Haberler

PKK'lı Mustafa Karasu: Ulus Devlet Kurmaktan Vazgeçtik

Güncelleme:

KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu, Kürt kanalına verdiği röportajda ulus devleti kurmaktan vazgeçtiklerini belirtti.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu, BDP milletvekillerinin geçtiği HDP'nin önümüzdeki dönemde 'Radikal Demokratik Parti' olacağını, bu yeni oluşumu BDP'nin isim değiştirmiş hali olarak görenlerin yanılacağını söyledi.

"KÜRT SİYASETİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK"

Uydu aracılığı ile Avrupa'dan PKK çizgisinde yayın yapan Sterk TV'de Karasu ile Kuzey Irak'taki Kandil Dağı'nda yapıldığı sanılan röportaj yayınlandı. Karasu, hükümetin 'Çözüm süreci'nde ciddi hiçbir adım atmadığını, devlet veya hükümet ile hiçbir konuda anlaşmadıklarını öne sürdüı. Karasu, 8 Haziran'da kongreye gidecek BDP'nin 'Demokratik Bölgeler Partisi' olarak çalışarak Kürt siyasetinin yeniden yapılandıracağını anlatırken, 'HDP Projesi'nden söz etti.

"ULUS DEVLET KURMAKTAN VAZGEÇTİK"

Mustafa Karasu, "HDP projesi Kürt sorununu Türkiye'nin demokratikleşmesi içinde çözme meselesidir" dedikten sonra, 'Ulus devlet kurmaktan vazgeçtiklerini' anlattı. Karasu, şöyle dedi: "Eskiden devlet kurma anlayışı vardı. Bundan vazgeçtik. Solun da böyle bir anlayışı vardı. 'Ulusların kaderini tayin hakkı' devlet kurma olarak anlaşılıyordu. Bunun doğru olmadığı, ulusların devlet kurmadan da özgür ve demokratik yaşam içinde kendi kaderlerini tayin edebileceği yaklaşımı Böyle bir paradigma içindeyiz. HDP ile Türkiye sınırlarında Türkiye'nin demokratikleşmesi içinde Kürt sorununu çözmeyi hedefliyoruz. Bu bir stratejik projedir. Yani paradigma, strateji değiştirmemizin getirdiği bir sonuçtur. Artık eğer sürekli bir kavgayla, savaşarak devlet kurup sorunu çözmeyeceksek; böyle bir çözüm anlayışımız yoksa, yeni çözüm anlayışına uygun bir mücadele, bir siyasi çözüm yöntemidir. HDP'yi öyle anlamak lazım. BDP ise, demokratik özerklik, Kürt sorununu demokratikleşme, HDP ile çözme hedefine giderken Kürdistan'da demokratik özerkliği inşa edecek sivil toplum projesini ortaya çıkaracak. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) sivil toplum örgütlenmesinde demokratik anlayışla toplumun örgütlenmesini sağlayacak bir BDP modeli ortaya çıkıyor."

"HER ŞEYE SAHİP OLMA ANLAYIŞI KOLAY ANLAYIŞTIR"

Karasu, geçmişte sol ve burjuva partilerinin her şeye hakim olmak amacıyla, kadın, gençlik kolları gibi oluşumlarla devlet gibi her alanda örgütlenip bir anlamda 'Protodevlet' oluşturduklarını söyledi. PKK'lı Karasu, bu yapılanmanın iktidar, devleti ele geçirmenin modeli olduğunu, kendilerinin bu parti anlayışında olmadıklarını söyledi. Karasu, 'Önderlik' olarak nitelendirdiği Abdullah Öcalan'ın Halkların Demokratik Kongresi (HDK ) içinde biri 100 kişilik düşünce, politika üretecek bir meclisin yanı sıra Türkiye'deki bütün demokratik özerk bölgelerin temsilini yapan 500 kişilik meclis önerdiğini anlattı. Mustafa Karasu, şöyle devam etti: "Önderlik, HDK'yi halkların demokratik partisinin toplumsal zemini yapmak istedi. Eskiden olsa bir parti her şeye nüfuz ederdi. HDK'deki iki meclis HDP'nin tabanı, olacak, siyasetini yapacak. HDP tüm toplumu örgütleyecek değil. Doğru bir örgütlenme ile toplumun bütün kesimlerinin kendisini örgütlemesini teşvik edecek. BDP de tabandan örgütlenecek. Her şeye gelip HDP karışacak. BDP, DTK örgütlenecek. Toplum kendisini tabandan örgütleyecek. HDP de onun siyasetini yapacak. Toplum kendisini örgütleyecek BDP de onun üzerine politika yapacak. Doğru politika ile halkın oyunu alacak. O politika ile o örgütlenme arasında bir uyum olacak. BDP'nin bütün örgütlenmelere nüfuz edeceği yaklaşımı yanlış. Bazıları, 'Her şey bizim kontrolümüz altında olsun' diyor. İyi koordine, uyum olsun. Ama bir parti her şeyi kontrol edemez. O eski, devletçi paradigmadır. Eskiden komünist, sosyalist, burjuva partileri de öyle örgütlenirdi. Şimdi öyle olmayacak. Tabanda örgütlenme örgütlü güçlere olacak. Her şeye sahip olma anlayışı kolay anlayıştır. Onun devri geçti."

"HDP ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEDİR"

Karasu, yöneticiler dahil herkesin demokratik zihniyet içerisinde uyum içinde çalışması gerektiğini, DTK'nın da HDP'nin toplumsal ayağı, siyasi gücünün toplumsal zemini olacağını anlatırken, şöyle devam etti: "BDP'de geçmişte 'İki derece arada kalma' anlayışı vardı. BDP'liler 'Bizim kontrolümüzde değil' diye yakınıyorlardı. Zaten her şey senin kontrolünde olmayacak. Toplum kendi kendini yönetecek. Sen sadece siyasetin, yaklaşımınla uyumlu olacaksın. 'Demokratik Bölgeler Partisi' olursa HDP'nin toplumsal zeminini hazırlayacak, güçlendirecek. Biz demokratik, konfedarasyondan, toplumun kendi kendisini örgütlemesinden, komünden, bahsediyoruz. Sovyetler Birliği'nde daha sonra tüm demokrasinin ortadan kalktığı sistemden söz etmiyoruz. Komünler, meclisler demokratik konfederasyon şeklinde örgütlense Sovyetler Birliği öyle otoriter rejime gitmezdi. Eski parti anlayışı parti yönetiminde olmayacak. Yeni bir modeldir yetersiz anlayışlar, sorunlar olabilir. Zaman içerisinde aşılabileceğini biliyoruz. HDP çok önemli bir projedir. Doğru anlaşılırsa Türkiye'nin demokratikleşmesi Kürt sorunun çözümü yakınlaşır. Doğru anlaşılmaz, bu proje tıkatılırsa herkes vebal altına girer. Bu proje BDP'nin yerine isim değişirilerek yeni BDP kurmak değil. Kimse öyle anlamalı. Anlarsa yanlış anlar. Türkiye genelinde siyaset yapan demokratik bir parti olacak."

Mustafa Karasu, HDP'nin geniş kesimleri kapsayacak ancak radikal karakterleri olacağını ifade ederken. "Radikal demokratik parti olacak. Çünkü Türkiye'nin sorunlarını öyle liberal yaklaşımlarla palyatif tedbirlerle kimi küçük adımlarla çözülemez. Türkiye'deki bütün sorunlar köklü adımlar, köklü çözümler bekliyor. Bu bakımdan diyoruz; HDP Radikal Demokratik Parti olmaz zorundadır" iddiasında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Karasu Türkiye Ulus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (263)

vatan severveyseldogan0442@hotmail.com:

Ergenekoncularda turk,! aşağılık faşistler. Kürtler hakkında atıp tutmayın. İsrailciler sizi bu geçen seçimde şeytanla kim işbirliğine girdiği belli oldu. Tabii ki okuluna gidicm parasını kullancm kimliğini taşıycm çünkü burası benim ülkem. Her karışı benim toprağm. Git çanakkaleyede mezar taşlarındaki memleket ismlrini oku . yaşasın türk kürt kardeşligi. Kahr olsun faşistler

25
33
yanıtYanıtla
Gavur Ízmirligizmirli@gmail.com:

VATAN SEVER rumuzunu kullandigina bakmayin siz bunun. Yorumundaki kelimlerin eksik harflerle yazilmalarida tesadüfi degil, kasten, bilerek yazilmi$ olup, bu da sahtekar oldugunun, sahtekarligin iliklerine i$lediginin bir tescilidir. Bu rumuzun ardindaki kim biliyormusunuz, hani adina bilmem ne '...Türk' deyip de, bloguna da internetten arakladigi bilgilere ordan, burdan kopyalayadigi Atatürk resimlerini ili$tiren... Sözü gecen, blogundaki calinti bir, iki yazisi nedeniyle de ikide bir makalem, makalelerim diye kafa ütüleyen... Sitelerde kadin, erkek demeden hakaret ve küfürler edip, kadinli/ erkekli/ yönlü/ ku$lu/ $ehir plaka numarali, vs. bir sürü sahte ad ve rumuzlarla kah millete sata$an, kah da kendi yazdigi yorumlara, kendi kendine cevaplar veren; ruh hastasi, psikopat, ultra nasyonalist, irkci bir fa$ist var ya, odur bu yorumu yazan!

yanıt0
yanıt0
Laik chpDbkdkfkfn@hotmail.de:

Izmir laik dir laik kalacak lesss gibi laaa izmir

yanıt0
yanıt0
DİLANafafa.asasa@hotmail.com:

30 yılda 60 bin kürt genci neye dayanarak öldürttünüz peki. bu gençleri bağımsız kürdistan için değilde; türk sosyalist HDP partisi içinmi öldürtünüz yoksa; yoksa tayip erdoğan sizidemi satın aldı.. bir daha kürtler için mücadele etmeyin kürtler koyun kuzu değildir. yaptığınız harekette elinize gözünüze bulaştırdınız defolun gidin bir dahada kürtleri ağzınıza almayın dağ eşkiyaları

44
9
yanıtYanıtla
keça delacane_cano10@hotmail.com:

kürtler bugun bunların sayesinde varlar

yanıt0
yanıt0
zagorkolombolu_06@hotmail.com:

zozan(yayla)hanım olsa gerek kürtçesi sözlüğe filan bakmadım çok doru konuştun 257 yorum dan seninkini çok beğendim.

yanıt0
yanıt0
KAWAatari-adafa@hotmail.com:

bencede dilanın yorumuna bende katılıyorum, daha iki yılla kadarda HDP partisinin içinde bazı türk sosyalistler pkk ya terör örgütü derlerdi şimdide bedavadan kürtlerin oyuyla meclise gelmişler neyi savundukları da kimse anlamiyor. burdan sesleniyorum eğer bdp bu tip dinsiz sosyalistleri partiden temizlemezse bundan sonra ben hüda partisini destekliyecem en azında hüda partisi kürt partisidir

yanıt0
yanıt0
zagor 2tunx_06@hotmail.com:

dilancım koruyucu meleklerini sen tanımadıysan bugüne kadar ben nasıl anlatayım sana ? hayal kırıklığı maalesef senin adına çok üzgünüm kızz :)

yanıt0
yanıt0
zaza licezazas_215@hotmail.com:

dilan pkknın bugünkü üst düzey yöneticlier hepsi mit ajanı kürdistanın altına dinamit koyan 40 kişilik ekipten sadece biridir karasu

yanıt0
yanıt0
zaza licezazas_215@hotmail.com:

bingöllü zaza sen kesin türk polisi yada askerisin zoruna mı gitti büyük belkide sen o 39 kişiden biridde sensin kürt kanı üzerinden büyük türkiye biz kürtlerin size ihtiyacı yok ki büyük kürdistan varken türkiyeyi kim takar ırak suriyenin halinden ibret aln sıra size geliyor

yanıt0
yanıt0
Tüm 263 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title