Haberler

Polonya'ya İhracat Dizilerle Katlandı

Dünya genelinde 75'e yakın ülkede izlenen Türk dizileri, doğu Avrupa ülkesi Polonya ile ticareti de artırdı.

TOLGA ALBAY - Dünya genelinde 75'e yakın ülkede izlenen Türk dizileri, doğu Avrupa ülkesi Polonya ile ticareti de artırdı. Halen 8 dizinin gösterildiği Polonya'ya ev tekstili ihracatı son 2 yılda yüzde 300 arttı.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Koray Akgüloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 602 yıldır diplomatik ilişkisinin devam ettiği Polonya ile irtibatın dostluk ve dayanışma temelinde ilerlediğini belirtti.

Türkiye ile Polonya arasındaki ticaret hacminin artması için gayret ettiklerini vurgulayan Akgüloğlu, iki ülkenin ekonomi bakanlarının 2009 yılında bıraktığı 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin aşıldığını, yeni hedefin ise 10 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi.

Akgüloğlu, Türkiye'nin geçen süreçte Polonya'ya ihracatını her yıl yüzde 14-15, Polonya'nın da Türkiye'ye ihracatını yüzde 8-10 bandında artırdığına işaret ederek, Türkiye'nin Polonya'da beyaz eşya sektöründe de etkili olduğunu, ev tekstili, hazır giyim, toptan ticaret ve lojistik alanlarda da payını giderek artırdığını dile getirdi.

Eczacıbaşı-Monrol ortaklığının da nükleer tıp malzemeleri üretimi için bu ülkeyi seçtiğine değinen Akgüloğlu, Türk müteahhitlik şirketlerinin Slav coğrafyasındaki etkinliğini Polonya'da da hissettirdiğini, son olarak Avrupa'nın en büyük kamu ihalelerinden olan Varşova metrosunun yapım ihalesini alan konsorsiyum içinde bir Türk firmasının da yer aldığını kaydetti.

Akgüloğlu, aynı şirketin otoyol ve ilave metro projeleriyle bu ülkede yaklaşık 500 milyon dolarlık iş aldığını, çevre ülkelerde açılan ihalelerde de aranan firmalar arasına girdiğine dikkati çekti.

- Türk dizileri ekonomik ilişkileri etkiledi

Büyük firmaların yanı sıra orta ölçekli müteahhitlik firmalarının konut projeleri yürüttüğünü anlatan Akgüloğlu, "Polonya pazarı, sadece 39 milyon nüfuslu bir ülke değil, 195 milyona hitap eden bir lojistik merkez. Beko, Türkiye ve Romanya'da üretim yapıyor ama Baltık ülkelerine dağıtımı buradan sağlıyor. Bu sayede son 4 yılda satış hacmini yüzde 400 artırarak 230-240 milyon avroluk ticaret hacmine ulaştı. Burada 400 noktada satış yapıyor." dedi.

Başmüşavir Akgüloğlu, Polonya'da yayınlanan Türk dizilerinin de ekonomik ilişkileri etkilediğine işaret ederek, bu ülkede 2014 yılında yayınlanmaya başlayan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin en çok izlenen yabancı dizi haline geldiğini, bu yapımı izleyen dizilerin de yüksek izlenirlik derecelerine ulaştığını dile getirdi.

Akgüloğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda 8 tane dizimiz var. O dizilerde Türkiye'deki modern hayat tarzı gösteriliyor. Pazarın canlı olduğu, uluslararası kurallara uygun, ticaret ve iş birliği yapma imkanına sahip bir nüfusun olduğu anlatılıyor. Örneğin Muhteşem Yüzyıl, tarihi bir dizi ama bu ülkelerle dostluğumuz, tarihsel bağlarımız anlatılıyor ve aslında bir Avrupa ülkesi olduğumuz vurgulanıyor. Bunu takip eden diğer dizilerde de Türkiye aktif, iş yapan, genç bir nüfus olarak yansıtılıyor.

Diziler Polonya halkının Türkiye'ye bakışını olumlu yönde etkiledi. Ülkemizin Polonyalı tüketiciye tanıtımı konusunda da son derece faydalı mesajlar veriliyor. Ticareti artırmamız için bu dizileri daha iyi kullanmamız gerekiyor. Örneğin ev tekstili sektöründe son 2 yılda Türk firmalarının ihracatı yüzde 300 arttı. Polonya'da mağaza açan firma sayısı 4 yıl önce 10'u geçmiyordu, bugün 100'ün üzerinde. Türkiye'de bilinen ve bilinmeyen birçok markanın burada mağazası var. Türklerin ürettiği giysiler çok bilinen markalar arasında yer alıyor."

Türkiye'nin Slav ülkelerine ihracatını artırması için dizi ve film gibi yapımlara ağırlık vermesi gerektiğini kaydeden Akgüloğlu, bu ülkelerle ortak çalışmaların da yapılabileceğini ifade etti.

- En büyük 20'nci pazar

Türkiye'nin Ocak-Ağustos 2016 dönemi itibarıyla ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artırdığı Polonya, en fazla ihracatın yapıldığı ülkeler sıralamasında 20'nci sırada yer alıyor.

Türkiye'nin Polonya'ya ihracatı 1,8 milyar dolara ulaşırken bu ülkeden yapılan ithalat 2,1 milyar seviyesinde gerçekleşti. AB üyeliği sonrası ikili ticaret hacmi Türkiye aleyhine açılan Polonya'da büyük bölümü hazır giyim sektöründe olmak üzere yaklaşık 150 Türk firması faaliyet gösteriyor.

Polonya'da 2014 sezonunda gösterilen ve en çok izlenen yabancı dizi olan Muhteşem Yüzyıl'ın yanı sıra Kiraz Mevsimi, Fatmagül'ün Suçu Ne, Aşk ve Ceza, Asla Vazgeçmem, Binbir Gece, Kurt Seyit ve Şura dizileri de yayınlanıyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Muhteşem Yüzyıl Türkiye Polonya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title