Haberler

Anlaşmanın Detayları Ortaya Çıktı! Peşmergenin Maaşını ABD Ödeyecek

Güncelleme:

ABD ve Kürtler arasında yapılan anlaşmadan sonra bugün yeni bir açıklama geldi. Musul'u IŞİD'den kurtaracak operasyona katılacak peşmergelerin maaşları Washington'dan gönderilecek.

Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ile ABD ile dün imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasının detayları netleşiyor. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Musul'u IŞİD'den kurtaracak operasyona katılacak silahlı güçlerin maaşının Washington tarafından ödeneceğini açıkladı.

IKBY UZUN SÜREDİR EKONOMİK KRİZ ÇEKİYOR

Anadolu Ajansına konuşan Yaver, Bağdat yönetimi ile Erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı IKBY'nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirtti.

"ABD'DEN OLUMLU DÖNÜŞ ALDIK"

Peşmergenin maaşlarını ödemekte zorluk çektiklerinin altını çizen Yaver, ABD'den talep ettikleri yardım için olumlu geri dönüş aldıklarını söyledi.

MALİ VE LOJİSTİK DESTEK

Yaver'in verdiği bilgiye göre, imzalanan anlaşma daha çok Peşmerge güçlerine mali ve lojistik destek sağlamayı içeriyor.

Peşmerge Bakanı, Washington'dan gelecek desteği şu sözlerle anlattı:

MAAŞLAR ABD'DEN GELECEK BÜTÇEDEN ÖDENECEK

" Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden Peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek."

50 BİN PEŞMERGE IŞİD'E KARŞI SAVAŞACAK

Terör örgütü IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u iki yıldır kontrol ediyor. Stratejik hava üssü Kayyara gibi noktalar IŞİD'den kurtarılsa da örgüt halen kentin yüzde 70'ine sahip.

Irak ordusu, peşmergeler, Şii milisler ve aşiret güçlerinin katılacağı Musul operasyonunda, 50 bin peşmerge IŞİD'e karşı savaşacak.

"HENÜZ BİR PLAN ORTADA YOK"

Cabbar Yaver, "Güçlerimiz, Musul ovasını üç koldan kontrol altına almış durumda. Peşmerge'nin o bölgelerde yaklaşık 40 ila 50 bine yakın gücü var. Kent merkezinin nasıl geri alınacağına dair henüz bir plan ortada yok. Ancak güçlerimiz konuşlandıkları bölgelerden müdahalede bulunacak. Yani batı, kuzey ve doğu yakasından kentin merkezine girecekler. Orada ne kadar ilerleyeceğimize ise Irak merkezi hükümetiyle yapılacak toplantı ve görüşmelerden sonra karar verilecek" dedi.

"MUSUL MERKEZİNDE KALMAYACAKLAR"

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, operasyonun son bulmasıyla güçlerinin Musul kent merkezinde kalmayacağını da aktardı. Yaver, "Irak ordusuyla kent merkezine girsek dahi daha sonra eski noktalarımıza döneceğiz. Peşmerge kent merkezinde kalmayacaktır" diye konuştu.

Yaver'e göre, IŞİD artık taktik değiştiriyor ve Musul kent merkezinde cephe savaşı olmayacak. Terör örgütü, bombalı araçlar veya intihar saldırılarıyla yoğun eylem yapacak.

Musul operasyonuna ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon hava desteği verecek. Bağdat'a sürpriz bir ziyaret yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kayyara üssünden kalkacak uçakların IŞİD hedeflerini vuracağını duyurmuştu.

Washington ayrıca operasyon için 560 ek askeri Irak'a gönderiyor.

IŞİD, Irak'taki kalesi Felluce'yi haftalar süren operasyonun ardından geçtiğimiz ay kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Washington Bağdat Musul Irak Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (9)

coşkun:

satıyorum sattım amerikaya peşmergenamusu

81
21
yanıtYanıtla
MOTIVASYON:

ARAP KALLESLERINE YALAKALIK YAPICAMA, KURT KARDESLERIMLE DOST OLURUM EN AZINDAN IKI YUZLU SATILMIS DEGILER

18
6
yanıtYanıtla
misafir:

türkiyede de işite maaş ödeniyor

15
6
yanıtYanıtla
Müslümann dostu kâfir olmamalı:

Ey iman edenler! Eğer küfrü imana tercih ediyorlarsa babalarınızı ve kardeşlerinizi dostlar edinmeyiniz. Sizden her kim onları dost edinirse işte onlar zalimlerin ta kendileridir. ” (Tevbe: 23)

14
3
yanıtYanıtla
coşkun:

parayla garı olinimiş

8
3
yanıtYanıtla
anadolu son vatan!:

amerika kararlı, kürdistanı(yeni sömürgeceğini) kuracak, kurmakta! bölgeyi birleştirip, sömürgecileri bölgeden atma niyetindeki arap, fars, türk e karşı israil-amerika-avrupa çizgisinden çıkmayacak, tetikciliğini yapmak için can atan kürtlere uşaklık yaptıracak. kürt ü, türk-arap-farsa düşman yaptı. tek eksiği denize çıkış. onun içinde ypg nin fıratın batısını ele geçirmesi gerekiyor. t. c. yi ırak-suriye yapması kolay, yalnız sırayla, önce ırak, sonra suriye, sonra da t. c. . sıranı kurbanlık gibi bekle!

7
4
yanıtYanıtla
Müslümanın müslümandan başka dostu yoktu:

Onların çoğunu görürsün ki kafirlere dostluk ederler. Ne de kötüdür nefislerinin, onlara hazırlayıp sunduğu şey; Allah’ın gazabına uğrayacaklardır ve azap içinde ebedi olarak kalacaklardır. ” (Mâide 80)

9
1
yanıtYanıtla
Müslümanın müslümandan başka dostu yoktu:

Bütün kafirler birbirindendir. kafirle ne kadar dost ve yakından o kadar küfür dercesi artar. . . . . . . Ey İman edenler! Kendinizden olanlardan başkasını sırdaş edinmeyin. Onlar size fenalık etmekten geri durmazlar. Sizin hep sıkıntıya düşmenizi isterler. Kin ve düşmanlıkları ağızlarından belli olmaktadır. Kalplerinde gizledikleri ise daha büyüktür. Eğer düşünüyorsanız, sizlere ayetlerimizi açıklamışızdır. ” (Al-i İmran: 118). .

6
2
yanıtYanıtla
asie:

eyyy türkiye keke hain arapları degilde kürtleri önünne alsaydın nedir bu kürt düşmanıgı nedir bu cekimemeziik anlamamdım

5
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title