin Türkiye lehine kararların alınmasına neden oluyor. Türkiye, AB için bir risk gibi görülüyor fakat nasıl bir risk olduğu ise hem AB hem de Türkiye konusunda bir muamma. Türkiye'nin AB'ye girmesi hem Almanya hem Fransa'yı korkutmaktadır, zira Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda temsil gücü Almanya yerine Türkiye'ye geçmesi söz konusudur. Bu durum Almanya ile Fransa'nın temsil gücünü kıracaktır. Sonuç olarak Avrupa Birliğinin müzakere maddelerinde son süreçte bir revizyon yapmasını gerekli kılmaktadır, fakat; AB bu konuda oldukça ağır çalışmaktadır."

Konferans sonunda Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Levent Zoroğlu tarafından çiçek takdim edildi.

Prof. Dr. Dedeoğlu daha sonra öğrencilerle bir araya gelerek toplu fotoğraf çektirdi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Üniversitesi Avrupa Birliği Almanya Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title