Haberler

PKK - HÜDA PAR Çatışmasının Ayrıntıları

Güncelleme:

Diyarbakır'da 10 kişinin öldüğü PKK- HÜDA PAR çatışmasının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Diyarbakır'da 7 Ekim gecesi eylemcilerle HÜDA-PAR'lılar arasında başlayan taşlı, sopalı, satırlı kavgada bir süre sonra silahlar çekildi. Saatlerce süren sokak çatışmalarında HÜDA-PAR tarafından 5 kişi can verdi. 55 yaşındaki Mahmut Enez ise HÜDA-PAR'lı zannedilerek öldürüldü.

Diyarbakır'da pazartesi gecesi başlayıp 3 gün süren eylemlerde çoğunluğu PKK-HÜDA-PAR çatışması nedeniyle 10 kişi öldü, 12 Eylül askeri darbesinin ardından ilk kez sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Olaylar, IŞİD saldırılarını protesto gösterileriyle başladı. 6 Ekim akşamı Ankara'da toplanan Halkların Demokrasi Partisi'nin (HDP) Merkez Yürütme Kurulu aldığı kararı yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, Kobani'de durumun son derece kritik olduğu belirtilerek, "Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bütün uluslararası kurumlar, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri, demokratik güçler Kobani'de yaşanan vahşete karşı harekete geçmelidir. Bundan böyle her yer Kobani'dir. Kobani'deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar süresiz direnişe çağırıyoruz" denildi.

Aynı saatlerde Diyarbakır'da ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) halkı Suruç'a gitmeye davet etti. HDP ve BDP'den yapılan çağrılar üzerine Diyarbakır'da göstericiler parti binaları önünde toplanmaya başladı. Merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde protestocuların bazıları ateşler yakıp yolları barikatlarla kapattı. Gösterilere polis ekipleri gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ederken, olaylar kısa sürede tüm kente yayıldı. Göstericiler, bankaların şubeleri ile ATM'lerine zarar verdi, bazı işyerlerine molotof ve taşla saldırdı.

KEPENKLER KAPANDI

Aralarında yüzleri kapalı grupların da bulunduğu göstericiler, akşam saatlerine doğru kentin merkezi konumundaki Yenişehir ilçesinin Ofis Semti'ne indi. Ekinciler Caddesi'ni trafik levhaları, çöp konteynerleri ve taşlarla kapatan gruplara polis zaman zaman gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler yeniden caddeye çıkarak barikat kurdu. Olayların tırmanması üzerine esnaf kepeklerini kapatırken, halk da evlerine çekildi. Havanın kararmasıyla birlikte ise kentin her yerinde olaylar yaşanmaya başladı. Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçelerinde bazı işyerlerinde yangınlar çıktı, alevlere itfaiye ekipleri polisin TOMA'larıyla müdahale etmeye çalıştı. Göstericiler, her tarafta araç lastikleri yakınca kentin üzerini duman bulutu sardı.

KARŞILIKLI ATEŞ AÇILDI

Olaylar devam ederken, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) yakınlığı ile bilinen Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi Sur ilçesinin Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan Cami-Der şubesi yakıldı. Aynı saatlerde Bağlar ilçesi Sento Caddesi'nde bulunan yine Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi Köy-Der de kuşatma altına alındı. Köy-Der üyesi olup kurban eti dağıtanlar ise saldırıyı duyunca dernek binasına geri geldi. Bu sırada yine Bağlar'da bulunan Yusufi-Der'e de göstericiler saldırıda bulundu. İddiaya göre, Köy-Der'e geri dönenler ile peşlerinden gelen göstericiler arasında arbede çıktı. Taşlı ve satırlı çatışmanın ardından silahlar kullanıldı. Göstericiler tabancalarla, dernek binasındakiler pompalı tüfeklerle ateş açtı.

Saatlerce süren çatışmada hem göstericilerden hem de HÜDA-PAR'a yakın dernek üyelerinden ölenler oldu. HÜDA-PAR'a yakın gruptan 5 kişi hayatını kaybetti; Turan Yavaş, Hüseyin Ahmet Dağkak, Hasan Gökgöz ile Riyad Güneş silahla vurularak öldürüldü. Ancak HÜDA-PAR yetkilileri, öldürülenlerden Hasan Gökgöz, Riyad Güneş ve Hüseyin Ahmet Dağkak'ın saldırıdan korunmak için girdikleri binanın 3'üncü katından saldırganlar tarafından aşağı atıldığını, üzerlerinden ise daha sonra otomobille geçildiğini ve başları ezilerek öldürüldüğünü iddia etti. Göstericilerden de 4 kişi buradaki çatışmada yaşamını yitirdi. Eşi başörtülü olan 55 yaşındaki Mahmut Enez ise Bağlar'da yolda yürürken silahla vurularak öldürüldü. Enez'in HÜDA-PAR ile ilgisi bulunmadığı belirtildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Olayların büyüyerek devam etmesi üzerine Diyarbakır'da 12 Eylül askeri darbesinin ardından ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır Valiliği, 7 Ekim günü saat 22.20'de yazılı bir açıklama yaparak kent merkezi ve 3 dış ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Gece boyunca ölümlerin de yaşandığı haberlerinin gelmesi üzerine Valilik, 8 Ekim günü saat 03.20'de ikinci bir yazılı açıklama yaparak, sokağa çıkma yasağını genişleterek uzatıldığını açıkladı. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'da Valilik'te basın toplantısı düzenleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, olaylarda 10 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıklayarak, sağduyu çağrısında bulundu. Olaylar saat saat Ankara'ya da iletildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

diyarbakır enez Güncel Haberler

500

Yorumlar (10)

ASENA:

REYHANLIDA İNSANLAR VAHŞİCE VE SEBEPSİZCE BOMBALARLA BELKİ DE DÜNYANIN EN BÜYÜK KATLİAMINA KURBAN OLURKEN HERYER REYHANLI DEĞİLDİ. ŞİMDİ 3-5 TERÖRİST ÖLÜYOR DİYE HER YER KOBANİ Mİ OLUYOR. TERÖRİSTLERE ACIMAYORUM. ALLAH SUÇSUZLARA YARDIM ETSİN. .

31
10
yanıtYanıtla
zako:

vay Allahsızlar. kurban eti dağıtan insanlara nasıl kıydınız. .

22
7
yanıtYanıtla
MALKOÇOĞLU:

MEHDİ EKER TARIM BAKANLIĞINDAN İSTİFA ETSİN KONYALI BİRİ TARIM BAKANI OLSUN BAKANLIK SADECE GÜNEYDOĞULULARA ÇALIŞIYOR

16
10
yanıtYanıtla
malkocoğluna:

malkoçoğlu sen hala bizanslamı savaşıyorsun? :) kafa iyi valla

yanıt0
yanıt0
Info:

Catisa falan yok sadece pkk sakalli diye insanlara saldiriyor ve polis müdahale etmedigi icin insanlar kendini savunma mecburiyetinde kaliyor. . .

14
11
yanıtYanıtla
ASENA:

yaşı tutanlar bunu iyi bilir, türkiyede hizbullahın nasıl kurulduğunuda çok iyi bilir,

12
11
yanıtYanıtla
turkıyelı:

o zaman yoldan gecenlerı camıye gıdenlerı sakalı papazları hahamlarıda keselım malulum hızbullah nasıl kuruldu. dıyıp bunun arkasınamı sıgınalım ya yolda yuruyen gunehsız ınsanlar ekmegın derdınde olan bız vatandaslar ne yapalım

yanıt0
yanıt0
RAMAZAN KARAKAYA:

hdp mağduriyet istismarcılığı yapıp. kendi imtiyazlı ve ayrıcalıklı sınıfını oluştururken en buyuk zulumude kendi insanlarına yapıyor . m. kemalden laiklikten gecinipte turklugu istısmar eden İngiliz Siyonist kuklası tapınakcı olusevici ikiyüzlü Kemalistlerin yaptığı gb.

15
3
yanıtYanıtla
Tarafsız...:

taş atıranın, molotof atıranın, pusu kurduratın, fabrika yaktıranın v. s. hepsine sebep olanın ALLAH. . . . . belasını versin. bırak sonucu . . . sebebe niçin bakmıyorsun. . sadece görmek istediğini görüyorsun. . .

0
2
yanıtYanıtla
HUSEYNİ SEVDA:

BU GÖRÜNTÜLER DİYARBAKIR İLÇESİNDE ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title