Haberler

Tokat'a Gazi Osman Paşa Müzesi

Güncelleme:

Tokat'ta, müzeye dönüştürülmesi planlanan eski konakta, Gazi Osman Paşa'nın kişisel eşyaları ve dönemi anlatan materyallerin sergilenmesi amaçlanıyor.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devegörmez Mahallesi'ndeki Atatürk Evi'nin kuzey bitişiğinde bulunan tarihi evin, İl Özel İdaresince önceki yıllarda kamulaştırıldığını, binanın 2010 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildiğini söyledi.

Konağın, daha sonra, İl Özel İdaresince 15 yıllığına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne tahsis edildiğini belirten Taşkesen, "Plevne Müzesi-Gazi Osman Paşa Müzesi Projesi"nin İl Özel İdaresi Koruma, Uygulama ve Denetleme Bürosunca 500 bin TL ödenekle yürütüldüğünü kaydetti.

Taşkesen,Gazi Osman Paşa'nın, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda yaptığı Plevne Savunması'nın Avrupa'daki harp akademilerinde ders olarak okutulduğunu dile getirdi.

Taşkesen, ''Müzenin içerisinde, Gazi Osman Paşa'nın yakınlarından temin ettiğimiz özel eşyaları ile savaşa ait sahnelerin anlatıldığı sinevizyon odası ve savaş sahnelerinin resimlerle gösterildiği odalar olacak. Müzeye gelenler, Gazi Osman Paşa'yı daha iyi tanıma imkanı bulacak." diye konuştu.

Gazi Osman Paşa Müzesi'nin Atatürk Evi'nin yanındaki tarihi konağa yapılmasının planlandığını belirten Taşkesen, "Gazi Osman Paşa Müzesi'ni de açtığımız zaman iki büyük komutanın müzesi yan yana olacak. Bu sokak, önemli bir kültür sokağı, aynı zamanda turistik bir merkez olacak." ifadesini kulandı.

Müzenin yapılması planlanan semtin otantik bir mahalle olduğunu ve burada çok sayıda eski Tokat evi bulunduğunu dile getiren Taşkesen, müzenin kurulmasıyla mahalledeki eski evlerin de daha iyi korunacağını sözlerine ekledi.

Gazi Osman Paşa Müzesi'nin en kısa sürede ziyarete açılması planlanıyor. - Tokat

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Taşkesen Tokat Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title