Haberler

Pirincin Fiyatı Tarlada Düşüyor, Markette Artıyor

Güncelleme:

Baldoluk çeltiğin toptan kilogram fiyatı geçen yıla göre 4 liradan 2,4 liraya gerilerken, baldo pirincin marketteki fiyatı 10 liraya yaklaştı.

ZAFER AKPINAR - Baldoluk çeltiğin çiftçiden alış fiyatı geçen yıla göre 4 liradan 2,4 liraya gerilerken, pirincin kilogram fiyatı markette 10 liraya yaklaştı.

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin pirinçte marka haline geldiğini, özellikle baldoluk üründe kaliteli üretim gerçekleştirdiklerini söyledi.

Balıkesir'in Gönen, Manyas, Bursa'nın Karacabey ile Çanakkale'nin Biga ilçelerinde çeltik üretiminin yaygın olduğunu ifade eden Özkurt, ülke çeltik üretiminin yüzde 8'ini bu bölgenin karşıladığını belirtti. Bölge genelinde 2014 yılı ekilişinin 250 bin dekarı bulduğunu ve üretimin yüzde 70'inin baldoluk olduğunu vurgulayan Özkurt, şöyle devam etti:

"Ürünü işlemede ise Gönen ilk sıralarda geliyor. İlçede 27 işletme var. Bunların yıllık üretim kapasitesi 270 bin ton. Ülkenin ihtiyacı olan 600 bin ton pirincin neredeyse yarısı Gönen'de işleniyor. Bu yıl tarımda genel sorun olan mevsimsel şartlar çeltik üretimini de olumsuz etkiledi. Bir miktar azalma var ancak yüksek değil yüzde 7-8 civarında. Bunda ekimlerin gecikmesi de etkili oldu."

Geçen yılki fiyat artışı perakendede devam ediyor

Geçen yıl pirinçte beklenmedik bir fiyat artışı yaşandığına ve etkisinin kısmen halen sürdüğüne dikkati çeken Özkurt, şunları kaydetti:

"2013'ten bazı işletmelerde stoklar vardı. Bu yılki ürün de eklenince aslında sıkıntı olmaması lazımdı. Geçen yıl baldoluk çeltik 4 lira, Osmancık ise 2,5 lirayı gördü. Bu fiyatların yükselişini gören çiftçi tekrar çeltiğe döndü. Örneğin geçen yıl Gönen'de 20 bin dekarlık azalmayla ekim alanı 72 bin dekara gerilemişti. Bu yıl yine 90 bin ton alanda çeltik ekildi. Bu yıl ise baldoluk çeltik 2,4 liraya, Osmancık 1 lira 75 kuruşa kadar geriledi. Buna rağmen geçen yıl 8-9 lira aralığına kadar yükselen baldoluk pirinç, şimdi perakendede 10 liraya yaklaştı. Bazı marketlerde kilosu 9,6 liradan satılıyor."

Çiftçiden çeltiğin alış fiyatı düşerken, ithal ürün gelirken perakendede fiyat yükselişini anlamadıklarını dile getiren Özkurt, "2013'ün alışkanlığı olan yüksek fiyatlar marketlerde devam ediyor. Devletin 40 bin ton pirinç ithal edeceğini öğrendik. Yine de tüketiciye ulaşan fiyatların düşeceğini pek sanmıyorum. 20 bin tonu Mersin, 10 bin tonu Tekirdağ ve 10 bini Bandırma limanına gelecek. Bunlar gelince piyasa rahatlayacak, fiyatlar gerileyecek mi? Sanmıyorum. Zaten çiftçiden ürün ucuz alınıyor. Tüketiciye ulaşan fiyatlarda bir yükseklik var. Ürünün azlığından fiyatlar yükseliyor desek öyle de değil. Böyle olsa çiftçiden alım fiyatının geçen yıla oranla düşmemesi gerekiyor. İlgili mercilerin ithalat dışında bir çözüm üretmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Özkurt, özel şirketlerin de pirinç ithal ettiğini ancak perakende fiyatında bir gerileme yaşanmadığını belirterek, ithalatın çözüm olmadığını savundu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Ekonomi

Balıkesir Manyas Gönen Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title