Haberler

Polisleri Hakim Karşısında İstiyor

Antalya'da geçen yıl üç polis memurunu şehit ettikten sonra vurulan şizofreni hastası oğlu 32 yaşındaki Çağrı Danışman'ın sağ yakalanmasına rağmen polis tarafından sırtından vurularak öldürüldüğünü iddia eden Cemil Danışman, Anayasa Mahkemesi'ne...

Antalya'da geçen yıl üç polis memurunu şehit ettikten sonra vurulan şizofreni hastası oğlu 32 yaşındaki Çağrı Danışman'ın sağ yakalanmasına rağmen polis tarafından sırtından vurularak öldürüldüğünü iddia eden Cemil Danışman, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Otopside vücudundan 6 mermi çıkan oğlunun olay yerinde ağır işkence gördüğünü savunan Danışman, operasyona katılan 9 polisin 'kasten öldürmek' suçlamasıyla yargılanmasını talep etti.

Antalya'da 4 Ekim 2012 akşamı, Çağrı Danışman'ın otomobilden tüfekle ateş açması sonucu polis memuru Mehmet Çolak şehit oldu. Araçla kaçan Danışman, karşılaştığı barikatta polis memurları Abdullah Bülbül ve Mustafa Kılınç'ı da şehit etti. Ormanlık alana yaya olarak giren Çağrı Danışman, vurularak yakalandı. Antalya Cumhuriyet Savcılığı, 9 polis hakkında 'kasten öldürme' suçlamasıyla yapılan şikayete ilişkin geçen 18 Mart'ta takipsizlik kararı verdi.

Çağrı Danışman'ın elektrik idaresinden emekli olan ve çiftçilik yapan babası Cemil Danışman, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 57 yaşındaki baba Danışman, oğlunun sağ yakalandığı halde yakalayan polisler tarafından ağır işkence gördüğünü, sırtından vurularak öldürüldüğünü iddia etti.

Bu konudaki şikayetlerin soruşturmaya dahil edilmediğini ve etkin soruşturma yapma yükümlülüğünün ihlal edildiğini savunan Cemil Danışman, Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) işkence yasağını düzenleyen 3'üncü maddesinin soruşturma çerçevesinde ihlal edildiğini ileri sürdü. Ne polisin silah kullanmasına yasal zemin oluşturan silahlarda oğlunun parmak izine rastlandığını ne de oğlunun yakalandığı noktada bulunan 13 mermi kovan arasında o silahlara ait kovanın bulunduğun anlatıldığı dilekçede, "Çağrı Danışman'ın kafa ve yüz bölgesindeki ağır derecede kırık ve yaralarla ilgili olarak sorular cevapsız kalmıştır" ifadesine yer verildi.

Oğlunun yakalandığı noktaya ağır derecede yaralı geldiğini savunan baba Danışman, başvuru dilekçesinde "Bu nedenle operasyona katılan kolluk görevlileri hakkında silah kullanmanın yasal sınırlar içerisinde kaldığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi AİHS'nin 2'nci maddesiyle koruma altına alınan Yaşam Hakkı'nın ihlalidir" ifadelerine yer verdi.

Dilekçede ayrıca Çağrı Danışman'ın otopsi raporunda kafa ve yüz bölgesinden birden fazla ağır derecede kırık tespit edilmesine rağmen işkence suçundan soruşturma yapılması talebinin konu edilmediği, kovuşturmaya yer olmadığı kararında bulunmadığı kaydedildi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Danışman Antalya Politika Güncel Haberler

title