Haberler

Pazarcı Esnaf Buluşması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Bazı sosyete pazarları, ona benzer pazarlar olarak kurulan ve orijinal ürün sattıklarını iddia eden pazarlardaki denetimlerimizi yoğun bir şekilde başlattık" dedi.

Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünce ATO Congresium'da düzenlenen "Pazarcı Esnaf Buluşması"nda yaptığı konuşmada, pazarların hem kaliteli hem de taze ve ucuz bir şekilde tüketiciye ürün sunulması imkanı sağladığını söyledi. Canikli, "Eğer pazarcı esnafımız olmasaydı, çok büyük bir ihtimalle bugün Türkiye'de tüketicilerimiz başta sebze ve meyve olmak üzere birçok ürünü çok daha pahalı fiyattan almak zorunda kalabilirdi" diye konuştu.

Pazar yerleri ve  pazarcılar ile alışveriş merkezlerini zorlayan bir rekabet ortamının da oluştuğuna dikkati çeken Canikli, "Siz alışveriş merkezlerinin ensesindesiniz" ifadelerini kullandı.

Aile olarak sebze ve meyve alışverişlerini pazardan yaptıklarını anlatan Canikli, gerçek anlamda taze ürünleri ve esnafın samimi ve candan yaklaşımını orada bulduklarını söyledi.

Esnafın özellikle güçlü sermaye karşısında ayakta kalması ve ona karşı direnmesi için AK Parti hükümetleri olarak gereken her türlü adımı attıklarını ve atacaklarını belirten Canikli, esnafa düşük maliyetle, düşük faiz oranıyla kredi imkanının sağlanmasının en önemli desteklerden biri olduğunu söyledi. Canikli, "Eğer bu yapılmamış olsaydı, inanın esnafımız bugüne gelemezdi, büyük oranda zayiat verirdi, ayakta kalamazdı. 2002 yılındaki rakamlarla esnafımızın bu faaliyetlerini sürdürmesi kesinlikle mümkün değildi. En son bütçeye koyduğumuz ödenekler, 4 milyar lira ilave ek olarak esnafımıza düşük faizli kredi imkanı getirildi" ifadelerini kullandı.

Sosyete ve organik pazarlarda denetim

Canikli, pazarcıların sosyete pazarlarına ilişkin eleştirilerine de değinerek, şunları kaydetti:

"Sizi sıkıntıyı sokan başta bazı sosyete pazarları, ona benzer pazarlar olarak kurulan ve orijinal ürün sattıklarını iddia eden pazarlardaki denetimlerimizi yoğun bir şekilde başlattık. Size haksız rekabet anlamında oluşacak olan bu yapıyı kırmak için gerekli talimatları verdik. İnşallah önümüzdeki günlerde onunla ilgili gelişmeleri hep birlikte göreceksiniz. Organik pazarlarda satılan ürünlerin organik olup olmadığını, özellikle tüketicinin lehine olmak üzere denetleyeceğiz onunla ilgili de gerekeni yapacağız. Talimatlarımızı verdik."

En son çıkarılan perakende ticaretle ilgili kanunla getirilen düzenlemelerin tamamının esnafının lehine olduğuna dikkati çeken Canikli, bu kapsamda özellikli esnafın alışveriş merkezlerine girmesini sağlayacak radikal reform mahiyetinde düzenlemeler yapıldığını bildirdi. Canikli, "Bundan sonra esnafımız alışveriş merkezlerinde de ticaretini devam ettirecek, oranın imkanlarından faydalanacak ve tüm alışveriş merkezleri yüzde 5'ini sizler için ayıracak, sizlere kiraya vermek zorunda kalacak" görüşüne yer verdi.

"Esnafımızın en büyük problemi markalaşma"

Aynı şekilde alışveriş merkezlerinin, zincir mağazaların, küçük esnafın ürününü satarken, o ürünü üreten esnafın da ismini paketin üzerine yazmak zorunda olduğuna işaret eden Canikli, "Çünkü esnafımızın en büyük problemi markalaşma problemidir. Bu şekilde esnafımız yüzbinlerce, milyonlarca tüketiciye ulaşacak ve ismini duyurma imkanı ve markasını oluşturma imkanı ortaya çıkacak" şekilde konuştu.

Hal Kanunuyla pazarcı esnafı için özel bir yönetmelik çıkardıklarını ve pazar tezgahını bir işyeri haline getirdiklerini, aynı işyeri kalitesinde standartlar koyduklarını anlatan Canikli, belediyelerin pazar yerlerinin bu standartlara göre açtıklarını, kaliteli bir şekilde pazar yerleri oluşturulduğunu ve esnafın da orada gerçek anlamda bir ticaret erbabı, ahi olarak faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti.

- Pazarcılar Federasyonu Başkanı Karaca

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca da son yıllarda ulusal basının sebze ve meyve fiyatlarında artışın hep pazarcıdan kaynaklandığı şeklinde yayın yaptığını iddia ederek, bunun doğru olmadığı pazarcı esnafın sektörün dengesi olduğunu, basının market fiyat reyonlarına da göz atması gerektiğini söyledi.

Vatandaşın pazara gitme geleneğinin Ahilik kültüründen geldiğini anlatan Karaca, insanların AVM'lerle sosyal yaşantıdan uzaklaştıklarını fark edince, pazar yerlerine dönüş yaptığını söyledi.

Market zincirlerinin pazarların kurulduğu gün fiyatları yarıya çekmelerini eleştiren Karaca, son dönemde kurulan sosyete pazarlarının kayıtdışı olduğunu, bunların yönetmelikte yeri olmadığını savundu. Karaca, üretici pazarlarıyla organik semt pazarlarının bir arada olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Pazarcı Esnaf Buluşmasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile çok sayıda pazarcı esnafı katıldı.

Öte yandan, Erdoğan'ın gelişinden önce basın mensupları ile izleyici olarak katılan esnaf ve pazarcılar arasında yer nedeniyle kısa süreli arbede yaşandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Nurettin Canikli Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title