Haberler

Polonya ile Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 600. Yıl Dönümü

İlişkilerin tesisinin 600. yıl dönümü münasebetiyle planlanan 90 etkinliğin 20'den fazlası tamamlandı Bu yıl 425 bin Polonyalı turist Türkiye'yi ziyaret etti.

Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yılı münasebetiyle planlanan 90 etkinlikten 20'den fazlası gerçekleştirildi. Etkinlikler sonucunda bu yıl Türkiye'yi ziyaret eden Polonyalı turist sayısı 425 bine ulaştı.

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Koordinatör Büyükelçi Cemil Ferhat Karaman, Türkiye ve Polonya'nın 600 yıllık diplomatik ilişki geçmişine sahip olduğunu, bu kadar köklü ilişkiye sahip başka iki devlet bulunmadığını belirtti.

Polonya'nın işgal edildiği ve haritadan silindiği dönemlerde bile Osmanlı Devleti'nin, ülke dışına çıkan devlet temsilcileriyle diplomatik ilişkilerini sürdürdüğüne ve işgalci devleti tanımadığına dikkati çeken Karaman, 600 yıl boyunca iki ülkenin ilişkilerinde genelde olumlu bir seyrin hakim olduğunun altını çizdi.

Diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen karşılıklı etkinlikler hakkında da bilgi veren Karaman, Türkiye tarafından bir kısmı Polonya'da olmak üzere kültür, sanat, ekonomi, tarih, medya ve spor alanlarında yaklaşık 90 etkinlik projesinin planlandığını ve bunların 20'den fazlasının gerçekleştirildiğini, geri kalanlarının ise yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Gerçekleştirilen etkinlikler ve sonuçları hakkında da değerlendirmede bulunan Karaman, Varşova Asya-Pasifik Müzesi'nde ocak ayında düzenlenen "Mimar Sinan'ın Muhteşem Yüzyılı" başlıklı minyatür, tezhip, hat ve padişah portreleri sergisi ile nisan ayında düzenlenen "Tarihi Fotoğraflarla 600 Yıllık Türkiye-Polonya Dostluğu" sergisi, her iki ülkede düzenlenen konserler ve tiyatro oyunları hakkında bilgi verdi.

Etkinlikler sonucunda Türkiye'ye gelen Polonyalı turist sayısında belirgin artış kaydedildiğine işaret eden Karaman, bu yıl 425 bin Polonyalının Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.

Yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler arasında Darphane ve Polonya Ulusal Bankası işbirliğiyle ortak hatıra para ve pul basılması, "Belgelerle Osmanlı-Polonya İlişkileri" konulu sergi ve kitap, Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan bir seçkinin Varşova'da sergilenmesi, Türk Tarih Kurumu'nun Varşova'da düzenleyeceği "Türkiye-Polonya İlişkileri" başlıklı sempozyum, TRT tarafından konuyla ilgili belgesel yayınlanması, Polonya Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyelerinin ve Polonyalı basın mensuplarının Türkiye'ye davet edilmesi yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Varşova Karaman Polonya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title