Haberler

Piramit Satış Yasak

Daha çok ev kadınlarının, öğrencilerin ve işsizlerin rağbet ettiği saadet zinciri olarak adlandırılan network marketing veya piramit satışlara yasak getirildi.

Daha çok ev kadınlarının, öğrencilerin ve işsizlerin rağbet ettiği saadet zinciri olarak adlandırılan network marketing veya piramit satışlara yasak getirildi. Yeni çıkan Tüketici Kanununa göre piramit satış şirketlerinin açılması ile birlikte, yapılması, yayılması duyurulması ile birlik yayılması da yasaklandı. Çıkan yasa hakkında bilgiler veren Düzce Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hacer Yılmaz, tüketicilerin bu tip tavsiyeler aldıklarında İl Tüketici Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Derneklerine başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Saadet zinciri olarak adlandırılan ve toplumda daha çok ek gelir elde etmek isteyenler tarafından tercih edilen çalışma şekli olan Network marketing yada piramit satışlar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tamamen yasaklandı. Buna göre daha çok kozmetik, bitkisel tıbbi ürünler, giyim ve aksesuarlar ile medikal ürünlerin pazarlanması ve satışı için insanlar depozito yatırarak ürün alıyor ve bu ürünleri satıyorlardı. Ancak düzenlemeler yapılarak çıkan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile birlikte dolandırıcılığa yönelik olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Kanun ile birlikte network marketing ya da piramit satışların yapılması, yayılması da yasaklandı. Yasaklara uymayanlar ise 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri ile cezalandırılacaklar.

Piramit satışların yasaklandığını belirten Düzce Tüketici hakları Derneği Başkanı Hacer Yılmaz yaptığı açıklamada, "Piramit satış; katılımcılarına bir miktar para veya mal varlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya mal varlığı kazancı olanağı ümidi veren ve mal varlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir. Bu nedenle insanların dolandırılmasına olanak sağlayan bir sistemdi. Tüketicilerden gelen yoğun dolandırıcılık haberleri üzerine de bu tür satışlar yasaklandı. İnsanlara bu tür satış teklifleri gelirse bu tür teklifleri il hakem heyetlerine, Tüketici derneklerine mutlaka şikayet etsinler" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tüketici Hakları Derneği Hacer Yılmaz Düzce Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title