Haberler

    Pes 2016 - Pc İnceleme

    Konami, Pro Evolution Soccer 2016 ile PC oyuncularını üzüyor gibi...

    Mahmut Saral - -

    Eskiden bir PES oyunu çıktığında günlerce oynadığımı bilirim. Oyunda lisanslı lisanssız kaç tane turnuva varsa hepsine katılır, kupa koleksiyonu yapardım. Yetmez, yamalar kurar, Türkiye Ligi'nde bir şeyler yapmaya çalışır, kendi hazırladığım takımlarla mücadele ederdim. Bir dönem neredeyse günde 4-5 saat PES oynardım, ama bu dediklerim sanırım 5-6 yıl önceydi. Zira PES serisi eski ışığından çok uzakta, aynı zamanda FIFA serisi de yükselişte. Her sene "Yeni özellikler ekledik, bu kez harika olacak" gibi yapımcı söylemleri gelse de ve oyunda gelişmeler olsa da hala bir şeyler eksik, hala eski günleri özlememize engel olamıyor PES. En azından PC tarafı için...


    Yaptığımız incelemenin, oyunun PC sürümüyle ilgili olduğunu belirtelim...


    Oyunu Steam'den indirdikten sonra, önceki PES oyunlarında olduğu gibi bunun da bir "settings" uygulaması olduğunu gördüm ve hem grafikler hem de tuşlar üzerine ayarlar yapabilmek için açtım. Bir de ne göreyim, neredeyse hiçbir grafik ayarlaması yok (E Fox Engine?). Var olan ayarlardan en yüksek seçeneğini işaretleyip oyuna girdim.


    Yüksek çözünürlüklü ekran görüntüleri için tıklayın.



    Malum, PES serisinin 20. yılı. Görkemli bir açılış videosu olur düşüncesiyle bekledim, ama yok. Eh, öyleyse menüye girip şöyle bir gezineyim dedim kısaca. Menülerde My Club ve Master League seçenekleri dikkat çekiyor. İsterseniz sıfırdan bir kulüp yaratabilir ya da büyük bir kulübün başına gelerek yaptığınız tercihlerle zirveye oynayabilirsiniz. Bunların yanında UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi de dahil olmak üzere birçok organizasyon lisansının PES 2016'da olduğunu söyleyelim.


    Ve ilk maç, sonra bir tane daha, bir tane daha ve bir tane daha derken...


    Hep yaptığım gibi yeni oyuna da Barcelona ve Real Madrid ile başladım. Öyle ya, yetenekli ve seri ayaklarla neler yapılabiliyor, bunu en baştan görmek istedim. Oyunun standart oynanış hızı fazlasıyla ağır geldi bana. Bu sebeple ayarlara giderek oynanış hızını biraz artırdım. Arka arkaya yaptığım maçlardan sonra bazı fikirler oluştu haliyle...


    - Hakemler bu kez biraz daha sabırlı olmuş, kolay kart çıkarmıyorlar. Buna bağlı olarak oynanıştaki sert ikili mücadeleler artmış diyebiliriz.


    #Sayfa#


    - Eğer ciddi bir baskı kurmayı başarabilirseniz cidden defans oyuncuları afallıyor ve ya topu uzaklaştırmak adına dengesiz vuruşlar yapıyor ya da topu rahatlıkla kaptırabiliyorlar.


    - İkili mücadelelerde yaşanan darbeler sonucu futbolcuların bağırışlarını rahatlıkla duyabiliyorsunuz. Öte yandan bu mücadeleler ve düşme animasyonları pek de yumuşak olmamış.


    - Oyunda sadece yön belirleyerek pas vermek yeterli değil. Aynı zamanda pasın hızını da iyi ayarlamanız gerekiyor ve bu gerçekten ön plana çıkan bir detay. Yavaş pas verirseniz rakipler rahatlıkla araya giriyor ve golle sonuçlanması muhtemel atakları baştan kesebiliyor. Hızlı atarsanız da arkadaşınız yetişemiyor, yetişse bile düzgün bir kontrol sağlayamıyor.


    - Dar alanda paslaşmalar zor görünüyor gerçekten. Zira rakibinizden gelebilecek en ufak dokunuşla bile yere seriliyor ve topu kaybedebiliyorsunuz. Detay işçilik, ince motif futbolculuk sergilemek isteyen ve rakiplerin arasından yılan gibi süzülmek isteyen oyuncular için üzücü bir bilgi bu. Tabii çok fazla pratik yaparak oyun stilinizi geliştirmek sizin elinizde.



    - Korner, kale vuruşu ve frikik gibi duran toplarda ortaya çıkan yön göstergesi pek hoş değil ve anlaşılır olmamış. Kullanımı da rahatsızlık veriyor. Rahat rahat sağa sola dönemeyecek miyiz?


    - Oynanışta en zevkli detay ise, mesafe tanımaksızın uzaklardan kaleye çekilen şutlar. İşte o an topun ağırlığını ve ayak bileğinizin gücünü hissediyorsunuz adeta. Hele bir de kaleyi bulur ve gol olursa, karşınıza çıkan sevinme çeşitlerinden birini seçip seyircilerle sevinebiliyorsunuz.


    - Online oynamaya kalkarken bazen sunucu hatasıyla karşılaşabiliyorsunuz.


    Lisanslar nerede?


    PES 2016'da lisanslı organizasyonlar olarak UEFA Avrupa Ligi, Şampiyonlar Ligi ve La Liga gibi markalar var. FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern Munich, Wolfsburg ve Borussia Dortmund, seçebileceğiniz lisanslı takımlardan bazıları. Tabii daha çok lisanslı takım bulunuyor, ama yine de PES serisindeki lisans sorunu son hızıyla sürüyor. Diyelim ki Türkiye'yi aldınız ve Avrupa Kupası maçına çıkacaksınız. Kadroda yer alan hiçbir isim size tanıdık gelmeyecektir. Yine de tribünlerden "Türkiye, Türkiye" sesleri eksik olmuyor.


    #Sayfa#


    Tezahürat demişken


    Oyunun stadyum atmosferi ve spikerlerinde gelişmeler var. Artık kendi evinizde oynadığınız maçlarda ve rakip sahadaki maçlarda aradaki farkları daha ciddi hissediyorsunuz. Gol olduğunda stadyumda yankılanan sesler de bu kez daha canlı.


    Spikerlerin özellikle gollerde ve kaçan pozisyonlarda gösterdikleri tepkiler heyecan verici olabiliyor, ancak bazen geç kaldıkları da oluyor. Diyelim gol attınız. Golden birkaç saniye sonra spiker gol diye bağırabiliyor. Ufak bir uyum sorunu var gibi.


    Ya grafikler?


    Başta da dediğim gibi, oyunun settings uygulamasını açtığımda zaten pek grafik seçeneğiyle karşılaşmadım. Ha önceki oyunlarda da yoktu belki, ama bu kez yeni nesil bir motor, yeni nesil bir oyundan söz edildi sonuçta. Haliyle beklentilerimiz de arttı.


    Yüksek çözünürlüklü ekran görüntüleri için tıklayın.



    Oyunda yer alan ibarelerden görsel kalitesine kadar hemen her detay, oyunun eski nesil konsollardan port edildiği izlenimini uyandırıyor. Zaman zaman dikkat çeken AA eksikliği, oyuncuların yüz kaplamalarında yaşanan gölge sorunları, çimlerin çim değil de boyalı parke gibi görünmesi, taraftarların bir kısmının tamamen hareketsiz olması, saha kenarında hareketsiz duran ve düşük kalite JPEG fotoğrafları andıran kameramanlar, futbolcu animasyonlarının yumuşak olmaması gibi detaylar, gerçekten grafiksel anlamda PES 2016'nın başarılı olmadığını gösteriyor.


    Tabii futbolcu tasarımları, formaları ve tanınmış futbolcuların yüz tasarımları hoş görünüyor, ama bunlar tek başına yeterli olmuyor. Kojima Productions'ın Fox oyun motorunu kullanan Konami, PlayStation 4 ve Xbox One'daki PES 2016'da bulunan grafiksel kaliteyi PC'ye taşımak istememiş sanıyoruz. Hazırlanan tanıtım videolarında gördüğümüz görsellerle PC sürümünün görselleri arasında gerçekten fark var.


    Sonuç olarak


    Yılların PES oyuncuları tabii ki ne yapıp edip bu oyunu alacak ve ne gibi değişiklikler var, bakacaktır. UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi gibi lisanslar, oyunun çekici taraflarını oluşturuyor, ki bu organizasyonlardaki bazı takımlar yine de oyunda yer almıyor. Lisans konusu ciddi bir sıkıntı. Dediğim gibi, oynanış mekaniği biraz hantal ve yumuşaklık hissiyatı zayıf kaçıyor. "FIFA mı, PES mi?" diye yıllardır sorulan soruyu bir kez daha sormak istiyorsanız, öncelikle iki oyunun da demolarını oynamanızı tavsiye ediyorum. Ama PC sürümü olarak PES 2016'dan daha fazla şey beklediğimi ve bunlarla karşılaşamadığım için de üzüntü yaşadığımı belirtmek istiyorum.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Türkiye Fox Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title