Haberler

Portföy Yönetim Şirketleri İlk Çeyrekte 21 Milyon TL Kar Etti

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy yönetim şirketleriyle ilgili verileri ilk defa yayımladı. Buna göre, portföy yönetim şirketleri 2015 yılının ilk çeyreğinde 21 milyon TL kar ederken, yönetilen portföy büyüklüğü 86 milyar TL'ye yaklaştı.

TSPB açıklamasına göre, 2014 yılında TSPB'nin üyesi olan portföy yönetim şirketlerinin faaliyet ve finansal verileri ilk defa kamuoyuna sunuldu. TSPB, portföy yönetim şirketlerinden 2013 yıl sonundan başlayarak üçer aylık dönemler itibariyle çeşitli veriler derledi.

2013 yılında portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü 64 milyar TL iken, bu tutar 2015 mart sonu itibariyle 86 milyar TL'ye yaklaştı. Bu tutarın 36 milyar TL'si yatırım fonu, 40 milyar TL'sinin de emeklilik yatırım fonlarına ait olduğu belirlendi. Özel portföy yönetimi kapsamında hizmet verilen bireysel ve tüzel yatırımcıların portföy büyüklüğü ise 10 milyar TL civarında gerçekleşti.

Verisi derlenen 40 kurumda 2015 mart sonu itibariyle 631 çalışan istihdam ediliyor. Bu çalışanların yüzde 30'unu portföy yöneticileri, yüzde 12'sini yatırım danışmanları ve yurt içi satış departmanındaki çalışanlar, yüzde 10'unu araştırma ve risk yönetimindeki çalışanlar oluşturuyor.

Açıklamada verilen bilgilere göre, portföy yönetim şirketlerinin toplam varlıkları yılın ilk çeyreğinde 410 milyon TL'ye yaklaştı. Sektörün özsermayesi 340 milyon TL'yi aştı.

Yılın ilk çeyreğinde sektörün portföy yönetim faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 66 milyon TL'ye çıktı. Yatırım fonu yönetiminden sektör 41 milyon TL gelir yarattı. Söz konusu dönemde emeklilik yatırım fonları yönetiminden 19 milyon TL'lik gelir elde edildi.

Rapora göre ortalama yıllık yatırım fonu yönetim ücreti oranı yüzde 0,44 (on binde 44) olarak hesaplanırken, emeklilik yatırım fonu yönetim ücreti oranı yüzde 0,22 (on binde 22) olarak belirledi. Raporda, bu oranın yatırımcılardan tahsil edilen değil, portföy yönetim şirketlerine kalan pay alarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Özel portföy yönetiminden de sektör aynı dönemde 7 milyon TL gelir elde etti. Sektörün net karı ocak-mart 2015 döneminde artan gelirlerin etkisiyle, bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 21 milyon TL'ye yükseldi. Bu dönemde 22 portföy yönetim şirketi kar ederken, 17'si zarar etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title