Haberler

Pirinç ve Mercimeğin Fiyatı Uçtu

Güncelleme:

Yılın ilk aylarında yaşanan aşırı yağış ve don olaylarının etkisiyle pirinç ve kırmızı mercimek başta olmak üzere bir çok ürünün fiyatı artıyor. Pirincin market fiyatı 9 liraya dayanırken, kırmızı mercimeğin fiyatı 6.70 liraya kadar tırmandı. Üreticiler bu yıl pirinçte yüzde 20 rekolte kaybı yaşandığına dikkat çekiyor.

FİYATLAR HAZİRAN'DAN İTİBAREN YÜKSELDİ

Yapılan ithalata karşılık, geçen Haziran ayında 6.90 olan baldo pirincin fiyatı Aralık ayında yüzde 30 artışla 9 liraya, 5.90 lira olan kırmız mercimeğin kilo fiyatı da yüzde 14 artışla 6.70 lira çıktı. Buna karşılık, geçen yıl yaşanan rekolte kayıpları nedeniyle yıl başında kilosu 13.50 liraya kadar yükselen kuru fasulyenin fiyatı yüzde 30 düşerek 9.50 liraya çekildi.

"ÖZELLİKLE MARKALI ÜRÜNLERİ YÜKSEK FİYATINA SATIYORLAR"

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Özellikle markalı ürünleri yüksek fiyatına satıyorlar" diye konuştu.

"FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI SPEKÜLATİF BİR DURUM"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de prinç fiyatlarının Eylül ayından sonra yükselişte olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "Fiyatların yüksek olması spekülatif bir durum. Para, aracıların elinde; mal ve perakende de stok yok."

"İTHAL MALLAR GELİYOR BU DA FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKİYOR"

Tezcanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Mert Tezcan da, Fiyatların düşmesi için ekilebilir alanın artırılması ve yer kiralarının düşürülmesi gerekiyor. devletin desteğinin artması gerekiyor" diye konuştu.

CİDDİ KAYIPLAR YAŞANDI

Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel ise "Kırmızı mercimek fiyatları sezon başı itibariyle Türkiye'de rekoltenin beklenenin altında oluşması nedeniyle kademeli olarak fiyat yükselişi gerçekleşti. Ancak 1 Ekim 2014 de ithal mal girişine izin verilmesiyle birlikte, hem antrepolardaki eski mahsül Kanada mallarının piyasaya girmesi hem de eylül ayı ile birlikte yeni mahsül Kanada mallarının yüklenmesiyle piyasayalarda fiyatlar aşağı yönlü hareket etti. Türkiye çeltik üretiminin büyük bir kısmı Trakya'da gerçekleşiyor. Bu sene hava koşullarına bağlı olarak ciddi kayıplar oldu. Fiyatlarda sezon başı olmasına rağmen yükselişini sürdürdü. Özellikle mayıs ayı itibariyle ekim işleminin bitmesi gerekirken aşırı yağışlar nedeni ile ekim alanlarında hem hasar oluştu; hem de ekim zamanı gecikti. Ayrıca, sam hastalığı olarak bilinen başak kuruması nedeni ile bu yıl kayıp yüzde 25 seviyesinde oldu" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Kanada Eylül Alışveriş Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500

Yorumlar (5)

gurbuZMobil-ANDROID:

bir pirinç üreticisi olarak baldo çeltiğimi an itibari il 2.50 tl ye satıyorum.fabrika da bu ürünü işleyerek çuvallı halde 4 tl ye toptancılara satıyor.geriye kalan fiyat farkının nereye gittiğini siz hesabedin.

13
1
yanıtYanıtla
GERÇEK TENMobil-ANDROID:

BU NEDİR, HARAM ZIKKIM OLSUN BU ARADAKi spekülatör mü nedir onlara...

8
0
yanıtYanıtla
FATİH TEN:

''İTHAL MALLAR GELİYOR BU DA FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKİYOR''DA, İTHAL MALDA ''GENETİĞİMİZE UYGUN OLMAYAN'' NELER YEDİRİYORLAR MİLLETE BİLMİYORUZ.

3
1
yanıtYanıtla
atakanmobilWeb@haberler.com:

Dünyada gıda fiyatları düşerken bizde de devamli zamlaniyor, sayın misafirler bize pahalıya patladı.

0
0
yanıtYanıtla
haydar:

Asgari ücreti düşünsün. Nasıl olsa 1250 Tl''lik zammı kapanların tuzları kuru

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title