Haberler

Perge Antik Kenti'nde 8 Sütun Daha Yerine Konuldu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı: "Gerekli ışıklandırma çalışmaları yapılırsa ve güvenlik önlemlerini alabilirsek Perge Antik Kenti'ni gece de ziyarete açma durumu olabilir"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, gerekli ışıklandırma çalışmaları yapılırsa ve güvenlik önlemleri alınabilirse, Perge Antik Kenti'nin gece de ziyarete açılabileceğini bildirdi.

Antalya Müze Müdürlüğü sorumluluğunda 2012-2013 yıllarında yapılan Perge Ören Yeri arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında restorasyonu tamamlanan 8 adet sütun, Bakan Yardımcısı Arıcı'nın katılımıyla düzenlenen törenle yerlerine konuldu.

Burada konuşan Arıcı, Perge Ören Yeri'nde 1946'dan beri güzel çalışmalar yapıldığını, birçok şaheserin ortaya çıkarıldığını söyledi. "İnşallah Perge hak ettiği yeri alır" diyen Arıcı, ören yerinde kazı ve restorasyon çalışmalarının artarak devam edeceğini, yeni sütunların dikileceğini kaydetti.

Bölgenin gece ziyarete açılması konusunu Antalya Müze Müdürlüğü ile görüştüklerini anlatan Arıcı, "Antalya sıcak bir bölge. İnşallah gerekli ışıklandırma çalışmaları yapılırsa ve güvenlik önlemlerini alabilirsek Perge Antik Kenti'ni gece de ziyarete açma durumu olabilir. İlgili uzmanların da görüşünü alarak buranın daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel de Perge Antik Kenti'nde 2012 ve 2013 yılı kazı faaliyetlerinin kentin kuzey-güney aksının, batı-doğu aksıyla kesiştiği ve Demetrius Takı'nın bulunduğu alandan başlayarak, kuzey yönüne F3 çeşmesine doğru yapıldığını anlattı.

Kentin anıtsal yapıları olan Kuzey Gymnasion, Kuzey Hamamı önünden geçerek kentin batı yönüne doğru sürdürüldüğünü ifade eden Demirel, "Bu kazı ve restorasyon çalışmaları bitirilince kent daha gezilebilir bir hal alacak. Geçen yıl 350 bin civarınca ziyaretçi gelmişti. Bu yıl şu ana kadar 190 bine ulaştık. İnşallah bu sayı daha da artacak" dedi.

Kazı çalışmalarının Aksu için de istihdam açısından önem arz ettiğini, çünkü yerel halktan işçi çalıştırıldığını dile getiren Demirel, ortalama 40 işçinin çalıştığını, 3 restoratör ve 5 arkeoloğun sürekli kazı alanında bulunduğunu söyledi.

Perge Ören Yeri arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu da Perge'ye 42 yıl emek verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Perge, benim asistanlığımdan emekliliğime kadar devam eden bir aşk. Eşimden ve çocuğumdan sonra üçüncü aşkım. Buradan kopmam mümkün değil. Burada ilk sütun Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfit Mansel tarafından yerine konulmuştu. Biz de özel bağışlarla bugüne kadar 89 sütunu ayağa kaldırdık."

Törende daha sonra 8 adet sütun, vinç yardımıyla yerlerine konuldu. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Abdurrahman Arıcı Mustafa Demirel Antalya Ören Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title