Haberler

PKK ile İkdp Arasındaki Çatışma

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) siyasi partiler, Irak'ın dağlık kesimlerinde PKK ile İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) arasında, "mevzi kapma" sebebiyle çıkan ve 2 Peşmergenin öldüğü çatışmalara tepki gösterdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) siyasi partiler, Irak'ın dağlık kesimlerinde PKK ile İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) arasında, "mevzi kapma" sebebiyle çıkan ve 2 Peşmergenin öldüğü çatışmalara tepki gösterdi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Dış İlişkiler Sorumlusu Sadi Pire, bir örgüt ile Kürt partisi arasındaki çatışmalardan dolayı mensubu olduğu partinin endişe duyduğunu söyledi. PKK ve İKDP'nin hakimiyet kurmak istediği alanların sahibi olduğunu vurgulayan Pire, bölgesel hükümetin, "rahatsız edici gelişmelere müdahale etmesi" gerektiğini kaydetti.

Terör örgüt DAEŞ'nin püskürtülmesinden sonra IKBY'nin sakin günler geçirdiğini dile getirin Pire, şunları söyledi:

"PKK ile İKDP'nin çatıştığı bölgelerin bir sahibi var. Oralar Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin sınırlarıdır. Önüne gelen bu bölgelerde hakimiyet kuramaz. Kimsenin Kürdistan bölgesindeki asayişi ve huzuru bozmaya hakkı yoktur. Kürt halkı asayişin ve güvenliğin olduğu bir bölge istiyor. Bu da onların en doğal hakkıdır. KYB olarak iki tarafı da çatışmaları durdurmaya davet ediyoruz. Sorunlar diyalog yoluyla çözümlenmelidir.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamento Grup Başkanı Ümit Hoşnav ise, çatışmaların kimsenin yararına olmadığını vurgulayarak, "Kardeş kavgasını kınıyoruz. Bu üzücü durumun diyalog ve müzakere yoluyla çözüme kavuşmasını diliyoruz" dedi.

IKBY Parlamentosu da yazılı açıklama yaparak tarafları çatışmalara son vermeye davet etti.

Açıklamada, "İki tarafı da sert bir şekilde uyarıyoruz. Siyasi sorunları çözmek için silaha başvurmayın. Kürdistan halkı büyük bir terör tehdidiyle karşı karşıyadır. Ortadoğu önemli bir değişim yaşıyor. Böyle bir süreçte yaşanacak iç çatışmalar bizleri karanlığa sürükleyecektir. İki tarafı da diyaloğa ve siyasi müzakerelere davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Edinilen bilgilere göre çatışmaların yaşandığı Hinere, Keleşin ve Sakar bölgelerinde daha önce İKDP Peşmergeleri konuşlanmıştı. Bu bölgelerden, İran'a karşı savaşan İKDP, 1995 yılında, IKBY'nin siyasi çıkarlarını korumak amacıyla çekildi.  İKDP buralardan çekilirken Kandil Dağı da dahil olmak üzere Irak-İran sınırına PKK yerleşti. İran'ın Mahabad kentinde Ferinaz Hosrevani adlı bir genç kızın intihar etmesi üzerine başlayan olaylar nedeniyle İKDP Peşmerge güçlerini tekrar Kandil Dağı'na sevk etti. Bunun üzerine PKK ile İKDP arasında gerginlik yaşandı. Yaklaşık 15 gündür devam eden gerilim bu sabah şiddete dönüştü ve PKK'lılar, İKDP Peşmergelere saldırdı.

IKBY'deki siyasiler, PKK ile İKDP arasında devam eden çatışmaların diyalogla sonuçlanması için girişim başlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Celal Talabani Kandil Dağı Irak İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title