Haberler

Plastik Sektörü Ekonominin Küresel Gücü

Güncelleme:

PLASFED "Türk Plastik Sektörü 10. Kalkınma Planı Hazırlık Raporu"nu yayınladı.

Türk plastik sanayinin önemli kurumlarını çatısı altında toplayan PLASFED, son yayınladığı raporla, dünyada çelikten bile hızlı büyüyen plastik pazarının ekonomi için yarattığı fırsatlara dikkat çekti.

Türkiye'de plastik sektörünün önde gelen şirketlerinin üyesi olduğu Plastik Sanayicileri Federasyonu PLASFED geçtiğimiz günlerde, plastik sektörünün potansiyeline dikkat çektiği araştırması "Türk Plastik Sektörü 10. Kalkınma Planı Hazırlık Raporu"nu kamuoyunun ilgisine sundu. PLASFED'in yeni araştırması, plastiğin küresel ekonomi içindeki potansiyeli ve dinamiklerine dikkat çekerken Türkiye plastik sektörü ve pazarı hakkında da ayrıntılı bilgilere yer veriyor.

Tüketim itibarıyla 1990 yılından sonra dünya çelik sektörünü geçen plastik, 2010 yılında çelik tüketimini ikiye katlayarak bütün dikkatleri üzerine çekti. Dünya plastik tüketimi, 1950 - 2005 yılları arasında yılda ortalama yüzde 9,5 artan dünya plastik tüketimi, 2005 - 2010 yılları arasında yılda ortalama yüzde 5,5 büyüyerek 2010 yılında 304 milyon tona çıktı. PLASFED raporuna göre tüketimin geçen yıl 325 milyon tona eriştiği tahmin ediliyor.

Günlük yaşamda hemen her alanda kullanılan plastik, ambalaj, inşaat, otomotiv, elektrik ve elektronik sanayilerinin en fazla talep ettiği malzemeler arasında yer alıyor. Dünya plastik tüketimini yönlendiren sektörlerin başında ambalaj sanayii yüzde 36 ile ilk sıraya yerleşirken, bu sektörü yüzde 20 ile inşaat, yüzde 8 ile otomotiv ve yüzde 7 ile elektrik ve elektronik sektörleri izlemektedir. Diğer tüm sektörler toplam tüketimden yaklaşık yüzde 29 oranında pay alıyor.

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, " Avrupa Birliği'nde 15 milyon kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü yılda ortalama 160 milyon Euro katma değer yaratıyor. Dünya plastik sektöründe ise 60 milyon kişiye istihdam sağlandığı ve yılda ortalama 700 milyar euro'luk katma değer yaratıldığı tahmin edilmektedir" diyerek Türkiye pazarı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Geçen yıl ekonomiye 11 milyar dolar katma değer sağlayan plastik sektörümüz Avrupa Birliği'nde üretim olarak Almanya ve İtalya'dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde 250 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan sektörümüzün gelişmeye açık yüzü ekonomimizin gelecek hedefleri itibarıyla sanayicimize büyük bir motivasyon sağlamaktadır. Türkiye'de plastik tüketimi kişi başı 70 kilo civarındadır, bu tüketim oranı, dünya ortalamasının iki katıdır. Ancak yetişmeyi hedeflediğimiz gelişmiş ülkelerin ise yarısı kadar plastik tükettiğimiz gerçeği, bize, sektörün önündeki potansiyelin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle PLASFED olarak 10. Kalkınma Raporu ışığında ve sektörümüzdeki gelişmeleri dikkate alarak kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmayı kamuoyu ve yetkililerle paylaşırken, raporumuzun, plastiğin ekonomi içindeki gerçek potansiyelini ortaya koymasını ve bu alanda yapılacak vizyoner çalışmalara ışık tutmasını arzu ettik. Dünya pazarlarında Türk ekonomisini temsil eden üyeleriyle her geçen gün daha da büyüyen PLASFED, plastikle ilgili gelişmeleri ve fazla bilinmeyen gerçekleri, bundan sonra da kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir".

Tonu ortalama 300 dolar olan hampetrol, plastik hammaddesi haline geldiğinde değeri 1.900 dolara çıkıyor. Değişik sektörler için imal edilen plastik mamul ve ara mamullerinin ton fiyatı ise 3 - 4 bin doları buluyor.

Yüksek katma değerli plastik için Türkiye son derece stratejik bir konuma sahip. Mevcut ve planlanan doğal gaz ve ham petrol boru hattı projeleri ile bir enerji terminali olmayı hedefleyen Türkiye, özellikle Ortadoğu bölgesindeki devreye giren yeni ve dev ölçekli petrokimya tesisleri ile büyük ölçekli Batı pazarları arasında köprü konumunda bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa pazarlarına yakınlığı ise JIT teslimat, servis gibi konularda plastik üreticilerine avantaj sağlıyor.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title