Haberler

Polietilende Dışa Bağımlılık Artacak!

Güncelleme:

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, hem Türkiye hem de dünyada polietilen hammaddenin ağırlığının devam edeceğini, Türkiye açısından ise ithalata bağımlılığın daha da artması olasılığı bulunduğunu vurguladı.

PLASFED, yerli üretimin yetersiz olması nedeniyle ithalatla karşılanan hammaddelerin başında gelen polietilene yönelik bir rapor hazırladı. Raporda, dünya polietilen üretim ve ticareti yanında, Türkiye üretim, ithalat ve ihracat bilgileri ve gelecek projeksiyonları da ortaya konuldu.

Günlük hayatta kullanılan ev eşyalarından oyuncaklara kadar doğrudan tüketiciye ulaşan ürünlerin yanı sıra doğalgaz boruları, su boruları ve sera örtüleri gibi endüstriyel alanda da çok fazla ürünün hammaddesi olma niteliğine sahip olan ve Türkiye'de sadece PETKİM tarafından üretilen, ancak ihtiyacı karşılamaktan çok uzak noktada bulunan polietilen hammaddeye bağımlılığın ileri yıllarda daha da artacağı tahmini yapıldı.

Aksoy, "Polietilen sadece ülkemizin önemli kuruluşu PETKİM tarafından üretiliyor ancak ne yazık ki ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bu alanda sağlıklı bir tedarik zincirinin olması önemli. Elbette sanayicilerimizin birincil isteği, yurt içinden bu hammaddeyi tedarik edebilmek. Plastik sektörüne yönelik stratejik bir yaklaşım için biz hazırız" dedi.

PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu), sektörün en önemli hammaddelerinden biri olan ve yerli üretimin yetersizliği nedeniyle ithalat bağımlılığı bulunan polietilen dünya ve Türkiye verilerine yönelik bir rapor hazırladı.

Dünya ve Türkiye'deki polietilen arz - talep dengesi ile üretim ve dış ticaret verilerinin yer aldığı; geleceğe yönelik projeksiyon da yapılan raporda, Türkiye'nin mevcut yapısının devam etmesi halinde bu üründe dışa bağımlılığının büyük oranda artacağı, 2018'de ise bu bağımlılığın yüzde 89'lara kadar çıkacağı tahmin edildi. Rapora göre, 2013 sonunda 2.5 milyar dolar olan ithalat, 2018 yılı itibariyle 6.9 milyar dolara kadar yükselebilir.

PE (Polietilen) plastik sektörünün en önemli hammaddelerinden biri!

Oyuncaklardan ev eşyalarına, şampuan vb. şişelerden çeşitli ambalajlara kadar geniş bir alanda doğrudan tüketici ürünlerinin üretilmesi yanı sıra doğalgaz borularından su borularına, sera örtülerinden çeşitli inşaat malzemelerine kadar geniş bir alanda endüstriyel ürünlerin üretilmesinde de kullanıldığı için önemi her geçen gün artan bir hammadde olan polietilen Türkiye'de sadece PETKİM tarafından üretiliyor. Ancak, üretilen polietilen sektörün talebinin çok altında kaldığı için açık ithalatla kapatılıyor. Polietilenin ithalatı sıralamasında Türkiye, dünyanın en büyük 6'ncı ithalatçı ülkesi konumunda bulunuyor.

PLASFED raporunda, 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 1 milyon 794 bin ton polietilen hammadde kullanıldığı ancak yerli üretim toplam miktarının 354 bin ton olarak gerçekleştiği belirtildi. Yerli üretim tam kapasitesinin 446 bin ton olduğu belirtilen raporda, bunun bir miktarının üretici tarafından ihraç edildiğine dikkat çekilirken, polietilen içinde sektör tarafından en fazla kullanılan hammaddelerden olan lineer alçak yoğunluklu polietilenin de yerli üretiminin bulunmadığı kaydedildi. Bu nedenlerle, 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin iç tüketiminin yüzde 84'ünün ithalatla karşılandığı bilgisi raporda yer aldı.

Dünya PE 2014-2018 projeksiyonu!

Raporda, hem Türkiye'de hem de dünyada polietilen tüketiminin artmaya devam edeceği; 2009-2013 yıllarını kapsayan ve küresel krizin hüküm sürdüğü 5 yıllık dönemde dahi dünya polietilen dış ticaret hacminin miktar bazında yıllık ortalama yüzde 5,2, değer bazında ise yıllık ortalama yüzde 13,6 oranında artarak, 95 milyon ton ve 156 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

Gelecek 5 yıllık dönemde de aynı ivmenin devam etmesinin beklendiği kaydedilen raporda, bu durumda 122 milyon ton ve 295 milyar dolarlık bir PE dış ticaret hacminden söz edildiği belirtildi.

Türkiye PE 2014-2018 projeksiyonu!

PLASFED raporuna göre, geçen 5 yıl içinde polietilen üretimi azaldı, ithalatı ise yüzde 14 arttı. Buna karşılık iç tüketim düzenli olarak yıllık ortalama yüzde 11 oranında yükseldi. Bu olgu nedeniyle 2009'da toplam yurtiçi tüketimin yüzde 76'sı ithalatla karşılanırken, 2013 yılında bu oran yüzde 84'e kadar yükseldi.

Aynı trendin devam etmesi halinde ise Türkiye'nin 2018 yılında PE iç pazar büyüklüğü 2,9 milyon tona ulaşacak. Mevcut üretimin yüzde 17 oranında ihraç edileceği varsayımı altında da iç pazarın ithalatla karşılanma oranı yüzde 89'a çıkacak.

Bunun parasal tahmini ise 6.9 milyar dolar olarak hesaplandı. Türkiye'nin 2013 sonu itibariyle ithalatının parasal karşılığı ise 2.5 milyar dolar.

"Stratejik bir yaklaşım için biz hazırız"

Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, hem Türkiye hem de dünyada polietilen hammaddenin ağırlığının devam edeceğini, Türkiye açısından ise ithalata bağımlılığın daha da artması olasılığı bulunduğunu vurguladı. Aksoy "Polietilen sadece ülkemizin önemli kuruluşu PETKİM tarafından üretiliyor ancak ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bu alanda sağlıklı bir tedarik zincirinin olması çok önemli. Elbette sanayicilerimizin birincil isteği, yurt içinden bu hammaddeyi tedarik edebilmek. Plastik sektörüne yönelik stratejik bir yaklaşım için biz hazırız. Sektörümüzün en önemli yapısal sorunlarından biri hammadde. Bu alandaki büyük yatırımların tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz. Çünkü hammaddede dışa bağımlılık hem kur, hem de pazar, hem de tedarik süreçleri açısından risklerimizi büyütüyor. Petrokimya yatırımlarının çok büyük maliyetli yatırımlar olması nedeniyle bu alanda kamu destekli geniş katılımlı bir çözüm sürecini başlatmamız kaçınılmaz görünüyor"dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Selçuk Aksoy Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title