Haberler

Pmd: TBMM Basın Locası Siyasetçi Alkışlama ve Yuhalama Yeri Değildir

Parlamento Muhabirleri Derneği, dün TBMM Genel Kurulu'nda, basın locasında yaşananlara dikkat çekerek, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, TBMM Başkanı Çiçek'e kitapçık fırlatması sırasında gazeteci sıfatıyla oturan kişilerin, siyasilerle birlikte "yuh" çekmesini kınadı.

Parlamento Muhabirleri Derneği, dün TBMM Genel Kurulu'nda, basın locasında yaşananlara dikkat çekerek, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, TBMM Başkanı Çiçek'e kitapçık fırlatması sırasında gazeteci sıfatıyla oturan kişilerin, siyasilerle birlikte "yuh" çekmesini kınadı.

PMD, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından hazırlanan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde yer alan "Özdeşleşme" maddesine dikkat çekerek, "Gazeteci, uzmanlık alanı ne olursa olsun öncelikle gazetecidir. Polis muhabiri, polis veya sözcüsü, spor muhabiri kulüp yöneticisi veya sözcüsü, herhangi bir partiden sorumlu muhabir, onun üyesi veya sözcüsü gibi davranmamalı ve bu yönde, yayın yapmamalıdır" hatırlatmasında bulundu.

Parlamento Muhabirleri Derneği açıklamasında şöyle dedi:

"TBMM Basın Locası, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreninde, bu kuralı temelden ihlal eden; evrensel ve ulusal tüm etik kuralları çiğneyen bir davranışa ilk kez tanıklık etti. Türk Medya Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir'in tören sırasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile tartışan ve Meclis İçtüzüğünü fırlatarak Genel Kurul salonunu terk eden CHP'lileri ayağa kalkıp, "Saygısızlar' diye bağırarak yuhaladığı görülmüştür. Aynı kişi, İstanbul'dan gelen ve basın locasının yabancısı olan bazı "gazeteciler' ile birlikte, yeminin ardından ayağa kalkarak uzun uzun alkışlamışlardır. Bu olaya basın locasında yüzlerce gazeteci tanıklık etmiştir. Bu kişiler, derneğimizin deneyimli üyeleri tarafından basın meslek ilkeleri ve TBMM İçtüzüğü anımsatılarak uyarılmışlardır. Gazetecilerin uyarısı ve tepkisine rağmen yine aynı kişiler, "vatandaşız' diyerek aynı davranışlarını sürdürmüşlerdir. TBMM İçtüzüğü ve TBMM'de Basın ve Yayın Mensuplarının Çalışmaları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde görev yapan parlamento muhabirleri; genel kurul faaliyetlerini sokaktaki insan adına izlemek ve gelişmeleri partiler arasında ayırım gözetmeden tarafsız biçimde aktarmakla yükümlüdür. Parlamento Muhabirleri Derneği(PMD), kurulduğu 1964 yılından bu güne tam 50 yıldır, mesleğin evrensel ve etik ilkeler doğrultusunda, kamusal sorumluluk bilinci ile TBMM çatısı altında görev yapmaktadır. PMD üyeleri ayrıca 1970'li yıllardan bu yana TBMM Basın Locasında Cumhurbaşkanlığı yemin törenlerinin tamamına tanıklık etmiştir. Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül'ün ant içme törenlerini izleyen PMD üyeleri, bugüne kadar basın locasında herhangi bir gazetecinin "alkış" ya da "yuhalama" tepkisine asla tanık olmamışlardır."

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenini, sayıları 300'ü bulan yerli ve yabancı gazete, televizyon, ajansların parlamento muhabirleri, Ankara temsilcileri, Genel Yayın Yönetmenleri ve yazarları meslek ilkeleri ve İçtüzük kuralları çerçevesinde izlediği ve kamuoyuna yaşananları aktardığına dikkat çekilen açıklamada, "TBMM Basın locasında dün meslek ilkeleri ve etik kuralları adına maalesef "yakışıksız' ve meslek adına üzücü olaylara sahne olmuştur. TBMM Basın locası, gazeteci kimliği altında siyasi görüşlerini ortaya çıkaran davranışların sergilendiği ya da herhangi bir sempatizan gibi siyasetçilerin "alkışlanacağı' ya da "yuhalanacağı' sıradan bir yer değildir" denildi.

Siyasetçi "alkışlamak" ya da "yuhalamak" isteyenlerin yerinin basın locası değil siyasi parti platformları olduğunun altı çizilen PMD açıklamasında şöyle devam edildi:

"O platformlarda olmak isteyenler de "gazeteci' kimliklerini bir kenara bırakarak, tercihlerini yapmalıdırlar. Gazeteciler sadece TBMM Basın locasında değil, mesleğin gerektirdiği her alanda "kamusal görev' yaptığını asla unutmamalı ve herhangi bir partinin üyesiymiş gibi davranmamalıdır, PMD olarak, evrensel meslek etiğini hiçe sayanları kınıyor, tüm üyelerimizi ve meslektaşlarımızı, gerçek gazeteciliğe sahip çıkmaya ve bu tür anlayışlara karşı tıpkı, dün üyelerimizin yaptığı gibi tavır almaya çağırıyoruz."

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Recep Tayyip Erdoğan Engin Altay Cemil Çiçek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sarı kod uyarısı nedir? İşte, MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title