Haberler

Peugeot Exalt, Keyif ve Heyecan Veren Yenilikçi Tasarım

Güncelleme:

Peugeot, Pekin Fuarı'nda 1346 m2'lik standında 16 seri üretim model ve EXALT olarak adlandırılan bir konsept araç sergiliyor.

Peugeot, Pekin Fuarı'nda 1346 m2'lik standında 16 seri üretim model ve EXALT olarak adlandırılan bir konsept araç sergiliyor. Peugeot Çin'de, 2008 Crossover , Roland Garros özel seri ürün gamı, konsept otomobil EXALT ve 2008 HYbrid Air modelleri ile eşsiz bir teknolojik bilgi birikimini ve tarihinin en genç, en geniş ürün gamını sergiliyor.

PEUGEOT'nun yeni konsept otomobili EXALT, 2012 yılında Onyx konseptiyle başlatılan yaklaşım doğrultusunda geliştirildi. Heyecan ve keyfe adanmış bir konsept olarak tasarlanan EXALT, özgün malzemeleri ve radikal tasarım tercihleri ile dikkat çekiyor.

İlk kez Onyx ile ortaya konan karoserin düz ve net kesimi, ham çelik ve köpek balığı derisinin dokusundan esinlenerek tasarlanan yenilikçi döşeme Shark Skin kombinasyonu ile yeniden yorumlanıyor.

Dikkat çekici akustik konfor iç mekanı giydiren malzemelerin – alaca renkli kumaş, işlenmiş deri, ham çelik, abanoz – keşfedilmesine olanak veriyor. Bu özel ağaç türü, PINWU Design üçlüsünün çizimiyle süsleniyor.

Araç içi teknoloji her yolculuğu farklı bir deneyim ve keyif anına dönüştürüyor. PEUGEOT i-Cockpit'in yeni ifadesi, siyah ışık, Pure Blue hava temizleyici… Bu sıra dışı seyahat sanatı 340 hp güç üreten benzinli HYbrid4 çekiş ünitesi ile yürüyor.

Kendi döneminde iz bırakan modeller PEUGEOT'nun 125 yıllık otomobil tarihine damgasını vurmuştur. EXALT konsepti ile marka tercihlerini dışa vuruyor ve yeni bir sayfa açıyor. Peugeot güven içinde kararlılıkla ilerliyor.

Maxime Picat, PEUGEOT CEO


Dinamik hatchback

Peugeot, EXALT ile asil tasarım ile çok yönlü kullanım özelliklerini birleştiren yeni hatchback vizyonunu ortaya koyuyor. Bu radikal tercihler ve nitelikler aracı anında arzu edilir hale getiriyor.

Gilles Vidal, PEUGEOT Stil Müdürü

EXALT şık, soylu ve atletik çizgileri ile PEUGEOT'nun bütün tasarım gücünü gözler önüne seriyor. Kavisli kemerli geniş tekerlek izlerine oturan bu 5 kapılı hatchback 4,70m'lik uzunluğuyla tüm özgün tarzını ifade ediyor. Düz yüzeyler ve net kesimlerin kombinasyonu agresifliği ve yumuşaklığı uzlaştırıyor.

EXALT seçimini radikallikten yana kullanıyor ve gerçekten yararlı olanı korumak adına her türlü gereksiz malzemeyi ortadan kaldırıyor. Özeli bileşimi Fransız ve Çin kültürlerinin ve uzmanlıklarının karşılaşmasından doğan malzemelerden oluşuyor. Tüm bu malzemeler verimlilik hedefi doğrultusunda özenle seçildi.

PEUGEOT EXALT, atletik, güçlü ve soylu bir estetik, cesur malzemeler demek. Doğal malzemelerden oluşan iç mekanı, konfora ve sezgisel bir sürüşe adandı. Bu yenilikçi konsept, son derece büyük bagajı dışarı açan özel kinematikli yenilikçi bagaj kapısı ile hatchback kavramını ı daha da çekici ve işlevsel kılmayı amaçlıyor.

Pierre Paul Mattei, PEUGEOT EXALT tasarım sorumlusu

1920-1930 yıllarının Fransız otomobil sanatının anısına, ham çelikten gövdesi bir kaporta ustası tarafından elde şekillendirildi.

Bir eşi daha olmayan nadir parça, otomobil tutkusunu oluşturan tarihsel kodları yeniden yorumluyor: Gergin ve dinamik hatlar, yüksek kuşak hattı, eğimli ön cam, alçak tavan (sadece 1,31m), buna rağmen hacimli bir kabini gizleyen ince uzun bir profil, bazalt elyaftan etek saçları üzerindeki güçlü kavisli kasa yanları, 20 inçlik jantlar.

Uzun kaput, tamponla bütünleşen çift optikli farlarla markanın ışıklı kurumsal imzasının bütünleştirildiği, özellikle dışa vurumcu bir ön yüz üzerinden doğuyor. Ortada, güçlü tampon gövdeden doğuyor ve iki farklı sembolik anlam taşıyan aslanı ön plana çıkarıyor. Gerçekten de, ormanlar kralı hem markanın logosu, hem de Çin kültüründe gücün ve prestijin sembolü olarak kabul ediliyor. Alt bölümde, motoru besleyen hava akışı LED'li sinyalleri taşıyan mahmuzlarla kesiliyor.

Sürüklenme katsayısını artırmak için, EXALT arka bölümde etkin bir tekstil olan Shark Skin ile giydirildi. Teknik taneli yapısı sayesinde doğal uyum özellikli bu malzeme yakıt tüketimini düşürmek amacıyla aracın aerodinamik kapasitesini önemli ölçüde arttırıyor. Bu malzemenin kullanımı arka kapı ve arka panel arasındaki geçişi, çeliğin gri ve Shark Skin'in kırmızı rengi arasındaki geçişi sağlayan düz net bir kesim ile ön plana çıkarıldı. Arka tampondaki hava difüzörü, tavan eğimi, profilli dikiz aynaları gibi diğer unsurlarla birlikte, bu malzeme–0,6'lık SCx katsayısı ile – EXALT'ın aerodinamik performansını arttırmaya katkıda bulunuyor.

Bu dikkat çekici aerodinamik ile EXALT'ın çevreye bıraktığı iz temel olarak sadece görsel olarak kalıyor. Gerçekten de, arka spoiler boşluğundaki yatay bir bant ışıklı imzayı hacimsel olarak işleyerek, otomobilin genişliğine vurgu yapıyor.

PEUGEOT EXALT aynı zamanda bir hatchback için benzersiz bir işlevsellik de sağlıyor. Bagaj kapısının açılışı pantograflı yenilikçi bir kinematiğe dayanıyor. Bu mimari dar bir dış hacimde maksimum bir açıklık sağlıyor. Motorlu ve entegre bagaj kapısı alçak yükleme eşikli bir bagajı hacmine açılıyor. Ahşap kaplamalı kapı özellikle şık bir görünüm sunuyor ve bagajların yüklenip indirilmesini kolaylaştırıyor.

Sezgisel sürüş

Bu konseptte bana ilham veren müzik dünyası oldu. Armoni burada temel kavram oldu. Notalar en derinden heyecan veren bir partisyon oluşturmak üzere birbirine karışıyor. Teknoloji ve gelenek EXALT'ta birbiriyle bu şekilde bütünleşiyor. PEUGEOT i-Cockpit içinde, yüksek dijital panel Toggle Switches'lerle yan yana. Sonuç saf, zamana meydan okuyan bir tasarım oldu.

Alessandro Riga, PEUGEOT EXALT İç Tasarımcısı

PEUGEOT i-Cockpit keyfe adanmış yoğun bir sürüş deneyimi sağlıyor. Deri ve alaca renkli kumaş kaplı küçük direksiyon simidi ile yüksek dijital ekran sezgisel bir kavrama ve okuma için tam sürücünün hizasında konumlandırıldı. Orta konsolun uzantısında, katlanabilir iki dokunmatik ekran torpido panelinden çıkıyor. Üst ekran, yol bilgisayarı, HiFi veya navigasyon sistemi gibi fonksiyonlara erişim sağlıyor. İkinci ekran özellikle otomatik klimayı ve Pure Blue sistemini kumanda etmek amacıyla sürekli görünür bir banttan oluşuyor.

Gösterge paneli üzerinde şekilleri ile müzik dünyasını çağrıştıran dokuz Toggle Switch yerleştirildi. Bunlar iki grup halinde toplandı, küçük direksiyonun solunda iki kumanda, sağında ise yedi kumanda yer alıyor. Bu dağılım, insan beyninin konum ve fonksiyon olarak belleğinde en fazla yedi unsuru kolaylıkla tutma kapasitesi nedeniyle benimsendi. Ayrıca, sürücünün Toggle Anahtarları ve fonksiyonları birbirleriyle isteğine göre eşleştirme özgürlüğü bulunuyor: Bir kumandaya navigasyona erişimi, diğerine araç ayarları, vb. ayrılabiliyor.

Toggle Anahtarları'ndan birine de siyah ışık sisteminin aktivasyonu atanabiliyor. Farlarla entegre olan bu sistem gündüz ve gece arasındaki geçişler sırasında özellikle etkin bir işlevi görüyor. Böylece zayıf görüş koşullarında sürüş, siyah ışık zemindeki işaretlerin görünür olmasını sağladığı için, daha emniyetli ve huzurlu hale geliyor.

Yolcuların konforu açısından, PEUGEOT EXALT Pure Blue adı verilen yenilikçi bir hava arıtma sistemine sahip. Araç durduğunda ve boşken, Pure Blue bakteri ve mantar giderme işleviyle kabin yüzeylerini temizliyor. Araç hareket halindeyken, aktif bir filtre uçucu organik bileşenleri ve ince partikülleri elimine ederek kabine girişinden önce havayı temizliyor. Yolcular böylelikle her durumda temiz bir atmosfer içinde seyahat ediyorlar.

Vizyoner tasarım

Tasarımımız çevreye karşı duyduğumuz sorumluluğumuzun izini taşıyor. PEUGEOT EXALT yenilikçi ve etkin malzemelerle saf ve doğal malzemelerin birlikteliğinden oluşuyor. Burada amaç malzemelerden tasarruf etmek, fireleri azaltmak amacıyla formların sürekli optimizasyonu hedefi ile faydalı ve akıllı döşeme ve giydirmeler tasarlamaktır.

Bu çevreci uygulama aynı zamanda Güney Asya'nın tropikal ormanlarından gelen siyah abanoz gibi malzemelerin yerel tedarikinde de uygulanıyor.

Sophie Gazeau, PEUGEOT EXALT Renk & Malzeme Tasarımcısı

PEUGEOT EXALT, hangi ülkede olursa olsun tüm otomobil tutkunlarını dayanılmaz bir şekilde kendine çekiyor. Bu konsept batının zarafetini doğunun mükemmeliyetçiliği ile birleştiriyor.

Fengyou Gong, PEUGEOT Çin Tasarımcısı

PEUGEOT EXALT 2012 yılında Onyx konsepti ile başlatılan uygulamayı genişletiyor.
Karoseri üzerinde yapılan çalışma referans alınarak, tüm malzemelerin aracın çizgilerini ifade etmesini sağlamak üzere çelik ham olarak kullanıldı. Jantlar gibi görünür dış donanım parçaları talaşlı imalat izlerinin görsel tadını çıkarmak için ham olarak korundu.

Çelik, dört yolcunun bedenleriyle ile temasa girmediği tüm bölgelerde çıplak kalıyor. Dirsekler hizasında ve kol dayama bölgelerinde, EXALT sıcak tonlardaki ahşapla bezendi. Camın alt çizgisinden itibaren, ahşap yerini kapı içlerini, torpido panelini ve tavanı giydiren doğal yün esaslı alaca renkli bir kumaşa bırakıyor. Bu iki malzeme arasında, 3 boyutlu yazıcı ile gerçekleştirilen bir ekran HiFi sisteminin kaynaklarını gizliyor. Sistemin yapısı ilhamını çift yüzeyli çeperlerle akustik kararsızlığın azaltıldığı yankısız odalardan alıyor.

PEUGEOT EXALT'ın kabininde, ister sürücü ister yolcular olsun, herkes özel bir karşılamadan yararlanıyor. Kompozit yapılı tekne tipi spor koltuklarda alacalı kumaştan minder ve sırtlıklar, eskitilmiş deri kaplı yan bölümlerle yan yana geliyor.
Kumaş ve deri kaynak yönetimini optimize eden bir prosesle hayata geçiriliyor. Nitekim, kesikleri ve fireleri önlemek için, kumaş pensler yardımıyla şekillendiriliyor. Bu basit proses erkek takım elbiselerini diken büyük konfeksiyon mağazalarının geleneğinden esinlendi. Bu kumaşla böylece net plili ve dikişsiz yüzeyler sunuluyor.

Genellikle, otomobil derileri mükemmellik arayışı doğrultusunda üzerlerinde iz olmaması nedeniyle seçiliyor ve ardından tabaklanıyor. Derileri optimize eden EXALT'ta her birine eşsiz bir imza vermek amacıyla bu görüntü kusurları benimseniyor. Sonra da deriler kimyasal ürünler kullanılmadan doğal olarak eskitiliyor.

Siyah abanoz soylu karakteri ve Asya kıtasındaki geniş yetişme alanları nedeniyle seçildi. Ahşap PINWU Design Trio ajansı tarafından çizilen bir motifle süsleniyor. Bambu sapları ve yapraklarına bir aslan deseni işleyen tasarımı geleneksel teknikler uygulayan Çinli bir sanatçıya teslim edildi.

Öte yandan, karbon fiber burada yerini doğal bir bileşen olan bazalt elyafa bırakıyor. Aynı adı taşıyan taşın ergimesiyle elde edilen bu malzeme petrokimyasal kaynakların kullanılmasını azaltıyor.

Güçlü motor seçeneği

Sadece 1700kg ağırlığa sahip PEUGEOT EXALT, dört tekerleği arasında dağıtılan 340 hp'lik toplam güç üreten plug-in şarjlı HYbrid4 çekiş ünitesiyle yürütülüyor.

Kalem işli kaput PEUGEOT Sport tarafından geliştirilen 1.6 THP 270 motoru barındırıyor. 6 ileri otomatik vites kutusu ile eşleşen bu 4-silindirli benzinli motor dünyanın en iyileri arasında olan yaklaşık 170ch/l'lik bir spesifik güç sergiliyor.

Arkada, çok salıncaklı dingil elektrikli veya hibrit sürüş fazları için 50 kW'lik bir elektrik motorunu içeriyor. Bu motor aynı zamanda rejeneratif fren ile aküyü şarj etmek için devreye giriyor. Gaz pedalından ayak çekildiğinde, frenaj elektrik motorunun rezistif torku sayesinde elde ediliyor. HYbrid4 teknolojisi böylece disk ve balatalardan yayılan kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürüyor.

Akıllı teknoloji HYbrid4 uygun modu seçerek sürücünün isteklerine anında adapte oluyor: Tam elektrikli, tam benzinli, benzinli-elektrikli hibrit modları. Sürücü böylece bir yandan PEUGEOT'nun sürüş özellikleri konusundaki uzmanlığının tadını çıkarırken, aynı zamanda yolculuğun tüm keyfini yaşıyor.

PEUGEOT EXALT ile marka hatchback kavramını yüceltiyor. Bu şekilde coşku ve heyecan duygularının teknolojik mirasında ve genlerinde kazılı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Kaynak: Bültenler / Otomobil

Çin Halk Cumhuriyeti Roland Garros Peugeot Pekin Otomobil Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title