Haberler

PKK Sur'da Tarihi Yapılara Büyük Zarar Verdi

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yasağın ardından çekilen görüntüler tarihi tahribatı ortaya çıkardı. Daha önce büyük zarar gören 500 yıllık Kurşunlu Camii gibi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan birçok kutsal mekan ağır hasar aldı.

Camiler ile kiliselerin olduğu ve vatandaşların yaşadığı cıvıl cıvıl sokaklar harabeye döndü. Bölgede Kurşunlu Cami gibi 500 yıllık tarihi bulunan 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey'in yaptırdığı ve ünlü 'Dört ayaklı minare'nin bulunduğu Şey Matar Camisi en çok zarar gören tarihi mekanların başında geliyor.

KİLİSELER DE HASARLI

'Dört ayaklı minare' de çatışmalardan payına düşeni aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 2011'de restorasyonunun tamamlanmasıyla açtığı Ortadoğu'daki en büyük Ermeni Kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi de ciddi zarar gördü. Yapım tarihi bilinmeyen 1600-1605 arası Polonyalı Seyyah Simeon'un kitabında bahsedilen kilise ve çevresi mahvoldu. Önemli tarihi mekanlardan 17'nci yüzyılda inşa edilen Mar Petyun Keldani Kilisesi de kurşunların hedefi oldu. Operasyonun 84'üncü gününe kadar dayanan, önce minaresi vurulduğu için yıkılan sonra isabet eden patlayıcılardan kubbesi çöken Hacı Hamit Camisi de kullanılamaz hale geldi.

'ARABA GİREMEZDİ BULVARA DÖNDÜ'

Bölgedeki bir vatandaş, "Evlerimiz artık yok. Hepsi yıkılmış. Neyimiz varsa gitti. Eskiden bu sokaklardan tek araba zor geçerdi. Hatta bazılarına araba giremezdi ama şimdi resmen bulvara döndü" dedi.

(Kaynak: Vatan)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kurşunlu Güncel Haberler

500

Yorumlar (3)

dhgMobil-ANDROID:

devlet olmuş iftira ülkesi tabi yps nin tankları bombaladı

1
3
yanıtYanıtla
ALLAH BİLİYOR VE GÖRÜYOR:

BU HALE GETİRENİN ALLAH BELASINI BELASINI BELASINI VERSİNNNNN

0
0
yanıtYanıtla
TIRRIKO VIRRIKO:

DEVLET BASIN EMN BİRİMLERİ BİR OLMUŞ YALAN İFTİRA TÜRKO DA AZİZ NESİN MİSALİ YER TABİİ ÖN YARGI VAR OLDUKÇA

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title