Haberler

Pegasus'tan 'Vergide Çifte Standart' Uygulandığı İddialarına Yanıt

Güncelleme:

Tüm havacılık şirketleri uçak kiralamalarında yüzde 1 KDV öderken, Pegasus'a yüzde 18 KDV ödemediği için ceza kesildiği iddialarına şirket tarafından açıklık getirildi.

Dün basında yer alan haberlerde Maliye Bakanlığı'nın hava yolu şirketlerine vergide çifte standart uyguladığı ve bu çerçevede leasing ile kiralanan uçaklarda KDV oranını yüzde 1 gösterdiği için Pegasus'a yaklaşık 9 milyon liralık vergi cezası kestiği belirtilmişti.

Taraf gazetesi kökenli bu haberde, Türk Hava Yolları da dahil sektörde bir çok havacılık şirketinin uçak kiralamalarda leasing işleminde KDV’yi yüzde 1 aldığı kaydedildi. Ancak Pegasus'u inceleyen müfettişlerin bunun yüzde 18 olarak alınması gerektiğini belirterek, ceza kestiği öne sürüldü.

KDV'NİN SORUN ÇIKARDIĞI DOĞRULANDI

Bu haberler üzerine Pegasus'tan gelen açıklama şu şekilde;
"Şirketimizin 2009, 2010, 2011 yılları ve 2012 Ocak ayı hesap ve işlemleri, Katma Değer Vergisi açısından Maliye Bakanlığı İnceleme Elemanları müfettişleri tarafından 2012 yılında incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda yurt dışından yapılan uçak finansal kiralamaları KDV oranı yönünden eleştiri konusu yapılmıştır.

MÜFETTİŞLER KDV YÜZDE 18 DİYOR

Vergi müfettişi tarafından hazırlanan raporda, yürürlükteki Bakanlar Kurulu kararlarına rağmen, söz konusu KDV oranının denetlenen tüm dönemler için yüzde 18 olduğu ileri sürülmüş ve şirketimiz adına cezalı katma değer vergisi tarhiyatı öngörülmüştür.

BAKANLAR KURULU KARARINA GÖRE KDV YÜZDE 1

Şirketimiz, finansal kiralama kapsamında yaptığı uçak kiralamalarına ilişkin olarak KDV oranı uygulamasının ilgili Bakanlar Kurulu kararları ile tam uyum içinde olduğunu düşünmekte ve bu görüşün tarhiyat sonrası meydana gelen aşağıdaki gelişmelerle de kesinlik kazandığına inanmaktadır.

MALİYE'NİN KENDİ GENELGE VE ÖZELGELERİNDE DE ORAN YÜZDE 1

Bu süreçte; Maliye Bakanlığı tarafından 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği yayınlanmış, ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi olan www.gib.gov.tr internet sitesinde, 21.05.2013 tarih ve 64597866-130 [28-2013]-74 sayı ve 08.07.2013 tarih ve 64597866-130[28-2013]-93 sayılı özelgeler yayınlanmıştır. Gerek Genel Tebliğ’de gerekse de Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan bu özelgelere göre, hava taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin yurt dışından finansal kiralama yoluyla kiraladığı uçaklara ilişkin olarak sorumlu sıfatıyla hesaplanması gereken KDV oranı şirketimiz uygulamalarında olduğu gibi yüzde 1’dir.

Şirketimiz adına yapılmış olan cezalı tarhiyata ve konuya ilişkin yasal düzenlemelere ilişkin ayrıntılı bilgiler, şirketimiz paylarının Nisan 2013'teki ilk halka arzı için hazırlanan izahnamede ve bu tarihten sonra Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) üzerinden kamuyla paylaşılan tüm finansal tablolarımızın ilgili dipnotlarında yer almakta olup basında yer alan haberler ile ilgili şirketimizin bilgisi dahilinde olup şirketimizce kamuya duyurulmamış herhangi bir gelişme söz konusu değildir.

Yukarıda belirttiğimiz hususlar dışındaki haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türk Hava Yolları Maliye Bakanlığı Bakanlar Kurulu Pegasus Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Ali Erbaş Arapça biliyor mu, Fransızca biliyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title