Haberler

Perre Antik Kent, Bitki Yapısıyla da Araştırıldı

Kommagene Uygarlığı’nın 5 büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent, tarihi yapısının yanı sıra bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi açısından araştırıldı.

Kommagene Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent, tarihi yapısının yanı sıra bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi açısından araştırıldı.

Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin (BAP) desteği ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Tel'in hazırladığı "Perre (Pirin) Antik Şehri Vejetasyonu" adlı proje kapsamında yapılan araştırmaların sonuçları açıklandı.

Proje ile Perre Antik Kent'in bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi araştırılıp, mevcut bitki birlikleri ile bunların bağlı oldukları birimler Braun-Blanquet metodu kullanılarak tespit edilmeye çalışıldı.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Tel, araştırmada yapılan sintaksomonik analiz çalışmalarında toplam 51 parsel örnek olarak değerlendirildiğini belirterek, bu parsellerin hepsi de step vejetasyon tipine ait örnek parseller olup yedi bitki birliğinin varlığını ortaya koyduğunu söyledi.

Tel, "Araştırmada örnek alınan 51 parselin eğimi yüzde 5-90 arasında değişirken, yüksekliği 660-990 metre arasındadır. Bünyesinde çok nadir ağaç ve çalı bulunduran bu parseller daha çok ot katmanlarından oluşmaktadır. Proje aşamasında yapılan popülasyonların homojen olarak yayılış gösterdiği yerlerden alınan toprakların fiziksel ve kimyasal sonuçlarına göre, bitki gruplarının yaygın olduğu topraklar hafif bazik reaksiyon göstermektedir ve organik madde miktarının az, orta ve yer yer çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Toprakların tamamının tuzsuz ve çok kireçli olduğu saptanmıştır. Proje aşamasında yapılan araştırmaların sonucunda ise Perre (Pirin) Antik Şehri, hem coğrafik ve floristik hem de iklim bakımından Akdeniz- Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri arasından geçiş teşkil etmektedir. Üzerinde yetişen Akdeniz menşeli bitkiler ile İran-Turan menşeli bitkilerin sayısının birbirine yakın olması bu durumu desteklemektedir. Ancak yine de İran-Turan menşeli bitkilerin hakimiyeti dikkat çekmektedir. Tropik açıdan incelendiğinde ise elde edilen bulgular şöyledir; düz bir yüzey şekline sahip olup Adıyaman-Kahta Platosu üzerinde 600 metre civarında düzlük sahadan başlayarak antik şehrin zirvesinde 900 metreye ulaşmaktadır. Böylece kuş uçuşu 2-3 kilometrelik mesafe dahilinde olup yükseklik farkı yaklaşık 300 metreyi bulmaktadır" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Adıyaman Üniversitesi Akdeniz İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title