Haberler

Pentex 3. Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

Gaziantep Sanayi Odası desteği ile AKORT Fuarcılık tarafından organize edilen, PENKON Penye Konfeksiyoncular Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen, PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı düzenlenen törenle kapılarını açtı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde yapılan fuarın açılışına, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyup Bartık, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Irak Gaziantep Başkonsolosu Sabah Aldabbagh ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılışında konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep'in tarihi ipek yolu üzerinde kurulduğunu hatırlatarak, "Günümüzde Gaziantep geçmişten aldığı feyiz alarak bugün çok daha ileri düzeyde atılım yapan ve dünyanın 177 ülkesine ihracat yapan bir kent. Böylesi bir asırda ayakta kalabilmek için rekabet edebilmek için bu tür organizasyonları önemsiyoruz. Tekstil ve konfeksiyonda genel olarak baktığımız zaman ülkemizde asla vazgeçmememiz gereken sektörlerin başında geliyor. Binlerce firma faaliyet gösteriyor ve ciddi ihracat yapılıyor. Türkiye genelinde 2013 yılında konfeksiyonda ve tekstilde toplam ihracat rakamı 26 milyar dolar. Buda ciddi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Tabi bu süreçte Çin'deki kalitesiz üretimin ardından kaybettiğimiz pasta payını son dönemlerde kaliteli ürünlerle yeniden yakalamaya başladık. Bundan sonrada bu sektörün giderek büyüyeceğine inanıyorum" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin, hiçbir kentte benzemediğini kimlikli ve donanımlı bir şehir olduğunu ifade ederek, "Bu atalarımızdan kalan bir mirastır. Gaziantep'in girişimci ruhunu insanlık tarihi kadar eski olduğunu biliyoruz. Bizim atalarımız ecdadımız bu ticaret yolunda bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bizim bugün yaptığımız fuarlar, ipek yolu üzerindeki hanlarda yapılıyordu. Gaziantep bütün bölgeye örnek oldu ve geçmişte ne yapıldıysa aynen bugün torunları da başarılı işler yapıyor. Kalkınmanın özünü birey olarak görüyoruz. Son 12 yıla şahidim ve benden önce bu işte saçlarını ağartan ağabeyilerimiz var. Bu şehir her kesten önce kendi vizyonunu ortaya koydu. 2023 veya 2070 hedeflerini kendi içinde hedeflerini belirledi. Hiç bir rakamda geriye gitmeyen güvenini ve istikrarını bozmayan Türkiye'den daha fazla büyüyen bir şehir konumundayız. Bu şehir aklını birleştirerek kombinasyon sağlıyor. Herkes gelip bu çorbada tuz olmaya çalışıyor. Böyle olunca büyüyoruz. Eğer Ortadoğu'da üretim merkeziysek aynı şekilde fuar merkezi olmak istiyoruz. Ama bu teşvik yasası ile olmamız mümkün değil. Bu teşvikin verilmesi için ilgili bakanlıkla görüşerek çalışmaları başlattık. Bu talebimiz doğru bulundu ve destek sözü aldık. Daha verimli ve modern üretim yapmak istiyorsanız gücünüzü birleştirmeniz gerekiyor. Bu şehrin vizyonu misyonu, geleceği geçmişinde gizlidir. Yetişmiş insan gücümüz var. Haritada yerini bulmakta zorlandığımız yere işadamımız elinde çantası ile gidiyorsa korkacak hiçbir şey yok biz başarırız" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, fuarda emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Tekstil olarak baktığımız zaman dünyada yaşayan her canlıya lazım olduğunu görüyoruz. Ölüye de diriye de lazım. Bunu sadece kıyafet olarak düşünmeyin. Bu sektörün insanlara katkısına baktığımız zaman çok farklı noktalarda olduğunu görürüz. En çok iş imkanı sağlayan bu sektöre el birliği ile sahip çıkmalıyız. Yıllardır Türkiye ithalatın kesilebilmesi için mücadele veriyor. El birliği ile bunu yapıyor ama maalesef önümüze farklı farklı sorunlar çıkabiliyor. AB veya diğer işlemlerden dolayı zaman azman sıkıntı yaşıyoruz. Şuanda dokuma ve sentetik ipliklerde yapılacak olan fon için bir çalışma var. Ama bu konu bakanlıkta engellenmez üzere. Bunun engellenmesi konfeksiyoncuların önü kesilecektir. Yıllardır bu sektörde işsize iş ortamı hazırlanıyor. Son 5 yıldır ihracata da önemli önemleler başladı. Bu sektörün Gaziantep'teki ihracatı 127 milyon dolar. Bu rakam yetersiz ve biz mutlaka bunu milyar dolarlar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. 98 ülkeye konfeksiyon olarak ihracat yaptık ama 177 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz. Konfeksiyonda da 1 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Bunu elbirliği ile yapabileceğimize inanıyorum. Hedeflerimiz iç inde Havalimanı organize Sanayi bölgesini oluşturmak ve bu sektöre de orada yer vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Gaziantep insanları ve girişimci ruhu ile ön plana çıktığını belirterek, "Burada 3 derneğimiz var ve bunlar çok iyi çalışıyorlar. Biz buraya geldiğimizde her zaman bir şeyler isteniyor. Tatlısı veya fıstığı meşhur ama insanını İstanbul7a götüremiyoruz. Biz her zaman Gaziantep sanayisi ve girişimcileri önünde saygıyla eğiliyoruz. Gaziantep bölgesine hitap den değil dünyaya entegre olmalıdır. Burada fuarların önemi ön plana çıkıyor ve bunların mutlaka önemsenmesi gerekiyor. Gaziantep'in bu sektörde gelişmesi için her konuda katkı sağlamaya hazır olduğumuzu da belirtmek istiyorum" dedi.

Penyeci ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Mehmet Haskaya, gün geçtikçe sektörleri ile başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Fuarımızın üçüncüsünü düzenliyoruz ve tekstil deyince insanların akıllarına kıyafet gelir. Bundan yıllar önce bu kentte hazır giyim dendiğinde Çin'de üretilmiş kalitesiz ürünler olarak görülüyordu. Ancak son 3 yıl içinde bu fuar sayesinde neler ürettiğimizi gözler önüne seriyoruz. Biz bu sektörümüzü daha iyi yerlere getirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bazı sıkıntı ve problemlerimiz oluyor ve nümüzdeki dönemde yerel yönetimlerden destek alarak bu sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Merdiven altlarından çıkarak daha güzel mekanlarda üretim yapmak istiyoruz" dedi.

AKORT Fuarcılık Genel Müdürü G.Hülya Akkaya, fuar kentinden fuarlar kentine dönüşen süreçte Gaziantep'in, ulusal ve uluslararası fuarcılıkta gelişimini ve tanıtımda en önemli ticari platformlardan biri olan fuarcılık sektörünün gelişimine değinerek, fuarda emeği geçenlere teşekkür ederek fuarın hayırlı olmasını diledi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından fuara katkıları katkılarından dolayı Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından fuara katkı sunanlara birer teşekkür plaketi verildi. Buradaki açılış töreninin ardından protokol üyeleri kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri daha sonra stantları gezerek stantlardaki ürünleri inceledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Adil Konukoğlu Erdal Ata Türkiye Ekonomi Haberler

title