Haberler

Poseidon Çayırlarının Varlığı İçin Çözüm Yolları Tartışıldı

Marmaris Körfezi'nde, denizin oksijen kaynağı olan Poseidon Çayırları ile ilgili bilim adamlarından oluşan uzman ekip, 7 ay boyunca inceleme yaptı.

Marmaris Körfezi'nde, denizin oksijen kaynağı olan Poseidon Çayırları ile ilgili bilim adamlarından oluşan uzman ekip, 7 ay boyunca inceleme yaptı. Körfezde 30 yılda deniz tabanındaki Poseidon Çayırı'nın yüzde 40'ının yok olduğu tespit edilirken; belediye tarafından düzenlenen toplantıda, türün varlığını sürdürebilmesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı.

Marmaris Belediyesi koordinesinde İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Mayıs ayı başında Marmaris Körfezi'nde Latince ismi 'Posidoniaoceanica' olan endemik Poseidon çayırları için araştırma başlatıldı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Yrd.Doç. Dr. Ahsen Yüksek'in başkanlığındaki jeofizik uzmanları, deniz altı bilimcileri ve dalgıçların bulunduğu 10 kişilik uzman ekip, Marmaris Körfezi'nin 137 noktasında 40 dalış ve inceleme yaptı. Uzmanlar, 7 ay boyunca deniz altına 40 dalış yaparak foto kuadrat görüntüleri, oşinografik ölçümler, yandan taramalı sonar ve coğrafi bilgi sistemleri kullanarak araştırmalarını gerçekleştirdi.

Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Ali Acar ve uzmanlar, meclis toplantı salonunda 'Marmaris Körfezi'ndeki deniz çayırlarının riskli alanları ve alınması gereken önlemler' adı altında, sonuç araştırmasını açıkladı.

"BU ÇAYIRLAR, DENİZİN OKSİJENİ GİBİDİR"

Karadaki ormanların önemi ne kadar büyükse denizdeki Poseidon çayırlarının da o kadar büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Ahsen Yüksek, şöyle dedi:

"Elde ettiğimiz analizlerde bu çayırların 30 yılda kısmen doğal ve yüksek derece insan faktörüyle yüzde 40 gibi rakamlarda kaybolduğunu tespit ettik. Çayırların Marmaris Körfezi'nde dağılımlarının gösteren bir harita oluşturduk. Bu çayırlar, denizin oksijeni gibidir. Bunlar yok olduğu takdirde yaşam olmaz, denizin doğal dengesi bozulur. Poseidon çayırların yok olmaması için yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalar sonucunda özellikle teknelerin serbest demirleme faaliyetinin durdurulması gerekmektedir. Özel yatlar ve turistik teknelerin çayırların yoğun olduğu bölgelerde tonozlara bağlanması gerekmektedir. Tüm kamu kuruluşlarıyla birlikte türün yok olmaması için topyekun seferberlik yapılmalıdır. 7'den 70'e toplumumuza deniz temizliği bilinci verilmelidir. Önlemler alınmadığı takdirde Marmaris Körfezi'ndeki canlıların üreme alanı ve oksijen kaynağı olan Poseiodon çayırlarının miktarı azalışını sürdürecektir."

BAŞKAN EL BİRLİĞİYLE ÇÖZÜMÜ İŞARET ETTİ

Marmaris Körfezi'nin kapalı bir havuza benzeten CHP'li Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da, uzmanların yaptıkları 7 aylık araştırma sonucunda riskin büyük olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Acar, şöyle konuştu:

"Bu riskleri saklamak kimseye bir fayda vermez. Belediye olarak bu sorunun üstesinden gelmek için bir dizi projeleri hazırladık. Bu top yekun seferberlikte tek belediyeye görev düşmüyor. Kaymakamlık, Sahil Güvenlik, Liman Başkanlığı, gezi teknesi dernekleri, kamu kurum kuruluşlarıyla, el birliğiyle yapılacak toplantılarla çözüme gitmeliyiz. Bu toplantılar sonrası 7'den 70'e herkese çevre bilinci aşılamak ve özendirmek için çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle günübirlik gezi tekneleri ve özel yatların demir atarak değil tonoz sistemi ile bağlanması için çalışmalarımız olacaktır. Çayırların yoğun olduğu bölgeler belirlenerek, belediye olarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Marmaris Belediyesi olarak körfezimizin kirlenmemesi ve deniz altı yaşamının yok olmaması için üzerimize düşen görev ne ise yapılacaktır. Umarız, tüm ilçe yaşayanları, ilgili tüm kuruluşlar da duyarlılık gösterir, topyekun seferberlikle körfezimize, geleceğimize sahip çıkarız."

Açıklama sonrası belediye tarafından uzmanlarla birlikte hazırlanan araştırmaların sinevizyon gösterimi izlendi. - Marmarismuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Marmaris Belediyesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title