Haberler

Petrol Sanayi Derneği Açıklaması

Petrol Sanayi Derneğince (PETDER), akaryakıt dağıtım şirketlerinin düşük kar marjlarına rağmen kanunlara uygun şekilde faaliyet gösterdikleri ve alınan kararlar çerçevesinde hareket ettikleri bildirildi.

Petrol Sanayi Derneğince (PETDER), akaryakıt dağıtım şirketlerinin düşük kar marjlarına rağmen kanunlara uygun şekilde faaliyet gösterdikleri ve alınan kararlar çerçevesinde hareket ettikleri bildirildi.

PETDER'den akaryakıt dağıtım şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin yapılan açıklamaya göre, sektör, Temmuz 2015 itibarıyla 86 dağıtıcı, 110 depolama tesisi, 13 bine yakın bayi ve binlerce çalışanla faaliyette bulunuyor.

Derneğe üye akaryakıt dağıtım şirketlerinin, son derece düşük kar marjlarına rağmen kanunlara ve ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararlarına uygun şekilde faaliyet göstermek konusunda titiz davrandığına işaret edilen açıklamada, "Bu durumun sonucu 2014 yılı Fortune Dergisinin ilk 100 büyük şirket sıralaması ve Kurumlar Vergisi ilk 100 şirket sıralamasında görülebilmektedir. 2014 yılında en büyük şirketler arasında yer alan akaryakıt dağıtım firmalarının hiçbirisi aynı yılın Kurumlar Vergisi sıralamasında ilk 100'e girememiştir" denildi.

Akaryakıt sektörünün büyüklüğüne ilişkin bilgi verilen açıklamada, "Akaryakıt sektörü yaklaşık 60 milyar TL'si ÖTV ve KDV tahsilatı olan 120 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaşmakta ve büyümekte olan ulaşım, inşaat, altyapı projeleri ile endüstriyel faaliyetlere yakıt tedarik ederek ülkenin gelişimine katkıda bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de akaryakıt sektörünün, 2005'te Petrol Piyasası Kanununun yürürlüğe girmesiyle serbest piyasa yapısına ulaştığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Oysa son 1,5 yıl içerisinde yapılan doğrudan müdahaleler ve düzenlemeler sektörümüzü, ilgili yasal çerçeveye aykırı bir şekilde, düzenlenen piyasa haline getirmiştir. Ülkemizde akaryakıt sektörünün marjlarının, dört Avrupa ülkesi olan İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya marjlarının ortalamasıyla uyumlu olması beklenmektedir.

EPDK'nın, Kasım 2014'te aldığı kararla takip edilen ülkelerin değiştirilmesi gibi öngörülemeyen yasal düzenleyici değişiklikler, eski yasal çerçeveye göre taahhütler ve yatırım kararları vermiş şirketleri zor duruma düşürmüştür. Fiyatların takibinde uygulamaya alınan metodolojide, yasal uyum gereklilikleri ve dört ülke ile Türkiye arasındaki yapısal farklılıklardan doğan maliyetlerin EPDK tarafından tamamen dikkate alınmadığı anlaşılmaktadır. Bu konudaki haklı gerekçelerimiz ve itirazlarımız ile bağımsız şirketlerce yapılmış tarafsız çalışmalar ilgili tüm mercilere iletilmiş, yasal başvurularımız yapılmıştır."

EPDK ile iş birliği içinde çalışılmalı

PETDER üyesi akaryakıt dağıtım şirketlerinin, müşteriye sunulan hizmet ve kalitede, iş sağlığı ve çevre konularında her zaman en üst seviyeyi hedeflediğine vurgu yapılan açıklamada, "Sektörde, sürdürülebilir ve etkinlik sağlayacak düzenlemelerin ancak EPDK ve sektörün ortak çalışmalarıyla mümkün olacağına inanmaktayız" değerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title