Haberler

Pekmez Onların Hem Geçim Hem Şifa Kaynağı

ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde bulunan Kazdağları eteklerindeki Gedik Köyü'nde oturanlar, yetiştirdikleri Karasakız üzümleri, pekmez yaparak katma değer yaratıyor. Aynı zamanda sofralarından eksik etmedikleri üzüm pekmezi ile şifa buluyor. Kazdağlarının eteklerindeki Bayramiç İlçesi'ne bağlı Gedik Köyü'nde, bütün köylülerin kullanması için yapılan pekmez kazanları odun ateşiyle kaynatılıyor. Köylüler, bağ bozumu yapıldığı bu günlerde odun ateşiyle kazanlarda kaynatılan üzüm suyuna killi toprağı da katarak, hiçbir katkı maddesi kullanmadan pekmez üretiyor. Üretilen üzüm pekmezinin kilosu ise pazarda 15- 20 TL'den alıcı buluyor. Köylüler, pekmezi soğuk kış günlerinde kendi sofralarından da eksik etmeyerek, şifa buluyor. Topraklarının üzüm üretimi için elverişli olduğunu ve kaliteli ürün yetiştiğini belirten köylüler, pekmezin üç öğün sofralardan eksik edilmediğini, sağlıklarını da buna borçlu olduklarını vurguladı.

Gedik Köyü Muhtarı 38 yaşındaki Ramazan Erdem, köylülerin üzüm yetiştiriciliği yaparak geçimlerini sağladığını, üzüm fiyatlarının düşmesi nedeniyle de pekmez üretiminin arttığını belirtirken, "Pekmez geleneğinin köyümüzde 2 asırdır devam ettiğini biliyoruz" dedi. Muhtar Erdem'in eşi, 34 yaşındaki Ülkiye Erdem ise "Biz dedelerimizden gördüğümüz şekilde pekmez yapıyoruz. Bizim yaptığımız pekmez, 2- 3 sene bozulmaz" diye konuştu.

GÜNDE SADECE 2 ÇORBA KAŞIĞI

Yüksek Ziraat Mühendisi Salih Bozkurt ise üzüm pekmezinin faydalarını açıklarken, özellikle kalp krizini önlemede üzüm pekmezinin önemini vurguladı. Ayrıca üzüm pekmezinin kanserin vücutta gelişmesinin oranını en az seviyeye düşürdüğünü belirten Bozkurt, çocuklara da üzüm pekmezini yedirilmesini tavsiye etti. Fakat üzüm pekmezinin de her gıda gibi ölçülü tüketilmesi gerektiğini belirten Bozkurt, bir günde 2 çorba kaşığı pekmezin önerildiğini ekledi. - Bayramiççanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bayramiç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title