Haberler

Peşmergenin Sincar'ı Kurtarma Operasyonu

Güncelleme:

Musul'un Sincar ilçesinde Peşmerge güçleriyle terör örgütü IŞİD militanları arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Irak'ın Musul ilinin Sincar (Şengal) ilçesinde Peşmerge güçleriyle terör örgütü IŞİD militanları arasındaki çatışmalar sürüyor. IŞİD'in intihar eylemleri ve bombalı tuzakları nedeniyle Peşmergelerin ilçe merkezini kontrolünün güçleştiği bildirildi.

Bölgedeki AA muhabirinin aldığı bilgilere göre Peşmerge ve Suriye'den gelen Halk Savunma Birlikleri (YPG), IŞİD militanlarına ağır silahlarla saldırıyor. İlçenin önemli bir kısmı hala IŞİD'in elinde bulunuyor. Sincar Dağı'na giden yol, Sincar-Rabia ve Sincar-Telafer yolu ise Peşmergenin kontrolüne girdi.

Peşmerge komutanlarından Kasım Şeşo, Sincar'ın tamamını henüz kontrollerine alamadıklarını, ilçe merkezindeki çatışmaların sürdüğünü belirtti. Kürdistan Demokrat Partisi'nin resmi sitesinde açıklamasına yer verilen Şeşo, IŞİD'in, "intihar saldırıları" ve "etrafa" kurduğu bombalı tuzaklarla Peşmergeyi durdurmaya çalıştığını ifade etti.

İntihar eylemcilerinin yabancı olduklarını ve bunların "uyuşturucu madde ve hap aldıklarını" öne süren Şeşo, Peşmergenin bu nedenle kontrollü ilerlemeyi tercih ettiğini, en az kayıpla ilçenin tamamını ele geçirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da hava saldırılarıyla Peşmergeye destek veriyor.

Musul'un Yezidi nüfusuyla bilinen Sincar (Şengal) ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini, güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Yezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. Şengal Dağı'nda hala 10 bin Yezidi olduğu ifade ediliyor. Irak hükümeti, helikopterlerle bölgedeki Yezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Şengal Dağı Suriye Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title