Haberler

Perakende Sektörü Yabancı Yatırımcının Merceğinde

Güncelleme:

Deloitte Türkiye, perakende sektörünü mercek altına aldığı yeni raporunu yayınladı.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman bölümü tarafından hazırlanan rapora göre, harcanabilir gelir seviyesi ve kredi kartı kullanımındaki artış ile perakende sektörü her yıl %10 büyüyecek

Türkiye'de denetim, vergi, danışmanlık, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında 27'nci hizmet yılını dolduran Deloitte Türkiye, perakende sektörünü mercek altına aldığı yeni raporunu yayınladı.

Rapora göre, kişi başına düşen harcanabilir gelirin hızla artması ve kredi kartı kullanımının gittikçe yaygınlaşması ile birlikte perakende sektöründeki kuvvetli yükseliş devam ediyor.

Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2012 yılı sonu itibariyle 300 milyar dolara ulaşmasının beklendiği belirtilen raporda, sektörün 2013-2017 yılları arasında yıllık birleşik büyüme oranının %10 olacağı değerlendiriliyor. Raporda ayrıca süpermarket ve AVM'lerde kredi ve para kartlarla yapılan perakende alışverişlerinin ise son altı yılda ortalama %12 büyüyerek 2012 yılında 28 milyar dolarlık seviyeye ulaştığı belirtiliyor.

Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar konuyla ilgili olarak "Harcanabilir gelir seviyesindeki artış, genç nüfus ve değişen tüketim alışkanlıkları perakende sektöründeki büyümeyi tetikleyen en önemli unsurlar. Promosyonlardaki çeşitlilik, kredi kartı ve para kart kullanımı ve organize perakende alanındaki yatırımlar bunu destekliyor. Gıda, ev, online alışveriş, elektronik, tekstil ve diğer tüm perakende alanlarında önümüzdeki beş yıllık dönemde büyüme beklentisi ekonomideki büyüme projeksiyonlarının çok üzerinde. Ayrıca, hem yerli hem yabancı yatırımcıların satın alma ve birleşmeler bakımından son derece cazip bulduğu bir alan. Biz de Deloitte olarak perakende sektöründeki bir oyuncunun ihtiyaç duyabileceği stratejilerin belirlenmesinden, operasyonel ve organizasyonel iyileştirmelerin uygulanmasına, değer tespiti ve satış ve satın alma danışmanlığından, vergi ve hukuki danışmanlığa, risk yönetimi ve iç kontrol ve denetiminden mali denetime kadar her türlü hizmeti sunabilecek şekilde konumlanmış ve uzmanlaşmış durumdayız" dedi.

Gıda sektörü %8 büyüyecek

Türkiye'deki perakende sektörünü birçok farklı açıdan masaya yatıran rapor, bu sene gıda sektörüne odaklanıyor. Buna göre toplam perakende sektörünün yarısı büyüklüğüne sahip gıda sektöründe 2017'ye kadar yılda %8 büyüme yakalanacağı öngörülüyor.

Migros ve BİM kendi segmentlerinde birinci

Deloitte'un raporunda, multi-format (birden çok formata sahip) perakendeciler, bölgesel zincir marketler, indirim marketleri ve mahalle bakkallarından oluşan Türk gıda perakendeciliği sektöründeki organize perakendenin payının hala sınırlı olduğu değerlendirilmesi yapılıyor. Migros, 900'ü aşkın mağaza ve altı formatıyla multi-format gıda perakendeciliğinde pazar lideri olarak öne çıkarken, CarrefourSA (243 mağaza ve üç format) ve Tesco Kipa (187 mağaza ve beş format) pazarın diğer büyük oyuncuları olarak belirtiliyor. İndirim marketleri grubunda ise BİM, 3750'yi aşkın mağaza ve yaklaşık 10 milyar TL ciro ile Türkiye'nin en büyük gıda perakendecisi olma konumunu sürdürüyor. Kendi grubunda ise BİM'i sırasıyla A101, Şok, DİA ve UCZ izliyor.

Birleşme ve satın almalar hız kesmiyor

Yabancı stratejik yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının Türkiye'nin büyüyen perakende markalarına olan ilgisine dikkat çeken rapora göre, 2012 yılı içerisinde 13 adet işlem ile 580 milyon dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleştirildi. Bunun yanında, perakendedeki 6 adet finansal yatırımcı işlemi, fonların bu sektöre ilgisinin kanıtı oldu. Yatırımcıların bu sektöre ilgisi sürüyor. Zira 2013 yılının ilk dört ayında da perakende sektöründe beş adet birleşme ve satın alma işlemi görüldü. İnternet perakendeciliğinde ise yüksek yatırımcı iştahı devam etti ve 2012 yılında 12 işlem gerçekleştirildi.

Gıdadaki 15 yatırımın 13'ü stratejik

Raporda, Türkiye gıda perakendeciliği sektöründe son beş yılda 15 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştirildiği belirtiliyor. Raporda ayrıca söz konusu 15 işlemin 13'ünün stratejik yatırımcılar tarafından yapıldığının altı çiziliyor. Segmentlere bakıldığında ise işlemlerin dokuzunun süpermarketlere, dördünün indirim mağazalarına ve ikisinin çok formatlı perakendecilik alanına ait olduğu görülüyor.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Türkiye Migros Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title